Презентація до уроку з теми "Розділові знаки в СПР з кількома підрядними"

Про матеріал
Презентація до уроку в 9 класі з теми: "Розділові знаки в складнопідрядному реченні з кількома підрядними"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Скласти 1-2 речення, використовуючи складні речення, висловивши своє ставлення до Ніка Вуйчича 

Номер слайду 5

Розділові знаки в СПР з кількома підрядними частинами

Номер слайду 6

Розділові знаки у СПР з кількома підрядними{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Правило. Приклади. Пишіть листи і надсилайте вчасно, коли їх ждуть далекі адресати, коли є час, коли немає часу і коли навіть ні про що писати (Л. Костенко) Ми підійшли до наметового містечка, коли вже зовсім звечоріло і коли вівчар гнав з поля отару. Люблю дивитись, як повільно падає сніг, покриваючи землю білою, мов сукня нареченої, ковдрою; як потім цей сніг тане, даючи простір для буйноцвіття. Цим поглядом було сказано і яка це несподівана зустріч, і яка вона приємна, і яка радість від побачення нестримна. 1. Між однорідними підрядними реченнями, що не з'єднані сполуч­ником сурядності, ставиться кома2. Між однорідними підрядними реченнями, що з'єднані неповторю­ваними сполучниками і, й, та, або, чи,кома не ставиться3. Між однорідними підрядними реченнями, якщо вони поширені й мають свої розділові знаки, ста­виться крапка з комою4. Між однорідними підрядними реченнями, якщо вони з'єднані пов­торюваними сурядними сполучни­ками, ставиться кома перед другим і наступними сполучниками

Номер слайду 7

«Пунктуаційний вірус»

Номер слайду 8

Фізична хвилинка. Коли на уроці розглядається цікавий матеріал, коли чергується розумова праця з фізичними вправами, тоді відсутня втома, яка заважає сприймати тему.

Номер слайду 9

Вибірково-розподільна робота1 ряд – однорідна підрядність;2 ряд – послідовна підрядність;3 ряд - неоднорідна підрядність;усі – змішана підрядність.

Номер слайду 10

Вибірково-розподільна робота. Самоперевірка

Номер слайду 11

СПР з однорідними підрядними з’ясувальними: Ряд 1. Я зрозумів. Я був неправий. Не треба карати за це (І. Цюпа). Ряд 2. З моря видно. Хлопці кидаються навтіки. По протилежній стороні гори вони збігають униз (М. Трублаїні). Ряд 3. Гарно тут стояти отак після доброї роботи й думати. Здивується напарник. Здивується й бригадир, глянувши на зораний лан (О. Сизоненко)Дослідження-реконструювання

Номер слайду 12

Дослідження — творче конструювання. Варіант 1. Ми пишаємося, що ..., що ... і ... . Допомагай кожному, хто ..., хто ... і хто ... . Варіант 2 Ми славимо тих, хто ..., хто ... і хто ... . Можна з деякою впевненістю вважати, що ... і ... .

Номер слайду 13

«Тестування онлайн»https://create.kahoot.it/kahoots/my-kahoots

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Чи всі люди можуть бути щасливими?

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати п. ___, с.___. Виконати вправу ___. 3. **За поданими схемами-моделями скласти складнопідрядні речення з кількома підрядними:(Коли ...) і (...) , [ ... ] .[ ... ] , (яка ...) , (яка ...) .[ ... ] , (бо (якщо ...) , то ...) .[ ... ] , (що , (коли ...) , ...) .4. ***Скласти міні-твір-роздум на тему «Стежку до свого майбутнього ми обираємо самі», уживаючи складнопідрядні речення з кількома підрядними.

pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
26 лютого 2020
Переглядів
6641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку