Презентація до відкритого заняття з української літератури на тему "Література рідного краю.Творчість поетів-земляків"

Про матеріал

Презентація до відкритого заняття з української літератури на тему "Література рідного краю.Творчість поетів-земляків". Містить відомості з життя Спиридона Черкасенка, показано його звязок з рідним краєм, а також супровідні матеріали для презентації проекту студентів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Літературний портрет С. Черкасенка»Ім'я Спиридона Черкасенка тісно пов'язане з нашим краєм. Надовго відсторонений від літературного життя України поет та письменник повертається до нас, несучи частку культури минулого століття

Номер слайду 2

Спиридон Черкасенко народився 24 грудня 1876 року в містечку Новий Буг на Миколаївщині в родині селянина. Закінчив учительську семінарію і з 1895 року став працювати вчителем на Лідіївських рудниках (зараз Кіровський район міста Донецька).

Номер слайду 3

Тут прожив дев'ять років, навчаючи шахтарських дітей і проводячи серед шахтарів культурно-освітню роботу. Довголітня учительська праця в шахтарському середовищі дала початківцеві великий запас життєвих спостережень, які він художньо реалізував у своїх поезіях, оповіданнях та п'єсах з шахтарського життя, що друкувалися в українських журналах «Дзвін», «Нова громада»

Номер слайду 4

1910 року С. Ф. Черкасенко переїжджає до Києва, захоплюється журналістикою, займається педагогічною діяльністю, в театрі Миколи Садовського завідує літературною частиною.

Номер слайду 5

У 1917 - 1918 роках Спиридон Черкасенко укладав читанки й букварі для українських шкіл

Номер слайду 6

Поезії С. Черкасенка "Тихо над річкою" та "Ой, чого ти, дубе" стали піснями і не сходили з репертуарів українських співаків і хорових капел.

Номер слайду 7

Разом з театром М. Садовського в 1919 році він переїхав до Кам'янця-Подільського, де діяв Державний театр УНР, куди змушені були перед більшовицьким наступом перебратися з Києва урядові і культурно-освітні інституції Української Народної Республіки. Уряд УНР відрядив поета до Відня вивчати стан народної освіти і на Батьківщину більше не повернувся.

Номер слайду 8

Знаходячись за кордоном, поет продовжував літературну діяльність. У 1919-1921 роках видав три томи "Творів".

Номер слайду 9

Помер поет у Празі 7 лютого 1940 року. Його поховали на Ольшанському цвинтарі поряд із могилами Олександра Олеся, Софії Русової, Володимира Немировича-Данченка.

Номер слайду 10

Шахтарська праця була основною темою творчості С. Черкасенка, коли він перебував на Донбасі. Він знайомився з робітниками, праця яких була дуже небезпечною. Шахтарі змушені були вести боротьбу за поліпшення умов своєї праці.

Номер слайду 11

«Шахтарі»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

«Під землею» «Під землею»

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

У поезії „ Вечір у степу” поет змальовує картину степової краси рідної Донеччини. Душевний стан ліричного героя співзвучний із станом рідної природи.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 квітня 2018
Переглядів
3332
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку