Презентація до уроку з фізики 9 клас на тему "Шкала електромагнітних хвиль"

Про матеріал

Даний матеріал придназначений на допомогу вчителю. Дана презентація містить матеріали до різних етапів уроку. Використані ілюстрації і завдання для закріплення знань і вмінь, що допоможе учням краще засвоїти матеріал.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шкала електромагнітних хвиль Виконала вчитель фізики Шполянського навчально – виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 – ліцей” Браславська Тетяна Миколаївна

Номер слайду 2

Очікувані результати Учні повинні називати послідовність розташування хвиль на шкалі електромагнітних хвиль, розуміти, в чому спільні та відмінні риси електромагнітних хвиль, яка їх природа, який вплив вони чинять на живі організми.

Номер слайду 3

Організаційний етап Повторення вивченого матеріалу 1. У чому полягає гіпотеза Дж. Максвелла? 2. Дайте означення електромагнітного поля, назвіть його складові. 3. Як утворюється електромагнітна хвиля? 4. Які фізичні величини характеризують електромагнітну хвилю? 5. Які властивості електромагнітних хвиль? 6. Перевірити виконання письмового завдання.

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань 1. Як утворюються різні види хвиль? 2. В чому принципова різниця хвиль 3. Де застосовують хвилі?

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу 1. Шкала електромагнітних хвиль. 2. Радіохвилі. 3. Інфрачервоне, видиме, ультрафіолетове випромінювання. 4. Рентгенівське випромінювання. 5. γ – випромінювання.

Номер слайду 6

Шкала електромагнітних хвиль

Номер слайду 7

Радіохвилі. Радіохвилі – від наддовгих із довжиною понад 10 км до ультракоротких і мікрохвиль із довжиною меншою 0,1 мм – породжуються змінним електричним струмом. Радіохвилі застосовують найширше: сучасний мобільний зв’язок, радіомовлення, телебачення,виявлення, розпізнавання та дослідження різноманітних об’єктів (радіолокація), визначення розташування транспортних засобів і людей (GPS – навігація, GPS – моніторинг). Потужні електромагнітні хвилі негативно впливають на людину. Медики стверджують, що стільниковий телефон – небезпечне джерело електромагнітного випромінювання, тим більше що він часто перебуває близько від мозку та очей людини.

Номер слайду 8

Інфрачервоне Інфрачервоне (теплове) випромінювання довжина хвилі становить від 780 нм до 1 – 2 мм. Інфрачервоне випромінювання в промисловості використовують для сушіння лакофарбових поверхонь, деревини, зерна. Інфрачервоні промені застосовують у пультах дистанційного керування, системах автоматики, охоронних системах. Ці промені не відволікають увагу людини, бо є невидимими. Існують прилади , які можуть відчувати і перетворювати невидиме інфрачервоне зображення на видиме. Так працюють телевізори.

Номер слайду 9

Ультрафіолетове випромінювання Ультрафіолетове випромінювання довжина хвилі – 10 – 400 нм. Ультрафіолетове випромінювання має високу хімічну активність, тому його застосовують для дезінфекції повітря в лікарнях і місцях великого скупчення людей. Основне джерело природного ультрафіолетового випромінювання – Сонце. У великих дозах ультрафіолетове випромінювання є шкідливим для здоров’я людини.

Номер слайду 10

Рентгенівське випромінювання Рентгенівське випромінювання виникає внаслідок швидкого гальмування електронів, а також у результаті процесів усередині електронних оболонок атомів. Довжина хвилі рентгенівського випромінювання 0,01 – 10 нм. Дане випромінювання застосовують у медицині, адже воно має властивість проходити крізь непрозорі предмети. Рентгенівське випромінювання чинить руйнівну дію на клітини організму, тому застосовувати його потрібно обережно.

Номер слайду 11

γ – випромінювання γ – випромінювання випускається збудженими атомними ядрами під час ядерних реакцій, радіоактивних перетворень атомних ядер і перетворень елементарних частинок. γ – випромінювання, має дуже сильну проникну здатність, використовують у дефектоскопії, сільському господарстві та харчовій промисловості. На організм людини чинять дуже шкідливий вплив, але чітко спрямоване та дозоване γ – випромінювання застосовують у лікуванні онкологічних захворювань – для знищення ракових клітин.

Номер слайду 12

Закріплення нових знань і вмінь 1. Частота електромагнітних хвиль дорівнює 6∙1017 Гц. До якого діапазону належить ця електромагнітна хвиля? 2. У скільки разів потрібно змінити частоту електромагнітної хвилі, щоб її довжина зменшилася в три рази? 3. Сигнал радіолокатора повернувся від цілі через 0,4 мс. На якій відстані перебуває ціль?

Номер слайду 13

Рефлексія Назвіть відомі вам види електромагнітних хвиль? 2. Що спільного між усіма видами електромагнітних хвиль? 3. Як змінюються властивості електромагнітних хвиль зі збільшенням їхньої частоти? 4. Наведіть приклади застосування різних видів електромагнітних хвиль.

Номер слайду 14

Домашнє завдання Вивчити § 20, виконати вправу 20, завдання № 2; 4.

Номер слайду 15

Використана література Підручник фізика 9 клас за редакцією В. Г.Бар’яхтара, С. О.Довгого 2. Підручник фізика 9 клас за редакцією Т. М. Засєкіна, Д. О. Засєкін 3. Збірник задач з фізики 9 клас І. М. Гельфгат, І. Ю. Ненашев

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Без'язична Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
8 лютого 2018
Переглядів
5463
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку