Презентація до уроку з українознавства для 5 класу на тему "Українознавство як цілісна системна наука"

Про матеріал
Презентація до уроку з українознавства для 5 класу на тему "Українознавство як цілісна системна наука" створено згідно з Програмою курсу за вибором «Українознавство. 5–11 класи», затвердженою Вченою радою Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії МОН молоді і спорту України (протокол від 14.06.2012 р. № 4)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українознавство як цілісна системна наука Нема на світі України, Немає другого Дніпра... Тарас Шевченко Розробка уроку курсу “Українознавство” учителя Іванівського ліцею №1 Херсонської області Юрової І.М.

Номер слайду 2

Українознавство Асоціативний кущ НАРОД ДЕРЖАВА ПРИРОДА КУЛЬТУРА МОВА ІСТОРІЯ

Номер слайду 3

Українознавство-це сукупність багатьох знань про Україну і українство. Джерела фіксують, що ще в докиївськоруський період окреслилося п’ять центрів українознавства, автори яких висвітлювали: 1) образ Праукраїни в давньогрецькій культурі; 2) Україна у пам’ятках писемної культури римської доби; 3) візантійське бачення старожитньої України; 4) у східних середньовічних джерелах про геополітичне розташування та особливості України; 5) скандинавське бачення теренів України доби вікінгів.

Номер слайду 4

ДАВНІ ПАМ’ЯТКИ ПРО УКРАЇНУ «Врешті дістались ми течій глибоких ріки Океану. Там розташовані місто й країна людей кіммерійських, Хмарою й млою повиті. Ніколи промінням ласкавим Не осяває їх сонце в блакиті ясній світлодайне,» – такою побачив праукраїнську землю славетний Гомер, згадуючи в одинадцятій пісні “Одіссеї” кіммерійців, держава яких охоплювала й частину нашого краю. Не лише природу, а й племена Північного Причорномор’я, їх звичаї описав автор поем “Аримаспея”, “Теогонія”, “Про Геракла” сучасник Креза та Кіра Арістей з Проконессу (548–545 рр. до н.е.). Як втілення духу свободи, творчості, знання зобразив Скіфські гори могутній драматург Есхіл у трагедії “Прометей закутий”. Скіфію, таврійську землю описав за дорученням Дарія Скилак Каріондський, роблячи наголос як на різнорідності племен цього краю, так і на тому, що “народом Савроматів керують жінки”.

Номер слайду 5

КОНЦЕНТРИ УКРАЇНОЗНАВСТВА

Номер слайду 6

Україна – етнос; Етнос – це стійка природно та історично сформована на певних територіях динамічна людська спільнота, яка має власну самоназву й усвідомлює свою єдність, протиставляючи себе всім іншим аналогічним утворенням, і відрізняється від них стійкими своєрідними рисами культури, способом життя, етнічними стереотипами. Расові типи українського етносу Території їхнього поширення Ядранський і східноєвропейський ясний і темний Харківщина, півд.-зах. й півн.-сх., Галичина, Лемківщина, півн. Бойківщина ядранський з домішкою арменоїдної Гуцульщина, півн. Поділля, зах. Бойківщина, Херсонщина, Одещина ядранський, середземноморський, темний східноєвропейський Чернігівщина, півд. Поділля, півн.-сх. Полтавщина, півд. Вороніжчина, сер. Галичина, сер. Бойківщина, центральна і півд. Київщина, Дніпропетровщина нордійський з домішкою ядранського півд. Київщина, Волинь, Кубань

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Україна – природа, екологія Екологія - 1) інтегрована наука, що досліджує середовище існування живих істот, включаючи людину, та всю сукупність взаємин організмів з їх середовищем, взаємозв’язки біологічних систем різного рівня (особин, популяцій, видів, біоценозів) з навколишнім середовищем, а також вивчає загальні закони функціонування екосистем різного ієрархічного рівня та їх роль у біосфері планети; 2) взаємозв’язок людини з навколишнім природним середовищем. Природа – 1) весь світ у різноманітності його форм; вживається в одному ряду з поняттями: матерія, універсум; 2) об’єкт природознавства; 3) сукупність природних умов існування людського суспільства; 4) створені людиною матеріальні умови її існування. Природні ресурси – елементи природи, що використовуються як джерело засобів існування людського суспільства. Природокористування – сфера господарсько-виробничої та наукової діяльності, спрямованої на комплексне вивчення, освоєння, використання, відновлення, поліпшення й охорону природного середовища та природних ресурсів із метою забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини.

Номер слайду 10

Україна - це держава. Вона має свою Конституцію Основний Закон України, тобто правила, за якими живуть українці. їх прийнято Верховного Радою України. 24 серпня 1991 року підписано Акт про оголошення незалежності України. Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Україна –нація, держава; Громадянин - людина, яка постiйно живе у державi, користується її правами i виконує обов’язки, встановленi законами цiєї держави. Декларація – це офіційне проголошення державою основних принципів, а також документ, у якому їх викладено. Суверенітет – це незалежність держави, що полягає в її праві за власним розсудом розв’язувати свої внутрішні і зовнішні справи, без втручання в них будь-якої іншої держави.

Номер слайду 11

Україна в міжнародних відносинах;

Номер слайду 12

Україна – мова; Суржик – метафоричне називання суміші мов, коли виникає плутанина українських і російських, українських і польських мовних одиниць тощо, викликаючи ефект неграмотності з огляду на загальнолітературну норму. Українська мова має свою історію. Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність періоду від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Українська мова має свою, особливу музикальність. Ця незбагненна душа мови, як золотоносна ріка, виблискує хвилями народної пісні, переливається в душу нації, творить почуттєву нерозривність українського серця й української землі. Яскравими представниками української мови є видатні діячі та мистецтвознавці української держави.(Т.Г.Шевченко,І.Франко,Л.Українка,М.Рильський,А. Малишко, Тичина, Сосюра, О.Потебня,)

Номер слайду 13

Україна – мова Суржик – метафоричне називання суміші мов, коли виникає плутанина українських і російських, українських і польських мовних одиниць тощо, викликаючи ефект неграмотності з огляду на загальнолітературну норму.

Номер слайду 14

Україна – культура; Україна – культура, матеріальна й духовна; освіта, мистецтво, література, філософія, релігія, економіка, право, валеологія, наука, військо; Культура — це сукупність матеріальних і духовних надбань суспільства, які відображають досягнутий рівень поступу суспільства й людини, а також втілюються в результатах продуктивної діяльності. Культура є витвором творчої практики людства.

Номер слайду 15

Україна – ментальність, доля;

Номер слайду 16

Україна – історична місія.

Номер слайду 17

Навіщо треба вивчати українознавство? а) "Треба знати те, як предки на землі цій колись жили, як її грудьми своїми заступали, боронили" (Роман Завадович); б) "На що нас мати привела? Чи для добра? Чи то для зла? Нащо живем? Чого бажаєм?" (Тарас Шевченко); в) "Свої здібності і сили розвиваймо раз у раз, щоб народу була втіха, щоб користь була з нас" (Юра Шкрумеляк).

Номер слайду 18

Навіщо треба вивчати українознавство? Щоб знати історію свого народу і відчути себе частиною цього народу; Зрозуміти своє власне призначення; Прикласти свої сили, щоб послужити собі , своєму народу щоб знати минуле, зрозуміти сучасне і створити своє майбутнє .

Номер слайду 19

Домашнє завдання Напишіть міні-твір “Навіщо треба вивчати українознавство”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шандалюк Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гаврилишин Мирослава Юріївна
    Добрий день. Чи можна скачати урок українознавства
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 березня 2020
Переглядів
9024
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку