Презентація до уроку з розвитку мовлення. Письмовий переказ казки "Пані Метелиця"

Про матеріал
І знов запитання - навіщо? Невеличка презентація містить правила складення переказу, що є важливим елементом навчання написанню творчої роботи. Прості правила оформлення письмової роботи, нажаль, не одразу засвоюються учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Словникова робота пасербиця – нерідна дочка гидка – негарна попелюшка – та, що виконує найбруднішу роботу починок – паличка, на яку намотують нитки мачуха – нерідна мати, дружина батька лаяти на всі застави – сварити дуже голосно і образливо знепритомніла – втратила свідоміст відлягло від серця – заспокоїтися пряжене – тушковане, приготовлене на слабкому вогні бракує – не вистачає брама – ворота з надбудовою цямрина – частина колодязя, що виступає над землею терен – колючий чагарник загадувати роботу – давати завдання

Номер слайду 3

Правила створення переказу 1 правило. Будь-який переказ створюється на основі прочитаного, тому варто уважно прочитати твір, установити послідовність подій у творі. 2 правило. На основі прочитаного складається план твору, за яким пишеться переказ. 3 правило. Неможна міняти послідовність подій, повертатися до одного й того самого. Переказ повинний відповідати складеному плану. 4 правило. Використання синонімів зробить ваш переказ досконалим, буде свідчити про те, що у вас є великий словниковий запас, що ви розумні й начитані. 5 правило. Пам’ятайте, що обсяг вашої роботи складатиме не більше однієї сторінки, тому запобігайте зайвих подробиць. 6 правило. Переказ не може складатися з 1-2 речень – не забувайте про розділові знаки. 7 правило. Якщо не знаєте, як пишеться слово, зазирніть у словник або спитайте учителя.

Номер слайду 4

Попереджальні завдання Складання плану казки: План Удова та дві її доньки. Праця пасербиці. Покарання мачухи. Допомога печі та яблуні. Служба у пані Метелиці. Винагорода за працю. Шлях ледащиці до пані Метелиці. Заздрісна сестра на службі. Заробіток ледачої дочки. 2. Підбір синонімів Пасербиця – дівчина, падчірка, бідолашна, вона, дитина. Рідна донька – ледащиця, ледарка, люба донька. Пані Метелиця – стара, господиня.

Номер слайду 5

Виконання роботи Написати роботу у зошиті для розвитку мовлення за зразком Дата (прописом) Переказ казки “Пані Метелиця” План … … … … … … … … … Текст переказу

Номер слайду 6

Домашнє завдання Згадати знайомі вам казки О. С. Пушкіна. Вміти переказати одну з них скорочено. За бажанням – створити презентацію за улюбленою казкою О. С. Пушкіна.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гамяніна Ірина Леонідівна
    Доброго дня! Дякую за презентацію. Гарний і корисний матеріал для роботи на уроці.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
8 серпня 2020
Переглядів
7754
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку