Презентація до уроку зарубіжної літератури в 5 класі "Арабська народна казка " Синдбад- Мореплавець"""

Про матеріал
Презентація допомагає унаочнити урок, дозволяє зробити інформацію більш зрозумілою, а урок яскравішим, також може бути використана під час онлайн уроків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зарубіжна література 5 клас(з досвіду Шафранової А. В. , вчителя ліцею № 144 ім. Г. Ващенка м. Києва)

Номер слайду 2

Арабська народна казка «Синдбад-Мореплавець»

Номер слайду 3

Міркуємо. Подорожі вчать більше, ніж будь-що.Іноді один день, проведений в іншій країні,дає більше, аніж десять років життя вдома. Анатоль Франс

Номер слайду 4

За ілюстраціями назвати казку, вказати її тип танаціональну літературу, до якої належить казка.

Номер слайду 5

Пам’ятай! Казки різних народів, не зважаючи наблизькі сюжети, мають і певні ознаки, свійнаціональний колорит.

Номер слайду 6

Вивчаємо теорію літератури: Національнийколорит казок кожного народу визначається елементами його побуту,умовами праці, традиціями, географічними деталями, баченням світу,національним духом і мовою.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 7

Знайти в тексті засоби створення національногоколориту у казці: Національні образи-Мовні засоби -Традиції -Географічні назви -Рослинність -

Номер слайду 8

Подорожі Синдбада: Перша – до острова, який виявився китом. Друга - зустріч із птахом Рух. Третя - зустріч з велетнем-людожером. Четверта - подорож до Індії й одруження з індускою. П'ята - Синдбад стає рабом злого діда. Шоста - подорож до країни крилатих людей. Сьома - остання подорож Синдбада.

Номер слайду 9

Аналізуємо« О Синдбаде! О Мореплавцю!Ти ще не зарікся виходити в море?Щоразу ти поневіряєшся тапотерпаєш від утоми,але не відмовляєшся від подорожей…»«Тисяча і одна ніч»

Номер слайду 10

Літературна вікторина.1. Що таке казка?2. Які типи казок ви знаєте?3. Хто розповідає казки у збірці "Тисяча і одна ніч"?4. Назва якої рослини була чарівним словом в одній із казок?5. Якому народові належить казка про Синдбада Мореплавця?

Номер слайду 11

Літературна вікторина.6. Скільки подорожей здійснив Синдбад?7. Що змушує його подорожувати?8. Місто, з якого Синдбад вирушав у подорожі?9. До якого типу належить казка «Синдбад–Мореплавець»?

Номер слайду 12

Літературна вікторина.10. Кому герой розповідає про свої подорожі?11. З ким він зустрівся під час третьої подорожі?12. Що допомагає йому уникати небезпек і рятувати себе?

Номер слайду 13

До ілюстрацій дібрати фрагменти з казки.

Номер слайду 14

Як дані фрагменти характеризують героя?Серед бенкетів та розваг я швидко став забувати про колишністрашні пригоди. А розкішне, сите життя мені почало обридати. Я був молодий, дужий - хотілось якоїсь діяльності. Ці страховища щось кричали, очевидно, говорили до нас, але ми немогли зрозуміти їхньої мови і стояли, тремтячи від жаху. Ми ледве не збожеволіли від жаху: ноги у нас трусились, і ми, повнівідчаю, попадали на підлогу.

Номер слайду 15

Характеристика образу Синдбада. Походження. Вчинки. Риси характеру. Доля. Висновок

Номер слайду 16

Підіб’ємо підсумки.1. Чому вас навчила казка про Синдбада?2. Яка роль казки у житті людини?3. Чи вплинув на вас головний герой? Чи зміниться щось у вашому житті?4. До чого будете прагнути?

Номер слайду 17

Складаємо сенкан. Сенкан — це вірш, що складається з п’яти рядків. Слово ”сенкан”походить від французького слова ”п’ять” і позначає вірш у п’ять рядків. Перший рядок має містити слово, яке позначає тему (звичайно, це іменник)Другий рядок – це опис теми, який складається з двох слів (два прикметника)Третій рядок називає дію, пов’язану з темою, і складається з трьох слів (звичайно це дієслова).

Номер слайду 18

Складаємо сенкан. Четвертий рядок є фразою, яка складається з чотирьох слів і висловлює ставлення до теми, почуття з приводу обговорюваного. Останній рядок складається з одного слова — синоніма до першого слова, в ньому висловлюється сутність теми, ніби робиться підсумок.

Номер слайду 19

Словничок до теми. Національний колорит – це характерні дляпевного народу, нації риси побуту, культури,традиції. Мореплавець – це…Сенкан – це це вірш, що складається з п’яти рядків.

Номер слайду 20

Визначаємо головну думку твору. Відображення любові до праці. Утвердження жаги відкриття світу. Віра в перемогу людини надобставинами.

Номер слайду 21

Втілення в образі Синдбада- Мореплавця віри в перемогу людини надобставинами.

pptx
Додав(-ла)
Шафранова Анна
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
9126
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку