Презентація до уроку " Заселення і розвиток Слобідської України"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему " Заселення і розвиток Слобідської України" Причини та наслідки колонізації українцями Слобожанщини. Слобідські козацькі полки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заселення і розвиток Слобідської України. Слобідські козацькі полки.

Номер слайду 2

Завдання: 1. Чому землі на схід від Гетьманщини на кордоні з Москвою були незаселені?2. Чому московський уряд був зацікавлений в заселенні цих земель?3. Що він робив для того, щоб привабити сюди переселенців?

Номер слайду 3

Слобідська Україна- історична область, до якої входили території сучасних Харківської, східної частини Сумської, північної частини Донецької та Луганської областей України; південно-східні частини Воронезької, південно-західної частини Бєлгородської, південь Корсунської областей Росії.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Колонізація- Заселення і господарське освоєння вільних земель всередині країни (внутрішня колонізація), заснування поселень за межами своєї країни (зовнішня колонізація). Займанщина – елемент звичаєвого права, який дозволяв на підставі першого «займу» володіти землею.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Адміністративно – політичний устрій Слобідської України

Номер слайду 8

Соціальний устрій та народне господарство Слобідської України були подібні до тих, що були на Гетьманщині. Уже перші українські поселенці ділилися на козаків, духовенство, міщан і селян . Тоді стани ще не були замкнені, і не важко було переписатися з селян у козаки. Основним станом було козацтво, до якого в середені 18 ст. належала половина всього населення Слобідської України. Воно поділялося на старшину, виборних (або компанійських) козаків, які несли військову службу, і козаків-підпомічників, які допомагали виборним харчами або грішми. Селяни ділилися на вільних, які мали власну землю, і тих, що жили на землях козацької старшини, російських поміщиків, монастирів тощо і за це відробляли панщину (у 18 ст. — 2 дні на тиждень) та платили данину. Міщанство (купці, ремісники) було нечисленне. Шляхти на Слобідській Україні в 17 ст. не було. Окрему групу, досить строкатого соціального й господарського складу, становили росіяни — «служилі люди» різних розрядів, пізніше, у 18 ст. дворянство-поміщики .

Номер слайду 9

Значне місце у Слобідській Україні займало вівчарство, бджільництво, садівництво, рибальство, млинарство, ґуральництво, діхтярство, будництво та різні ремесла і кустарні промисли (в кін. 18 ст. у Слобідській Україні нараховувалось близько 34 000 ремісників та кустарів). Помітне місце посідала соляна промисловість і особливо селітарництво. У 18 ст. з'являються мануфактури, зокрема Чугуївська шкіряна Ф. Шидловського (кінець 1711 р.), скарбова тютюнова в Охтирці (1719 р.), Салтівська суконна графа Гендрикова (1739 р.), полотняна сотника Охтирського полку Семена Нахимова (1769 р.), шовкові заводи в м. Новій Водолазі (кін. 18 ст.)

Номер слайду 10

Осередками торгівлі були ярмарки, яких у 1779 р. було 271, здебільшого локального характеру, ледве 10 середніх і лише 2 великі — в Сумах і Харкові. Важливе значення мав транзитний торг через Слобідську Україну. Зокрема жваві торгові стосунки були між Слобідською Україною і Гетьманщиною. З Слобідської України йшла до Гетьманщини сіль з Торських і Бахмутських соляних заводів, з Гетьманщини на Слобідську Україну йшли промислові вироби, зокрема скло, залізні вироби, поташ тощо.

Номер слайду 11

1652-1709 рр. час існування Чортомлицької Січі

Номер слайду 12

Іван сірко. Найвідоміший і найавторитетніший кошовий отаман Чортомлицької січіКошовим отаманом обирався 8 разів провів 55 битв . Головним своїм завдання вважав боротьбу проти Кримського ханства та Османської імперії

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 28 Скласти історичний портрет Івана Сірка( користуючись наведеним планом) План 1. Як відбувалося становлення особистості історичного діяча?•Де і коли він народився?•Де і в яких умовах жив, зростав, виховувався?2. Особисті якості й риси характеру.•Як особисті якості впливали на його діяльність?•Які з його особистих якостей Вам подобаються, а які ні?3. Діяльність історичного діяча.•Схарактеризуйте основні справи його життя.•Які успіхи й невдачі були в його справах?•Які верстви населення підтримували його діяльність, а які ні, і чому?•Хто був його друзями, а хто ворогами, і чому?•Якими були наслідки його діяльності а)для сучасників  б) для нащадків•За що людство пам‘ятає цю людину?4. Яке Ваше особисте ставлення до історичного діяча? Обґрунтуйте свою позицію

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
8780
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку