Презентація до уроку зарубіжної літератури в 5 класі " Брати Гримм "Пані Метелиця"

Про матеріал
Матеріал презентації допомагає унаочнити урок, дозволяє зробити інформацію більш зрозумілою, а урок яскравішим, також може бути використана під час онлайн уроків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Брати Грімм«Пані Метелиця»Зарубіжна література 5 клас(з досвіду Шафранової А. В. Вчителя ліцею № 144 ім. Г. Ващенка м. Києва)

Номер слайду 2

Тренуємо пам’ять. За походженням брати Грімм належали до середнього класу суспільства. Батько їх був адвокатом в Ганау. Брати Грімм народилися в Ганау: Якоб - 1785, Вільгельм - 1786. Від самої ранньої юності вони були пов'язані тісними узами дружби.

Номер слайду 3

Тренуємо пам’ять. Вони наче доповнювали один одного: Якоб, як старший, був і фізично міцніше брата Вільгельма, який змолоду постійно був дуже болючим і зміцнів здоров'ям вже тільки під старість.

Номер слайду 4

Тренуємо пам’ять. Батько помер їх в 1796 році і залишив сім'ю свою у вельми обмеженому положенні, так що тільки завдяки щедрості своєї тітки брати Грімм могли закінчити навчання, до якого дуже рано проявили блискучі здібності. Вчилися вони спочатку в Кальтському ліцеї потім вступили в Марбурзький ун-тет..

Номер слайду 5

Фронтальне опитування Що таке народна казка? Поясніть поняття «мандрівний сюжет». Наведіть приклади «мандрівних сюжетів». Чим оригінал відрізняється від перекладу? У чому полягають особливості будови казки? Який головний конфлікт казки? Назвіть тематичні групи казок.

Номер слайду 6

Фронтальне опитування- Що вам відомо про братів Грімм? Яка їхня роль у збереженні казок? - Хто преклав казку «Пані Метелиця» українською мовою? - Назвіть головних героїв казки «Пані Метелиця»? - Чим Пані Метелиця нагородила пасербицю і чим «віддячила» вдовину дочку?

Номер слайду 7

Продовжити речення. У казці йдеться про дівчат із родини... (вдови).2) Падчерка виконувала всю хатню роботу, і її тримали в домі за... (попелюшку).3) Доки падчерка пряла нитки? (Поки не врізалася)

Номер слайду 8

Продовжити речення4) Мачуха, коли дівчина розповіла про загублений починок, почала... (лаяти її, примусила лізти діставати).5) Коли дівчина опритомніла після падіння в криницю, то опинилася... (на луках).6) Першою дівчина зустріла й допомогла їй... (піч).

Номер слайду 9

Продовжити речення7) Кого наступного побачила падчерка? (Яблуню)8) Хто визирав у віконце невеличкої хатинки? (Стара баба)9) Про що треба було дбати дівчині найбільше? (Про постіль старої)

Номер слайду 10

Продовжити речення10) Дівчині в пані Метелиці жилося дуже добре, ситно, але не вистачало... (рідної домівки).11) Із брами на пасербицю посипався... (золотий дощ).12) На мачушину дочку із брами перекинувся... (казан зі смолою)

Номер слайду 11

Засвоюємо літературознавчі поняття« Дівчина підійшла до печі і лопатою повитягала весь хліб».«Дівчина струснула яблуню... Вона трусила доти, поки жодного яблука не лишилося на яблуні. Тоді згорнула яблука в купу...» Який художній прийом? « Дійшовши до печі й почувши, як хліб кричить... відповіла: «Тільки мені й охоти бруднитися біля тебе!» - і пішла далі». «Дійшла вона до яблуні й, почувши, як та кричить, відповіла: «От не мала роботи!Ще якесь яблуко на голову мені впаде!» - і пішла далі».

Номер слайду 12

Падчірка«Падчірка мусила виконувати всю хатню роботу». « ...щодня...пряла доти, поки їй нитка прорізала пальці до крові». «Дівчина у всьому догоджала старій, збивала її подушки так сильно, що аж пір’я летіло, наче сніг...»

Номер слайду 13

Вдовина дочка«...другого дня почала лінуватися, третього ще більше – навіть уставати вранці не захотіла. Вона й постелі пані Метелиці не постелила як слід, і подушок не позбивала, щоб пір’я летіло”.

Номер слайду 14

Словникова робота. Працьовитість Кмітливість Чесність Відповідальність Любов до рідної домівки Всепрощення Доброта. Боязливість Покірність Малодушність (із відчаю кинулася в криницю)

Номер слайду 15

Аналізуємо прочитане Які з названих рис характеру падчерки ви віднесли б до позитивних, які до негативних, чому?Які з них можуть бути і позитивними, і негативними , в залежності від обставин?

Номер слайду 16

Визначте, які прислів’я можна віднести до характеристики пасербиці, а які — до удовиної дочки чи до обох героїнь. У гостях добре, а вдома краще. Яка служба, така й плата. Хто більше має, той більше хоче. Хто добре працює, тому й щастить. Доброму всюди добре.

Номер слайду 17

Визначте, які прислів’я можна віднести до характеристики пасербиці, а які — до удовиної дочки чи до обох героїнь. Хочеш бути щасливим, то не будь лінивим. Хто дрімає, той щастя не має. Щастя у повітрі не в’ється, а працею дістається. Хто зле робить, то все собі шкодить.

Номер слайду 18

Робимо висновки. Що уособлює смола, яку удовина дочка за все життя відмити не могла? (Сором, недобра слава. Африканське прислів’я говорить: «Ім’я — не одяг, заплямуєш — не відмиєш»).

Номер слайду 19

Робимо висновки. Яка, на ваш погляд, роль півня в казці? (Півень — на боці добра, добрий вісник для гарної людини, він глузує з лінивої дочки; уособлює народну мораль.)Чому пані Метелиця віддала пасербиці ще й починок, адже та вже була багатою? (Праця — основа життя людини, без неї не збережеш багатство.)

Номер слайду 20

Робимо висновки Над чим змусив вас замислитися і чого навчив образ вдовиної дочки? Які риси характеру подобаються вам у пасербиці? Дайте поради героям казки «Пані Метелиця».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Мирошниченко Ольга Миколаївна
    Дякую за вашу роботу,цікаво і оригінально!.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Даалі Людмила Вячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Шафранова Анна
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
6648
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку