Презентація до виховного заходу з правознавства для учнів 9-11 класів «Семінар «Права особистості та суспільні обов’язки на захисті суверенності й державності України»

Про матеріал

Презентація до виховного заходу з правознавства для учнів 9-11 класів «Семінар «Права особистості та суспільні обов'язки на захисті суверенності й державності України», містить наочну інформацію про провідних українських борців за права людини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Права особистості та суспільні обов’язки на захисті суверенності й державності України 9-11 класи (до 70-ї річниці прийняття Загальної Декларації прав людини)

Номер слайду 2

Епіграф “Знання ваших прав – ваша сила” Василь Стус

Номер слайду 3

70-та річниця прийняття Загальної Декларації прав людини (10 грудня 1948 року) 42-га річниця створення Української Гельсінської групи (9 листопада 1976 року) 5-та річниця Революції Гідності (21 листопада 2013 року)

Номер слайду 4

Найактивніша частина української молоді наприкінці 50-х – на початку 60-х років почала боротьбу за свої права, рухом протесту заявила про свій розрив з тоталітарною системою. Багатьом цей розрив коштував кар'єри, когось він повів страдницьким шляхом в'язнів сумління, деякі поплатилися за нього найвищою платою – власним життям. Але то були не даремні жертви.

Номер слайду 5

«Віра виникає тоді, коли є мученики», а «знищені стають прапором» Валентин Мороз У цьому істинне значення діяльності найактивнішої частини української молоді кінця 50-х – початку 60-х років.

Номер слайду 6

Під тиском влади частина інтелігенції відійшла від активної громадської діяльності й зосередилася на професійній роботі. Але інша частина залишалася на своїх позиціях, стала в опозицію до існуючої влади, тобто дисидентами.

Номер слайду 7

Правозахисник (синонім до слова «дисидент») — людина, яка бореться за громадські, релігійні й національні права.

Номер слайду 8

Про «шістдесятників» один із його представників В. Мороз писав:  «То було молоде покоління, яке пішло в університети, яке могло подумати про щось інше, а не тільки про елементарні умови існування... Чорновіл наприклад, був редактором комсомольської загальноукраїнської газети. Дзюба був одним з найважливіших критиків у Спілці письменників України. Стус був аспірантом в Інституті літератури у Києві. Одним словом, це були найкращі люди в розумінні моральному... Вони відчували, що проповідувати те, в що не віриш, просто робити кар’єру, дивитись, як твій народ російщать - це багно. Значить, у цих людей виникло природне бажання вирватись з багна».

Номер слайду 9

Один з лідерів українського дисидентського руху генерал Петро Григоренко виступав на підтримку справедливої боротьби кримських татар за повернення їх на історичну батківщину. За це його спочатку було відправлено до психіатричної лікарні, а потім позбавлено генеральського звання. Через деякий час з Григоренка було знято примусове лікування. Л. Брежнєв заявив: «Цього генерала я знаю… Рано його відпустили. Жаль…»

Номер слайду 10

Василь Стус (1938–1985) Український поет, літературознавець, літературний критик, представник «шістдесятників», учасник акції протесту у київському кінотеатрі «Україна» 1965 р., правозахисник, член Української Гельсінської групи, неодноразово заарештований і засуджений за «антирадянську агітацію і пропаганду», помер у таборі для політв’язнів, автор поетичних збірок «Зимові дерева», «Веселий цвинтар», «Дорога болю», лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (посмертно), Герой України.

Номер слайду 11

У 19бЗ р. помер «лицар українського відродження» Василь Симоненко після жорстокого побиття на вокзалі у Черкасах (винуватців побиття так і не знайдено). Дисиденти виявляли непохитну волю і продовжували боротьбу.

Номер слайду 12

Bасиль Симоненко (1935–1963) Український поет, прозаїк, журналіст, представник покоління «шістдесятників», «лицар українського відродження», автор збірок поезій «Тиша і грім», «Земне тяжіння», лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (посмертно).

Номер слайду 13

Ліна Костенко (1930 р.н.) Українська письменниця-шістдесятниця, поетеса. Перші книги «Проміння землі» (1957), «Вітрила» (1958), «Мандрівки серця» (1961) були новим словом в українській поезії. На початку 1960-х рр. Ліна Костенко брала участь у літературних вечорах Клубу творчої молоді. 1965 р. підписала лист-протест проти арештів української інтелігенції. Авторка поетичних збірок «Над берегами вічної ріки» (1977), «Неповторність» (1980), «Сад нетанучих скульптур» (1987), роману у віршах «Маруся Чурай» (1979, Шевченківська премія 1987), поеми «Берестечко» (1999, 2010). 2010 року опублікувала перший прозовий роман «Записки українського самашедшого».

Номер слайду 14

Іван Світличний (1929–1992) Український політичний і громадський діяч, поет, літературний критик, правозахисник, неодноразово засуджений за «антирадянську агітацію і пропаганду» до ув’язнення, автор збірки поезій «Серце для куль і для рим», лауреат літературної премії ім. В. Стуса, Державної премії ім. Т. Шевченка (посмертно).

Номер слайду 15

Євген Сверстюк (1928-2014) Видатний сучасний український публіцист і літературознавець, активний учасник національно-демократичного руху, один з його інтелектуальних лідерів. Широко розповсюджувалися в самвидаві відомі його есе «Собор у риштованні», «Іван Котляревський сміється», «Остання сльоза», «На мамине свято».

Номер слайду 16

Іван Драч (1936-2018)

Номер слайду 17

Левко Лук’яненко (1927-2018) Український політичний і громадський діяч, адвокат, правозахисник, один із засновників Української робітничо-селянської спілки (1958 р.) й Української Гельсінської групи (1976 р.), засуджений за «антирадянську агітацію і пропаганду» до страти, згодом заміненої ув’язненням, автор книги «Сповідь у камері смертників», автор Акту про незалежність України від 24 серпня 1991 р., балотувався на посаду Президента України, був народним депутатом незалежної України кількох скликань, Герой України

Номер слайду 18

Іван Дзюба (1931 р.н.) Літературознавець, громадський і політичний діяч. Участь у русі за незалежність України він розпочав ще у 1950-і роки. За гострі публіцистичні публікації й відкриті виступи на захист української інтелігенції, самвидавські матеріали, безпрецедентну працю «Інтернаціоналізм чи русифікація?» (1965) у 1972 р. був заарештований, у 2001 р. отримав звання Герой України.

Номер слайду 19

У квітні 1968 р. 139 діячів науки, літератури і мистецтва, робітничої молоді та студентів звернулися до Л.Брежнєва та інших високих посадових осіб, протестуючи проти незаконних репресій і закритих судових процесів, що відбувалися в Україні. Свій підпис поставила і А.Горська. У листопаді 1970 р. А.Горська трагічно загинула. Її знайшли з проламаним черепом. Обставини загибелі з’ясовано не було. Надія Світлична в себе дома зберігала архів А.Горської, який у неї відібрали під час обшуків і арештів 1972 р.

Номер слайду 20

Алла Горська (1929–1970) Українська художниця, представник покоління «шістдесятників», діяч правозахисного руху, співзасновниця Клубу творчої молоді в Києві, учасниця щорічних Шевченківських свят, автор творів «Автопортрет з сином», «Біля річки», «Портрет В.Симоненка» тощо.

Номер слайду 21

Микола Руденко (1920–2004) Український поет, письменник, правозахисник, один із засновників і голова Української Гельсінської групи, неодноразово заарештований і засуджений за «антирадянську агітацію і пропаганду», перебував на примусовому психіатричному лікуванні, автор заборонених поетичних творів «Всесвіт у тобі», «Хрест», «Я вільний»; Герой України.

Номер слайду 22

В'ячеслав Чорновіл (1937—1999) Український політичний і державний діяч, журналіст, правозахисник, член Української гельсінської групи (1976 р.), неодноразово засуджений за «наклепницьку діяльність на радянський суспільний лад» до ув’язнення, голова Народного Руху України, народний депутат незалежної України, автор книг «Лихо з розуму», «Правосуддя чи рецидиви терору», Герой України.

Номер слайду 23

ppt
Додано
30 липня 2018
Переглядів
1973
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку