Презентація "Павло Тичина"

Про матеріал
Презентація до проведення уроку на тему "Життя та творчість Павла Тичини" у 5 класі. Ознайомлення учнів 5-го класу з поезіями Тичини зі збірки "Сонячні кларнети"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тичина – це музика й барви. Це чистота душі! О. Гончар

Номер слайду 2

18911967

Номер слайду 3

Біографічні відомості27 січня 1891 народився у с. Піски на Чернігівщині. Батько - сільський дяк і вчитель "школи грамоти" 1901 батько відвіз Павла у Чернігів. Тут його прийняли в хор Троїцького монастиря. Пізніше Тичина вчився у Чернігівській духовній семінарії 1913 закінчив семінарію1918 перша книга поезій "Сонячні кларнети" 1938 - 1967 Канівщина сім разів голосувала за поета, він упродовж майже 3-х десятиліть був її повпредом у Верховній Раді УРСР (захищає учителів, учнів, допомагає їм; визначив постійний початок навчання - 1 вересня)16 вересня 1967 Павло Тичина - академік, лауреат державних літературних премій, Міністр освіти, Голова Президії Верховної Ради КРСР - помер, похований на Байковому кладовищі в Києві.

Номер слайду 4

Марія Василівна Тичина – мати поета

Номер слайду 5

Хата в селі Піски на Чернігівщині, де народився Павло Тичина

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Похований на Байковому кладовищі

Номер слайду 8

Чернігівщина – Батьківщина поета

Номер слайду 9

Неповторна Чернігівщина

Номер слайду 10

Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі. Ліна Костенко

Номер слайду 11

У літературному доробку Павла Тичини є чудові вірші адресовані дітям: «А я у гай ходила», «Хор лісових дзвіночків». Поет успішно виступив і у ролі казкаря. Написані їм казки «Івасик-Телесик», «Кожум'яка», «Дударик», «Як дуб із Вітровієм бився», «Дума про трьох вітрів» досі залишаються улюбленими книжками української дітвори. Ці твори для дітей друкувалися в багатьох збірниках, а також виходили окремими книжками.

Номер слайду 12

Перша збірка Павла Тичини “Сонячні кларнети” (1918 р.)

Номер слайду 13

Музичний інструмент - кларнет

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Творчо мислимо1.     Батьківщина – мати, умій за неї …2.     Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що …3.     Рідний край - …4.     Всюди добре, а …5.     Рідна земля – мов … Довідка: (постояти), (своя), (земний рай), (дома найліпше), (колиска золота).

Номер слайду 16

Не бував ти у наших краях! Не бував ти у наших краях! Там же небо — блакитні простори.,. Там степи, там могили, як гори. А веснянії ночі в гаях!.. Ах, хіба ж ти, хіба ти це знаєш, Коли сам весь тремтиш, весь смієшся, ридаєш. Серце б'ється і б'ється в грудях... Не бував ти у наших краях.  Не бував ти у наших краях, Бо відтіль не таким би вернувся! Чув про степ, що ген-ген простягнувся? — Єсть там люди — й зросли у степах, — Що не люблять, не вміють ридати. Що не можуть без пісні і нивки зорати! Тебе ж завжди я бачу в сльозах... — Не бував ти у наших краях.

Номер слайду 17

Не бував ти у наших краях!Тема: зображення краси рідного краю; людей праці, чарівну природу.Ідея: уславлення синівської любові до рідної землі, де ти народився і виріс. Основна думка: для кожної людини свій край наймиліший, незабутній, привабливий. Жанр: пейзажна лірика.

Номер слайду 18

Чи уважний читач?На що схоже небо?Яку пору року оспівує поет?Де зросли люди?Вони “не люблять і не вміють”…Без чого люди “не можуть і нивки зорати”?Чому, на думку ліричного героя, його співрозмовник завжди в сльозах?

Номер слайду 19

Поміркуй Дослідіть зв’язок поезії «Не бував ти у наших краях!» з біографією поета. Чому він з такою великою любов’ю змальовує рідну батьківщину? Що свідчить про працьовитість, волелюбність, щирість українців? Як їх зображує у творі митець? Чи можна за змістом поезії визначити те, за що П. Тичина поважає і шанує рідну землю? Відповідь вмотивуйте.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Гаї шумлять Гаï шумлять -я слухаю. Хмарки бiжать -милуюся. Милуюся-дивуюся,чого душi моïйтак весело! Гей, дзвiн гуде -іздалеку. Думки пряде -над нивами. Над нивами-приливами,купаючи мене,мов ластiвку. Я йду, iду -зворушений. Когось все жду -спiваючи. Спiваючи-кохаючипiд тихий шепiт травголублячий. Щось мрiє гай -над рiчкою. Ген неба край -як золото. Мов золото-поколото,горить-тремтить рiка,як музика.

Номер слайду 22

Гаї шумлять. Тема: оспівування краси, мелодії звука гаю та природи навколо нього.Ідея: возвеличення чарівності природи, яка впливає на внутрішній стан людини, її почуттів. Основна думка: кожна людина володіє здатністю по-своєму бачити і відчувати світ, відкривати в ньому щось нове, ніким не бачене і не відчуване. Жанр: пейзажна лірика, пісня.

Номер слайду 23

Робота в групах. Знайти в тексті поезії “Гаї шумлять”: Група №1 – слухові образи Група №2 – зорові образи Група №3 – метафори Група №4 – епітети Група №5 - порівняння

Номер слайду 24

«Так чи ні»Ми познайомилися з творчістю Петра Тичини. Поет народився у Пісках на ЧернігівщиніМав талант до музики, малювання, поезіїУ своїх віршах описує тяжке дитинство. Народився в багатодітній родиніСпівав у хорі Чернігівського монастиря. Навчання у духовному хорі для хлопчика пройшло марно. Перша збірка творів називалась «Сонячні кларнети»У поезії «Не бував ти у наших краях» мова йде про красу рідного краю

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Вивчити одну з поезій напам’ять. Визначити художні особливості в поезії “Не бував ти у наших краях”Намалювати малюнки на тему: “Краса рідного краю”

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Панасюк Марія
    Дуже дякую за допомогу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сидоренко Катерина Вадимівна
    Чудова презентація! Дякую за Вашу розробку.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Колісник Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Левакіна Тетяна
    чудова презентація!!! весь потрібний матеріал є, зайвого (бо ж 5 клас!) немає, ілюстрування - доречне й не обтяжливе.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Якименко Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
28 березня 2020
Переглядів
16021
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку