Презентація до уроку з основ здоров`я для учнів 9 класу « Життя як феномен»

Про матеріал
Формування навичок роботи в групі, виховання відповідального ставлення до свого життя і здоров’я. Закріпити знання про основні ознаки, складові здоров’я та про зв’язок складових здоров’я. Учити розпізнавати ознаки різних станів здоров’я, процесів його формування і збереження, вияви феномену здоров’я людини. Формувати вміння наводити приклади ознак феноменальності життя і здоров’я. Виховувати розуміння цінності свого життя і здоров’я
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя як феномен. Марченкова О. Ю. КЗО НВО № 113 ДМРм. Дніпро

Номер слайду 2

Життя як феномен. На цьому уроці ми поміркуємо про сутність феноменів життя і здоров`я. Доречі, «феномен» за І. Кантом — це явище, що осягається досвідом». Альберт Швейцер уважав, що «чим глибше ми зазираємо в природу, тим більше розуміємо, що вона сповнена життям, і тим докладніше дізнаємося, що все життя — це велика таємниця й що ми тісно пов'язані з усіма явищами життя в природі

Номер слайду 3

Життя як феномен. Щодення заповнене звичними діями: навчання, спілкування в родинному колій з однокласниками, виконання доручень батьків, відпочинок на природі, читання,перегляд телепрограм, догляд за домашніми тваринами, робота на городі... Звичнідумки, рухи, посмішки, почуття... Ви просто живете. Але з кожним роком, мабуть,переконуєтеся, що кожний вияв буття - диво, а найбільше вражає постійнеоновлення життя. І настає момент, коли починає цікавити питання: «А що це -„життя”?»

Номер слайду 4

Життя як феномен«Які асоціації у вас виникають, коли ви чуєте слово „життя”?»Народження дитинки - це диво, радість, щастя... Лікар В. Дзюба написаввірш про початок життя. Я славлю миг. Рождения ребенка,Когда впервые. От шлепка руки. Он вдруг зальется. Трепетно и звонко,И расцветут глаза. Как васильки.

Номер слайду 5

Життя як феномен. Нет, он не плачет,Он совсем не плачет. Пока мы вяжем. Узел на пупке –Он радуется жизни,Но иначе,На непонятном Взрослым языке.

Номер слайду 6

Життя як феномен. Насамперед життя - це унікальне явище, феномен. Кожний феномен - ціліснеявище. Але це цілісне водночас складається з невід’ємних частин, переплетених так,що їх часом важко виокремити.

Номер слайду 7

Життя як феномен. Кожна людина - неповторна. У цьому полягає її цінність. Поєднання окремих індивідуальностей створює диво - феномен, яким є людське суспільство Землі. Це диво збагачується кожною людиною, яка вже жила, живе чи буде колись жити. Ось чому життя кожного неповторне і дорогоцінне.

Номер слайду 8

Життя як феномен. Здоров’я людини багатовимірне, багатогранне, складне. Його основні складові - фізична, соціальна, психічна, духовна - рівнозначно важливі й особливі. У кожноговони переплітаються, доповнюють одна одну, взаємоузгоджуються, утворюючицілісність, своєрідне явище - феномен індивідуального здоров’я. Завдяки цьомулюдина живе, визначає свої потреби й можливості, планує свої дії задля збереженняжиття і зміцнення свого здоров’я та здоров’я інших.

Номер слайду 9

Феномен здоров’я розглядають як стани, явища і процеси формування, збереження, зміцнення, відновлення і передачі фізичної, психічної,соціальної і духовної складових людини. Здоров’я мають людина, групи людей,суспільство в цілому. Життя як феномен

Номер слайду 10

Життя як феномен. Здоров`я людини - це багатовимірний і водночас цілісний феномен гармонійної життєдіяльності людини.

Номер слайду 11

Життя як феномен. Життя кожної людини унікальне й неповторне. Унікальний і неповторний життєвий досвід кожної людини, її особистість, її талант. У ході життя кожен із нас освоює якусь частину загальнолюдської культури, стає її носієм. Ми зберігаємо передану нам нашими предками культуру й розвиваємо її.

Номер слайду 12

Життя як феномен. Культура — це те, що зазвичай спрямовує нашу діяльність, мислення й почуття, що формує наші інтереси, оцінки й моральні норми. Кожна людина має індивідуальну культуру, яка чимось відрізняється, а в чомусь збігається з індивідуальними культурами інших людей. Наявність спільного в культурах дає можливість людям розуміти одне одного.

Номер слайду 13

Життєві цінності — це фундамент культури, її основний зміст. У кожної людини з'являється потреба у визначенні особистісних життєвих цінностей та сенсу свого життя. Які цінності ми обираємо? Життя як феномен. Життя буяє, життя радіє. Завжди людина про щастя мріє. А що це – «щастя»? Сім’я?Багатство?Кохання? Спокій? Чи марнотратство?

Номер слайду 14

Життя як феномен. А що це – «мрія»? І що ж то буде?Чогось не стане? Чи хтось прибуде?І що за слово таке – «людина»?Біоістота? А може – диво?..

Номер слайду 15

Життя як феномен. Альберт Швейцер писав: «Людина, котра відтепер стала мислячою, відчуває потребу ставитися до будь-якої волі до життя з тим самим благоговінням, що й до своєї власної. Вона відчуває інше життя як частину свого. Вона вважає благом зберігати життя, допомагати йому, піднімати до вищого рівня життя, здатного до розвитку; злом — знищувати життя, шкодити йому, пригнічувати життя, здатне до розвитку. Це і є головний абсолютний принцип етики».

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
19 вересня 2020
Переглядів
3946
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку