Презентація до уроку зарубіжної літератури в 5 класі "Китайська народна казка "Пензлик Маляна"

Про матеріал
Презентація допомагає унаочнити урок, дозволяє зробити інформацію більш зрозумілою, а урок яскравішим, також може бути використана під час онлайн уроків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Китайська народна казка «Пензлик. Маляна»(з досвіду Шафранової А. В.,вчителя ліцею № 144 ім. Г. Ващенка м. Києва)

Номер слайду 2

Пригадуємо вивчене про казку Що таке казка? Які існують різновиди казок?Казка лiтературна та народна. У чому рiзниця? Якi казки ми прочитали?

Номер слайду 3

Тренуємопам’ять. Китай – батьківщина компаса (3ст. до н.е.), за допомогою якого ми можемо орієнтуватись на місцевості. Китай – батьківщина паперу (105 р. н.е.). Китайці навіть перші випустили друковану газету. Китай – батьківщина пороху (відомий з 10ст.н.е.), Китай – батьківщина шовку. Існував навіть Великий Шовковий шлях, яким цю чудову тканину вивозили до інших країн. Китай – батьківщина чаю. Зараз це найпопулярніший напій у світі. Високого рівня досягла астрономія, математика, медицина, техніка.

Номер слайду 4

Ще одна видатна споруда – Велика китайська стіна (221 – 207рр. до н. е.).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Мистецтво Китаю. Вишивка - один з найдавніших видів прикладного мистецтва Китаю.

Номер слайду 8

Архітектура Китаю

Номер слайду 9

Тренуємо пам’ять      Література Китаю – одна з найдревніших у свті. Від І тисячоліття до нашої ери збереглася «Шицзин» («Книга пісень») – скарбниця народних пісень. Народ Китаю складав пісні, легенди, казки, в яких дракон символізував владу, а фенікс – безсмертя. Ще в давні часи високого рівня розвитку досягли також образотворче мистецтво, музика, театр.

Номер слайду 10

Китайська народна казка «Пензлик. Маляна».

Номер слайду 11

Стара казка потрібна. У ній багато того , що корисне нині й знадобиться потім. П. Бажов

Номер слайду 12

Словникова роботаІєрогліфи- це основа китайської писемності, невеликі малюнки, якіпояснюють цілі склади і слова.

Номер слайду 13

Продовжити речення1. Як тільки Малян став володарем пензлика,одразу заходивсямалювати …2. Своїм чарівним пензликом Малян допомагав …3. На своїх картинах Малян малював …

Номер слайду 14

Продовжити речення4. Жорстокий поміщик не відпускав хлопця … доби, сподіваючись ,що він або помре, або погодиться на його …5. Звірі та птахи на картинах Маляна ніколи не оживали, тому що вінніколи …6. Одного разу журавель, якого намалював Малян , змахнув крилами іполетів тому, що …

Номер слайду 15

Продовжити речення7. Малян ненавидів імператора за те, що той … людей і стягає з них …8. Імператор наказав Малянові намалювати …

Номер слайду 16

Продовжити речення9. Коли чарівний пензлик потрапив до імператора, він почав…10. Ланцюг … раптом перетворився на …

Номер слайду 17

Продовжити речення11. Для імператора Малян намалював …12. За мить на воді гойдався корабель , а імператор зажадав , щоб. Малян намалював …

Номер слайду 18

Завдяки чому Малянові вдалося перемогти своїх ворогів. Чеснота – позитивна моральна риса в характері людини;доброчесність. Альтруїзм - безкорислива турбота про блага ближнього.

Номер слайду 19

Обери потрібне. Малян. Сміливий, добрий, рішучий, серйозний, балакучий,мовчазний, хитрий, талановитий, наполегливий, завзятий, працьовитий, жорстокий, розумний, пихатий.

Номер слайду 20

Характеризуємо герояімператор

Номер слайду 21

Засвоюємолітературознавчі поняття,Антитеза – протиставлення протилежних життєвих явищ, понять,почуттів, думок, характерів. У тексті зазвичай для створення антитезивикористовують антоніми.

Номер слайду 22

Поміркуй Що у казці «Пензлик Маляна»протиставлено? моральні якості Маляна, поміщика та імператора стосовножиттєвих цінностей.

Номер слайду 23

Підібрати антоніми. Безкорисливість – корисливість. Відважність, сміливість, мужність – боягузтво. Доброта – злість. Душевність (людяність, сердечність) − бездушність

Номер слайду 24

Міркуємо Якби ви були дідусем – чарівником, що бви заборонили малювати Маляну, чому ?

Номер слайду 25

Обираємо головну думку казки. Сила мистецтва i справжнього митця велика. Старання,терпiння та працьовитiсть приносять успiх, винагороду та задоволення. Жадiбнсть жорстокiсть можуть знищити людину.

Номер слайду 26

Стара казка потрібна. У ній багато того , що корисне нині й знадобиться потім. П. Бажовstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 27

Підсумки. Кому треба виставити найвищий бал?Хто заважав та має отримати зауваження?Хто вважає, що може заробити високий бал?

Номер слайду 28

Алегорія – інакомовлення, у якому узагальнене поняття передається задопомогою іншого, конкретного образу. Наприклад, алегоричнезображення бажання імператора стати ще багатшим : золото – каміння,ланцюг золотих цеглин - величезний удав (казка «Пензлик Маляна»)

Номер слайду 29

Нові поняття. Фантастика (гр. здатність уявляти) – це витворенілюдською уявою неймовірні картини й образи, яких небуває в дійсності, вигадка.

Номер слайду 30

Китай одна з найстародавніших держав на земній кулі. ЇЇ площа – 9,6 мільйона квадратних кілометрів. Населення – близько 971 мільйона чоловік. Столиця – Пекін. Тут розташовані найвищі у світі гірські системи – Гімалаї ( знаменита гора Джомолунгма висотою близько 9 тисяч метрів над рівнем моря) вирощують рис, чай, кавове дерево

Номер слайду 31

Знайдемо прихований зміст. Драбина – (в китайській філософії ) символ руху наверх, до досконалості. Вода – символ очищення, потоп – біблійний символ покарання. Дракон – (в Китаї ) це головний символ удачі, який забезпечує щастя іблагополуччя. Птах Фенікс – це символ відродження і нових можливостей.

Номер слайду 32

Мiркуэмо. Чому Малян зображує саме рибок і пташок? У Давньому Китаї народилося вчення Фен – Шуй –« вітер і вода» - це мистецтво і наука про життя людини в гармонії з собою і оточуючим світом. Тому в китайській казці образи – символи, пов’язані з водою і повітрям, не випадкові.

Номер слайду 33

Робимо висновки За що Малян отримав чудову винагороду– чарівний пензлик? Чому, на вашу думку,все, що створює Малян, починає жити своїмжиттям ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Марценко Галина Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Шафранова Анна
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
2997
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку