Кава корисна- підвищує розумову та фізичну працездатність;- підвищує стійкість до стресів;- знижує ризик впасти в депресію;- знижує ризик появи діабету, астми, інфаркту;- зменшує вірогідність захворювання на хворобу Паркінсона;- знижує ризик ракових захворювань;- підвищує інтенсивність занять спортом;- кофеїн застосовують у медицині;- недопиту каву використовують для пілінгу шкіри.
Навчальна: повторити та узагальнити відомості про СПР, формувати вміння ставити питання від головної до підрядної частини; удосконалювати навички конструювання СПР, пунктуаційну грамотність, збагачувати словниковий запас здобувача освіти. Розвивальна: розвивати уміння і навички розпізнавання видів СПР, вміння відтворювати й аналізувати причинно-наслідкові зв’язки; розвивати увагу, логічне мислення, усне та писемне мовлення, вміння вчитися, використовуючи ІКТ. Виховна: виховувати бережливе ставлення до власного здоров’я. Мета уроку:
- Й. В. Бах у 1732 році написав твір кавова кантата.- В Італії більше 200 000 кавярень. - Каву вирошчують більш ніж у 50 країнах світу.- 37% людей пють каву без цукру.- З 2007 року у Львові проводиться щорічний фестиваль кави На каву до Львова.- Юрій Кульчицький у 1683 році відкрив кавярню “Під синьою фляжкою”. Гра “Редактор”
Словникова робота. Кава — 1. Тропічне дерево, з насіння якого виготовляють ароматний напій. 2. Насіння цього дерева, або порошок із цього насіння. 3. Поживний напій із цього порошку. Бариста — фахівець з приготування кави. Пітчер — інструмент баристи у вигляді глечика, в якому він нагріває і збиває молоко для додавання у каву. Філіжанка — невеличка посудина, переважно з порцеляни, з якої п’ють каву та інші напої.
Еспресо — висококонцентрований кавовий напій, виготовлений із кавових зерен дрібного помелу та води у співвідношенні 1:2. Лате — кавовий напій родом з Італії, що складається з молока і кави еспресо. Капучино — напій італійського походження на основі еспресо з додаванням збитого парою молока. Американо — кавовий напій, що містить велику кількість води. Арабіка і робуста — найбільш вживані сорти.
Самооцінювання. Картки для самооцінювання. Прізвище та ім’я Оцінка. Вид роботи. Максимальна кількість балів. Кількість зароблених балів. Орфографічний практикум “Відшукай ключ”1 Метод “Мозковий штурм” Види СПР2 Мовне дослідження (Робота з епіграфом)1 Гра “Редактор”1 Орфоепічна хвилинка1 Синтаксична естафета2 Творча робота в онлайн-класах (програма Jamboard)2 Онлайн-тест (програма Learning. Аpps)2