Презентація до уроку з предмета "Правила технічної експлуатації і інструкції" на тему: "Сигнали"

Про матеріал
Предмет «ПТЕ і інструкції» викладається для підготовки майбутніх фахівців залізничного транспорту та є основним курсом, який ознайомлює учнів з основними положеннями та порядком роботи працівників залізничного транспорту України. Основними питаннями предмета є: норми утримання найважливіших споруд, пристроїв та рухомого складу і вимоги, які ставляться до них та система організації руху поїздів і принципи сигналізації. Правила технічної експлуатації обов'язкові для усіх підрозділів та працівників залізничного транспорту. Виконання правил технічної експлуатації забезпечує злагодженість усіх ланок залізничного транспорту, чітку та безперебійну роботу залізниць і безпеку руху. Тема"Сигнали" входить до розділу «Інструкція з сигналізації на залізничному транспорті України» є обов’язковою для застосування підприємствами і організаціями залізничного транспорту України та визначає систему видимих і звукових сигналів для передачі наказів та вказівок щодо руху поїздів і маневрової роботи, а також види сигнальних приладів, за допомогою яких ці сигнали подаються. Виконання вимог сигналів, встановлених «Інструкцією з сигналізації на залізничному транспорті України», забезпечує безперервність і безпеку руху поїздів і маневрової роботи.
Перегляд файлу

залізницях України

imageMIHICTEPCTBО ТРАНСПОРТУ ТА ЗВ’ЯЗКУ УКРАЇНИ

 

НАКАЗ

 

23.06.2008         м. Київ          № 747

 

Про затвердження Інструкції  з сигналізації на залізницях України

Відповідно до статті 11 Закону України “Про залізничний транспорт” з метою уточнення системи видимих і звукових сигналів для передачі вказівок щодо руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України та видів сигнальних приладів, за допомогою яких ці

сигнали подаються, Н А К А З У Ю:

1. Затвердити Інструкцію з сигналізації на залізницях України, що додається.

залізницях України

imageІ.   СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

1.1. Інструкція з сигналізації є обов’язковою для застосування підприємствами і організаціями залізничного транспорту України.

1.2. Інструкція визначає систему видимих і звукових сигналів для передачі наказів та вказівок щодо руху поїздів і маневрової роботи, а також види сигнальних приладів, за допомогою яких ці сигнали подаються.

1.3. Виконання вимог сигналів, встановлених цією Інструкцією, забезпечує безперервність і безпеку руху поїздів і маневрової роботи.

залізницях України

imageІІ.   НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

Інструкція з сигналізації на залізницях України (далі – Інструкція) розроблена відповідно до Закону України „Про залізничний транспорт”, Правил технічної експлуатації залізниць України, затверджених наказом

Міністерства транспорту України від

20.12.96 № 411, зареєстрованим у

Міністерстві юстиції України 25.02.97 за № 50/1854 та ДСТУ 4183:2003 „Знаки

колійні та сигнальні, що їх застосовують на залізничному транспорті. Загальні технічні умови”.

залізницях України

imageIV.   СИГНАЛИ

Сигнали призначені для забезпечення безпеки руху, а також для чіткої організації руху поїздів і маневрової роботи. За способом сприйняття сигнали підрозділяються на видимі та звукові.

залізницях України

image4.1.   ВИДИМІ СИГНАЛИ

image   4.1.1. Видимі сигнали виражаються кольором, формою, положенням і числом сигнальних показань. Для подання видимих сигналів служать сигнальні прилади – світлофори, диски, щити, ліхтарі, прапорці, сигнальні покажчики та сигнальні знаки.

залізницях України

image

imageВидимі сигнали за часом їх застосування підрозділяються на:

денні, що подаються у світлий час доби; для подання таких сигналів служать диски, щити, прапорці та сигнальні покажчики (стрілочні, колійного загородження та

гідравлічних колонок);

image                                         залізницях України                        image

нічні, що подаються у темний час доби; такими сигналами служать вогні визначених кольорів у ручних і поїзних ліхтарях, ліхтарях на жердинах і сигнальних покажчиках. 

Нічні сигнали повинні застосовуватись і в денний час під час туману, заметілі та інших несприятливих умов, коли видимість денних сигналів зупинки менше 1000м, сигналів зменшення швидкості – менше

400м, маневрових – менше 200м;

 

imageзалізницях України

цілодобові, що подаються однаково у світлий і темний час доби; такими сигналами служать вогні світлофорів визначених кольорів, маршрутні та інші світлові покажчики, постійні знаки «Зменшення швидкості», тимчасові знаки «Зменшення швидкості» (зворотна сторона зеленого кольору), червоні диски із світловідбивачем для позначення хвоста вантажного поїзда, сигнальні покажчики та знаки.

У тунелях застосовуються тільки нічні або цілодобові сигнали.

залізницях України

ЗВУКОВІ СИГНАЛИ

imageimageЗвукові сигнали подаються сполученням звуків різної тривалості та кількості. Значення їх удень і вночі одне й те саме. Для подання звукових сигналів використовуються свистки локомотивів, моторвагонних поїздів, спеціального самохідного рухомого складу, ручні свистки, духові ріжки, сирени, гудки і петарди.

Вибух петарди вимагає негайної зупинки.

pdf
Додано
23 червня 2020
Переглядів
2325
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку