Презентація до уроку за темою "Займенник....."

Про матеріал
Презентація до уроку в шостому класі за темою "Займенник: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Займенник:загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль

Номер слайду 2

Шановні пани та панове!Сьогодні тема в нас нова: Займенник - це частина мови,Яка об'єднує слова,Що ні особи, ні предмета. Ні рис прикметних будь-яких,Ні якості не називають,А тільки вказують на них.(Л. Лужецька)

Номер слайду 3

Чи знаєш ти що граматисти називали цю частину мови містоймення. І хоч Г. Шашкевич 1865 року вжив назву займенник, інші дослідники й далі називали її містоймення. Тому 1914 року І. Нечуй – Левицький у своїй граматиці з гумором зазначив: «Відомо, що слово місто - город, і вийшло городойменник. Чом, пак, не селойменник?»- і відстоював назву займенник, яка згодом і закріпилася в українському мовознавстві.

Номер слайду 4

Займенники вживаються замість іменників ( хлопець- він, береза - вона, поле - воно); прикметників ( гарний - який, такий; батьків - чий, його); числівників( шість - скільки, стільки; сьомий — котрий, цей, той).

Номер слайду 5

Займенник — це самостійна частина мови, яка вказує на предмети, ознаки або кількість, не називаючи їх, і відповідає на питання: хто? що? який? чий? котрий? скільки?

Номер слайду 6

Прочитати текст "Усе своє ношу з собою", виписати займенники . Маленька Греція протягом тривалого часу зазнавала нападів могутніх сусідів. Особливотривалі були війни з Персією. Під час однієї з таких воєн, у VI ст. до н. е., углиб країни потяглися сотні возів, навантажених різним добром. Це мешканці міста тікали від своїх ворогів. І тільки один біженець йшов пішки, спираючись на ціпок. Більше в руках він нічого не мав. Це був філософ Біас.-А де ж майно твоє? - здивовано його запитували інші подорожні.-Усе своє ношу з собою, - лаконічно відповів філософ , маючи на увазі свій розум.

Номер слайду 7

Займенники: таких, нашої, це, своїх, він, нічого, твоє, його,інші,усе,своє, собою, свій

Номер слайду 8

Продовжте фразеологізм, підкресливши займенник. Знати як свої …. Узяти себе .... На всіх …. У кожного своя …. Намотати собі …. Виходити з …. Гірка наука, зате плоди її ….

Номер слайду 9

Знати як свої п'ять пальців. Узяти себе в руки. На всіх парусах. У кожного своя дорога. Намотати собі на вус. Виходити з себе. Гірка наука, зате плоди її солодкі.

Номер слайду 10

У поданих реченнях знайдіть мовні недоречності. Хлопчик гладив песика. З його очей котилися сльози. Ми з татом ходили в зоопарк. Він дуже гарний. Яблука порозкладали в ящики. Їх було багато.

Номер слайду 11

1. Який займенник складається з однієї букви? 2. Який займенник жіночого роду став спортивним терміном? 3. Які два займенники заважають їздити по дорозі? 4. Як за допомогою трьох займенників можна зробити руки чистими?

Номер слайду 12

Продовжити речення : «Сьогодні на уроці я………..»

Номер слайду 13

Не забувайте, звідки ви і хто ви,Чиїх очей лежить на вас печать. У світі слів немає випадкових,       Хоча вони й століттями мовчать

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Ткаченко Діна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Молчанова Інесса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Лосенко Вікторія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
6130
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку