Презентація до уроку зарубіжної літератури 5 клас за темою "Жанрова специфіка фольклорної і літературної казки. Різновиди казок, їх характерні ознаки"

Про матеріал
У презентації міститься теоретичний, учбовий та ілюстративний матеріал до уроку зарубіжної літератури в 5 класі за темою "Жанрова специфіка фольклорної і літературної казки. Різновиди казок, їх характерні ознаки"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанрова специфіка фольклорної і літературної казки. Різновиди казок, їх характерні ознаки

Номер слайду 2

ПОВТОРЮЄМО!ЖАНРИ ФОЛЬК-ЛОРУприслів’ялічилкизагад киприказкидражнилкиказкипісні

Номер слайду 3

А казка, діти, справжнє диво,Там подвиги й пригоди є. Вона кінчається щасливо,Там місце кожному своє.І мудрість в ній перемагає,І щедрість, і любов свята. Хай кожен з вас запам’ятає,Що править світом — доброта.

Номер слайду 4

НАРОДНА КАЗКА – розповідний народно-поетичний твір про вигадані події, вигаданих осіб, іноді за участю фантастичних сил. У казках відображено уявлення давніх людейпро добрі й лихі силипро чесноти й вади людейпро вплив природи на життя людини

Номер слайду 5

походження та поширення в усній формі;вигаданість (фантастичність);умовність зображення подій і героїв;боротьба добра і зла з обов’язковою перемогою добра;чітка побудова (зачин, основна частина, кінцівка);утілення народних уявлень та ідеалів;традиційні художні засоби. ОЗНАКИ КАЗКИ:

Номер слайду 6

КАЗКИнародні(фольклорні)літературні(авторські)Багато авторів,багато варіантів,усна форма існування,створюється в прозіОдин автор,один варіант,письмова форма,може бути написана у віршах

Номер слайду 7

ВИДИ КАЗОКпро тваринчарівніпобутові

Номер слайду 8

КАЗКИ ПРО ТВАРИНОдин з найдавніших видів казкинескладні за будовоютварини наділені людськими якостями,стійкі характеристики тварин (Лисичка-Сестричка, Вовчик-Братик, Зайчик-Побігайчик тощо)велику роль відіграють діалоги, повториосновна ознака – АЛЕГОРІЯ (перенесення людських якостей та стосунків, загальних понять про них на конкретні образи)

Номер слайду 9

ЧАРІВНІ КАЗКИ(фантастичні)Перевага чарівного (фантастичного) над реальнимнаявність фантастичних істот або сил (Баба Яга, Змій, Кощій тощо)використання чудодійних предметів (жива і мертва вода, чоботи-скороходи, скатерка-самобранка та ін.)випробування героїв різними фантастичними засобаминаділення чисел особливою магічністю (три, сім, дев’ять, дванадцять)традиційна основа – подорож, герой долає перешкоди та отримує винагороду за свої чесноти. АНТИТЕЗА (протиставлення): добро (втілення народних ідеалів) та зло (негативні вади)

Номер слайду 10

ПОБУТОВІ КАЗКИ(соціально-побутові)Більше значення має зображення реальності, сімейних стосунків, повсякденного життя людейгерої: кмітливий солдат (наймит, селянин, мандрівник), бідна дівчина (мудра й працьовита), сварлива жінка, багатий, але дурний панперсонажі, що є узагальненнями понять: Правда, Кривда, Доля, Лихо, Щастя тощовелику роль відіграють пригоди, народний сміх над людськими вадамипрославляються розум, працьовитість, доброта

Номер слайду 11

НАРОДНІ КАЗКИповага й любов до праці та волізасудження тих, хто не шанує батька й матір, дбає тільки про себе, порушує словоутвердження ідеалів добра, краси, повага до свого родоводуголовні герої – люди праці та борці за волю

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Боричко Валентина Миколаївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Киричук Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Собко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
13663
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку