Презентація до усного журналу « Красо України, Подолля! »

Про матеріал

Презентація « Красо України, Подолля! »

Мета: поглибити знання учнів про Україну, формувати почуття належності до свого країни, до історії та традицій, розвивати критичне мислення, виховувати любов до рідного краю, дбайливе ставлення до рідної землі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поділля… Подільська височина чи плато – пряма або зворотна морфоструктура – як геоморфологічна форма рельєфу України “підтримує” на її карті переважаючий напрям простягання основних орографічних та гідрографічних (від грецької орос і гідро – гора і вода) одиниць – з північного заходу на південний схід. У такому напрямку тягнуться гірські хребти Українських Карпат, Придніпровської височини (на Правобережжі) і Придніпровської низовини (на Лівобережжі), а також річкові артерії Дністра, Південного Бугу і Дніпра (до Запорізьких порогів). Причина у тому, що Подільська височина знаходиться на схилі Українського кристалічного щита, який для неї є фундаментом і також простягається у цьому ж напрямку: від Овруча (Словечансько - Овручський кряж) і аж до Приазов’я(Меотиди). Власне, Український кристалічний щит, будучи прадавньою сушею (біля 3,5 млрд. років тому) і водночас першими горами – “Українськими Гімалаями”, і започаткува взагальну закономірність рельєфу теперішньої України: спрямованість з північного заходу на південний схід. Не є винятком і виокремлений орографічний масив Подільської височини – Товтри або Медобори, що своєрідним ланцюгом оперізують Поділля у тому ж керунку.« Красо України, Подолля! »

Номер слайду 2

Красо України, Подолля! Розкинулось мило, недбало!

Номер слайду 3

Здається, що зроду недоля, Що горе тебе не знавало!

Номер слайду 4

Онде балочка весела, В ній хороші, красні села,

Номер слайду 5

Там хати садками вкриті, Срібним маревом повиті,

Номер слайду 6

Коло сел стоять тополі, Розмовляють з вітром в полі.

Номер слайду 7

Хвилюють лани золотії, Здається, без краю, – аж знову

Номер слайду 8

Бори величезні, густії Провадять таємну розмову.

Номер слайду 9

Он ярочки зелененькі, Стежечки по них маленькі

Номер слайду 10

Перевиті, мов стрічечки, Збігаються до річечки, Річка плине, берег рвучи, Далі, далі попід кручі…

Номер слайду 11

Красо України, Подолля! Розкинулось мило, недбало! Здається, що зроду недоля, Що горе тебе не знавало!.. Дякую за увагу!

pptx
Додано
18 липня 2018
Переглядів
1230
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку