Презентація до відкритого заняття з української літератури на тему "Література рідного краю.творчість поетів-земляків"

Про матеріал

Презентація до відкритого заняття з української літератури на тему"Літературний портрет В.Сосюри". Містить біографічні відомості і служить супроводжувальним матеріалом для декламування поезій.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературний портрет Володимира Сосюри – поета-земляка. Я починався відтіля, Де гул заводів даль колише, Ясні Донеччини поля Мені на світі наймиліші.

Номер слайду 2

Народився Володимир Миколайович Сосюра в місті Дебальцевому Донецької області 6 січня 1898 року. Колисці свого дитинства він присвятив маловідомий широкому читачеві вірш “Дебальцеве”

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Багатодітна сім'я в пошуках кращого життя часто переїжджала. Одне з найдорожчих місць для Володимира Сосюри – село Третя Рота (тепер місто Верхнє Луганської області). У зрілому віці про це селище він напише в автобіографічному романі «Третя Рота»: "Але більше всього я люблю свою Донеччину і Третю Роту, яка дороговказною зіркою світила, світить і буде світити мені на поетичному шляху".

Номер слайду 5

З 12 років він уже спускався в шахту, був коногоном, а після смерті батька (1915) підліток мусив утримувати всю сім’ю. Тому важкій шахтарській праці поет присвятить чимало поезій.

Номер слайду 6

Поезія «Шахти, терикони…»

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

В. Сосюра любов до Донецького краю пронесе через усе життя. І де б він не жив – у Харкові чи в Києві, у які б відрядження не їздив, “а все ж думками летів в Донеччину свою”. І чи не тому, вирушаючи на громадянську війну, його ліричний герой проїжджає міст через Дінець, пізніше йому сняться гудок рідної шахти, верби над Бахмуткою, сади села Званівки.

Номер слайду 11

Поезія «Україна»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Патріотичний вірш «Любіть Україну!» у 1951 р. став причиною найгостріших звинувачень поета в націоналізмі. В. Сосюру перестають друкувати, він живе під прямою загрозою арешту, яка зникає тільки зі смертю Сталіна в 1953 році.

Номер слайду 16

Для свого твору В. Сосюра обрав форму послання. Анафора “Любіть Україну” робить поезію стрункою і композиційно завершеною. Вона полонить щирістю й безпосередністю вислову. Поет із любов'ю оспівує ліричний образ України.  

Номер слайду 17

Усім серцем поет любив рідний донецький край. І це означало - любив усю Україну. Оспівуючи сучасний Донбас, він малює типові картини вугільного краю.

Номер слайду 18

Як я люблю тебе, мій краю вугляний...

Номер слайду 19

Дехто вважає простих шахтарів неосвіченими, недалекими. Але Володимир Сосюра постійно переконує нас, що це люди, наділені найкращими, найвеличнішими рисами — безмежною самовіддачею та винятковою працьовитістю. Адже прості трудівники-шахтарі віддають усі сили, щоб своєю працею зміцнити економіку всієї країни, підвищити добробут її мешканців.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Володимир Миколайович високо цінував свою Донеччину, а вона у свою чергу відповідає йому повною взаємністю, адже її «вірний син» зумів передати найкращі почуття, пов'язані з нею. Поет з упевненістю дивиться вперед, намагається передати нам свої мрії щодо волі, непереможності, незламності простих людей праці.

Номер слайду 25

Поезія «Рідний край»Поезія «Рідний край»

Номер слайду 26

Восьмого січня 1965 року зупинилося порване інфарктами гаряче серце Володимира Сосюри. Але старість не мала над ним влади. Він був у своїй поезії юним і залишився для нас вічно молодим.

Номер слайду 27

2017 рік120 років з дня народження поета-земляка В. Сосюри

pptx
Додано
7 квітня 2018
Переглядів
1979
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку