Презентація до уроку з літературного читання. Прославлення героїзму в народних казках. Українська народна казка «Кирило Кожум'яка».

Про матеріал
УСНА НАРОДНА ТВОРЧІСТЬ Прославлення героїзму в народних казках Тема. Українська народ¬на казка «Кирило Кожум'яка».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УСНА НАРОДНА ТВОРЧІСТЬПрославлення героїзму в народних казках. Українська народ­на казка «Кирило Кожум'яка»Вчитель початкових класів Іржавецького ЗЗСО І – ІІІ ст. Омельченко Я. В.

Номер слайду 2

Дзвінко пролунав дзвінок –Починається урок!Працюватимем старанно, З вами разом весь урок. Сьогодні у нас незвичайний урок. У казку сьогодні ми зробимо крокІз казкою ми зустрічались не раз І знову вона завітала до нас.

Номер слайду 3

Робота зі скоромовкою. Читання «швидкісним шосе»В горішнику горішина,Горішками обвішана. Оришка і Тимішко. Обтрушують горішки.

Номер слайду 4

Перевірка домашнього завдання. Конкурс «Хто краще»

Номер слайду 5

«Міні - вікторина»Відгадайте, з якої казки: Я по засіку метений,Я із борошна спечений, - Я від баби втік,Я від діда втік, Я від зайця втік, Та й від тебе втечу!

Номер слайду 6

Коли це дід оглядівся – нема рукавички. Він тоді назад – шукати її, а собачка попереду бігла.

Номер слайду 7

Відгадайте жанр твору: Ой ходить сон по долиніУ червоній кожушині. Кличе мати до дитини:Іди, синочку, в колисоньку,Приспи мою дитиноньку.

Номер слайду 8

Відгадайте жанр твору:*Тоді просо засівається, як глухий дуб розвивається. *Чия відвага, того і перемога.

Номер слайду 9

Відгадайте жанр твору:* Іди, іди, дощику Зварю тобі борщику, В новенькому горщику… * Ніс Сміхунчик сміху міх – Сміх розсипався на сніг.

Номер слайду 10

Відгадайте жанр твору:Їхала карета,Дзвоном дзвонить. Вийшла пані, Лічить коні: Раз, два, три, вийди ти.

Номер слайду 11

Усна народна творчість виникла за багато століть до того, як розвинулася писемна література. До неї увійшли твори різних жанрів: пісні, загадки, прислів'я, приказки, лічилки, жарти, мирилки, дражнилки, забавлянки, казки. Кожний із цих жанрів має свої особливості, а всі разом вони складають духовну культуру наших предків, яку ми повинні вивчати. Бо недарма говориться: хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Сьогодні ми потрапимо у чарівний світ казки. А що таке казка? Казка - це цікава розповідь, в якій мовиться про щось неймовірне, фантастичне, і яка має повчальний характер.- В чарівних казках відбувається все найчарівніше та найнеймовірніше: живуть багатоголові змії; дивовижні птахи, дерева, кущі, річки –вміють розмовляти, а люди та тварини наділені надзвичайно великою силою.- І зараз ми поринемо у світ чарівної казки «Кирило Кожум’яка»

Номер слайду 12

Українська народна казка «Кирило Кожум'яка»

Номер слайду 13

Словникова робота Вправа «Доберіть пару»Люди,що жили в місті Леміш Шановані люди похилого віку Урочище Міра ваги близько 16 кг Городяни Частина плуга,що розрізує землю Старійшини Ділянка землі,що чимось відрізняється від інших Пуд Податок,що сплачувало населення Дань

Номер слайду 14

Фізкультхвилинка «Вітер віє нам в лице»

Номер слайду 15

Читання казки "ланцюжком"

Номер слайду 16

Вибіркове читання • опис Кирила в князівни;• що подумав князь, коли побачив голуба;• що вимагав Кирило у князя перед боєм зі змієм;• опис Кирила ( зі слів змія ).

Номер слайду 17

Гра «З циферблатом я дружу – зразу відповідь скажу»Скільки дочок мав київський князь? Скільки кожухів умів виробляти Кирило? Скільки бочок смоли попросив Кирило? Скільки возів конопель попросив? Якої ваги була булава? Скільки голубів вигодувала князівна?

Номер слайду 18

Робота в групах. Характеристика дійових осіб творуІ ряд – князя ІІ ряд – князівну ІІІ ряд – Кирила Кожум’яка

Номер слайду 19

- Яку тему почали вивчати на сьогоднішньому уроці?- Яку казку вивчали?- Хто у казці був втіленням зла? А хто — добра?У цьому вічному двобої добра і зла завжди перемагає добро і лю­бов до рідної землі та народу. Підсумок уроку

Номер слайду 20

Читати та переказувати казку ( с. 47- 49 )Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Картукова Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 лютого 2019
Переглядів
2121
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку