Презентація до уроку за темою "О. С. Пушкін. Вступ до поеми "Руслан і Людмила".

Про матеріал
Презентація створена з метою познайомити дітей з творчістю О. С. Пушкіна, частково - зі сторінками його життя. Діти повинні правильно читати вступ до поеми "Руслан і Людмила". Виразність читання залежить у тому числі від того, наскільки правильно діти дотримуються пауз під час читання. На це звертається увага, хоча, звісно, необхідно вимагати від дітей створення партитури, де позначені логічні наголоси, підвищення та зниження тону.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олександр Сергійович Пушкін (1799 – 1837) Вступ до поеми “Руслан і Людмила” ТЛ. Оригінал, переклад. Автор. ЛК. Національний колорит казок і засоби його створення

Номер слайду 2

Літературна казка Дорогі діти, сьогодні ми продовжимо мандрівку чарівними стежками казок. Але на цей раз будемо подорожувати по цікавій, захоплюючій країні Літературної казки. Це надзвичайно красива країна, де ми зустрінемося з новими героями, станемо свідками незвичайних подій і неймовірних розв'язок. Дізнатися більше про літературні казки ви можете на сторінках 71-75 вашого підручника. Ліна Костенко, чудова українська поетеса, присвятила цій казковій країні свій вірш.

Номер слайду 3

Назвіть казкових героїв, які згадані у вірші. З яких казок ви про них дізналися? Затишно дітям в пазусі казок. Отак би й слухав про царя Салтана або про те, як весело козак обманює турецького султана. Про карих коней з полуменем грив, про чаклуна, що все на світі може. І хто б там що кому не говорив, а згине зло, і правда переможе! Той у Яги царівну одбере, той кам 'янисте поле переоре, Кощей Безсмертний непремінно вмре і всі безглуздя раптом переборе. Лише борись, а щастя не втече — не схаменешся - півжиття позаду. І день, і ніч, і тисяча ночей... Спасибі вам за цю Шехерезаду.

Номер слайду 4

Народна Автор – народ Усна форма Текст має варіанти Передається оповідачем, адресована слухачеві Літературна Автор – конкретна особа Письмова форма Варіанти відсутні Створюється письменником, адресована слухачеві Спільні риси казок Фантастичний зміст Діють тварини, богатирі, фантастичні істоти Герої вирушають на пошуки щастя, правди, скарбів, кращого життя Добро завжди перемагає зло Познайомтеся з таблицею на с.с. 74-75 підручника. Згадайте свої улюблені літературні казки та їх авторів Літературна казка – народна казка

Номер слайду 5

Невже не читали??? Прочитайте обов'язково! О. С. Пушкін – автор літературних казок Літературна казка з'явилася не як наслідок колективної творчості, її написав конкретний автор. Літературна казка може бути не лише прозовою, але і віршованою. Майстром віршованих казок по праву можна назвати генія російської літератури О.С. Пушкіна. Сьогодні ми тільки розпочинаємо знайомство з творчістю Пушкіна. Але я впевнена, що деякі його казки вже давно вам відомі. Які це казки? 

Номер слайду 6

Дізнайтеся більше на с.с. 78-81 підручника О. С. Пушкін (1799 – 1837) Олександр Сергійович Пушкін народився у Москві у 1799 році у дворянській сім'ї. В родині Пушкіних усі захоплювалися літературою, складали вірші навіть діти. Завдяки своїй бабусі Марії Олексіївні Ганнібал та няні Орині Родіонівні маленький Олександр познайомився з народною творчістю. Він дуже любив слухати їх розповіді, а згодом, як майстер-ювелір, поет обробив почуті казки, надав їм витонченої поетичної форми й видав світові справжній діамант. Таким діамантом можна назвати поему "Руслан і Людмила", пролог до якої ми будемо вивчати. До речі, Пушкіну було двадцять років, коли він закінчив роботу над поемою. А почав він її писати, ще коли навчався у Царсько-сільському ліцеї. Перевидаючи поему через 9 років після написання, приєднав до неї вступ, у якому підкреслив казкову основу твору. Початок його був записаний зі слів няні Орини Родіонівни. А ще, діти, деякі дії поеми відбуваються  в палатах київського князя Володимира, оскільки Олександр Сергійович цікавився Україною, та не раз відвідував і Київ, і Одесу.

Номер слайду 7

Орина Родіонівна Яковлєва, няня поета. Портрет невідомого художника Геллер Пейсах Іцкович. Пушкін і няня. 1891

Номер слайду 8

Марія Олексіївна Ганнібал, бабуся О. С. Пушкіна Пам'ятник М. Ганнібал і О. Пушкіну в Захарово

Номер слайду 9

“Руслан і Людмила” (1817 – 1820) Словникова робота Поема - великий віршований твір, у якому розповідається про життя і подвиги героїв, дається оцінка їхнім учинкам. Пролог  - вступ. Лукомор'є - казкова країна, що створена О. С. Пушкіним. Морська затока, вигін морського берега. Витязь -  лицар, воїн. Смарагдовий - яскраво зелений колір. Ватаг - ватажок, командир. Брег – берег. Дол - долина.

Номер слайду 10

Виразне читання вступу до поеми “Руслан і Людмила” в українському перекладі та мовою оригіналу Словникова робота: Випишіть у робочі зошити поняття “оригінал”, “перекладач”, “переклад”, “переклад (художній)” з підручника (с. 77). Виразне читання: Під час виразного читання зверніть увагу на розділові знаки. Якщо ви не зробите цього, то вийде, що вчений кіт сидить під деревом, а не кружляє на золотому ланцюгу, а поет Пушкін пам'ятає лише одну казку.

Номер слайду 11

“Руслан і Людмила” Ілюстрації до поеми

Номер слайду 12

Знайдіть логічні пари - предмет і його ознаку (за прологом до поеми "Руслан і Людмила") Дуб                     бурий Ланцюг               грізний Кіт                       руський Доріжки              смарагдові Страхіття            чудові Берег                   зелений Витязі                 нечувані Хвилі                  невідомі Ватаг                  дикий Цар                    золотий Вовк                  морський Дух                    учений Перевірте себе Назвіть казкових персонажів, яких поет згадує у вступі до поеми "Руслан і Людмила"? Кого із згаданих казкових персонажів ви зустрічали і в українських казках?  Як ми можемо довести, що тут приклад літературної казки?

Номер слайду 13

Національний колорит Під національним колоритом твору розуміють відображення в ньому ознак, притаманних конкретній літературі. Що ж саме надає твору національного колориту? Це змістові складники, наділені яскравими національними ознаками. Ними можуть бути опис традицій, звичаїв і вірувань, власні імена й назви, національний пейзаж, національний портрет, національний інтер'єр, національно-культурна символіка тощо.  Згадайте імена героїв поеми, героїв казок, що присутні у вступі до поеми «Руслан і Людмила», зелений дуб, кота ученого, і ви відчуєте те, про що поет сказав: «Там руський дух… там Руссю пахне!»

Номер слайду 14

Пам'ятник О. С. Пушкіну в Одесі, де він перебував під час південного заслання Пам'ятник О. С. Пушкіну в Києві з написом “Пушкіну – український народ” О. С. Пушкін в Україні

Номер слайду 15

Домашнє завдання Вивчити напам'ять вступ до поеми “Руслан і Людмила”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Konopleva Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Соколова Світлана Юріївна
    Дякую! Гарний матеріал.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
9 серпня 2020
Переглядів
8553
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку