Презентація до вивчення оповідання А.Конан Дойла "Пістрява стрічка"

Про матеріал

У даній роботі представлена коротка біографія славетного письменника у цікавих фактах з його життя; інформація про історію створення образу всесвітньо відомого детектива та його друга. Усі слайди супроводжуються портретами Конан Дойла та героїв його творів, зокрема, Шерлока Холмса та доктора Ватсона.

Широко представлена кінематографічна версія творів письменника. Важливим етапом презентації є робота з ключовим питанням "Чи були у Шерлока Холмса послідовники у літературі та у реальному житті?"

Окремі слайди присвячені аналізу оповідання "Пістрява стрічка". Вся робота побудована так, щоб спонукати дітей до самостійного логічного мислення та висновків.

Матеріали даної презентації можна використовувати на кількох уроках під час вивчення даної теми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учитель зарубіжної літератури та російської мови Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Козачко Тетяна Анатоліївна 2017 Матеріал до вивчення оповідання А. Конан Дойла «Пістрява стрічка» з ключовим запитанням для учнів: «Чи були у Шерлока Холмса послідовники в літературі та у реальному житті?»

Номер слайду 2

Сер А́ртур Ігна́тіус Ко́нан Дойл (англ. Sir Arthur Ignatius Conan Doyle; 22 травня 1859 — 7 липня 1930) —британський письменник, відомий, насамперед, своїми творами про Шерлока Холмса. Пам'ятник Шерлоку Холмсу в Единбурзі, зведений навпроти будинку, де народився письменник. Будинок був знесений 1970 року. Доктор Ватсон і Шерлок Холмс. Малюнок Сідні Педжета.

Номер слайду 3

Мета. Зацікавитися особистістю великого детектива; вчитися робити логічні висновки та узагальнення, характеризувати вчинки героїв; формувати уявлення про моральні цінності; виховувати любов до читання творів.

Номер слайду 4

Народився 22 травня 1859 р. в Единбурзі в родині Чарльза та Мері Дойлів. Батько – художник. Мати захоплювалася іноземними мовами та геральдикою. Дитяче серйозне захоплення Артура – капітан Майн Рід з його індіанцями та Вальтер Скотт. Після коледжу продовжив навчання на медичному факультеті університету. Студентом цікавився творчістю Едгара По. У 1879 р. надруковано його перше оповідання «Таємниця Сасської долини». Упродовж усього життя багато подорожував: у 1880 році як лікар на китобойному судні – до Арктики, у 1881-у до Африки (пережив пожежу на кораблі, ледве не з’їла акула, захворів на французьку лихоманку), пізніше Франція, Швейцарія, Німеччина, Америка, Єгипет, Австралія, Скандинавія. Серйозно займався спортом: регбі, бокс, лижі, автоспорт. Перейшов Альпи (більше 12 миль через Фурканський прохід на височині 9 тис.футів). Із 71 прожитого року майже півстоліття займався літературною творчістю, пишучи оповідання, повісті, історичні романи, п’єси. Ідея створення циклу оповідань, об’єднаних спільним героєм – Шерлоком Холмсом, прийшла до Конан Дойла, коли він читав щомісячники, які пропонували пасажирам у поїздах. Завдання: пригадати цікаві факти з життя Конан Дойла

Номер слайду 5

Що зображено на слайді? Кого ви бачите на обкладинках книг?

Номер слайду 6

Ше́рлок Хо́лмс (англ. Sherlock Holmes) — вигаданий детективний персонаж, головний герой книг англійського письменника Артура Конана Дойла. В оповіданнях про Шерлока Холмса зазвичай мова йде від імені його друга і супутника — доктора Джона Ватсона, але трапляються й винятки, наприклад в оповіданні «Левова грива» Шерлок Холмс сам веде розповідь. Детектив веде свої розслідування, використовуючи логіку та метод дедукції. Місце проживання: Лондон, Бейкер-стріт, 221-б Прототипом Шерлока Холмса став відомий свого часу лікар та професор Единбурзького університету Джозеф Белл, асистентом якого був Артур Конан Дойл. Завдяки своїй видатній спостережливості та умінню робити висновки, Белл міг легко визначити професію пацієнта, звідки він чи певні подробиці з його життя. Цими рисами, а також схожою зовнішністю Конан Дойл наділив і свого персонажа.

Номер слайду 7

Образ Шерлока Холмса та доктора Ватсона у кінематографі

Номер слайду 8

КЛЮЧОВЕ ПИТАННЯ Чи були у Шерлока Холмса послідовники в літературі та у реальному житті? Завдання. Підготувати повідомлення у формі мініпроекту

Номер слайду 9

…дівчина, вона страшенно схвильована… В її очах був помітний переляк, немов у зацькованого звірка. Їй було не більше тридцяти років, але у волоссі вже блищала сивина, і вигляд вона мала вкрай стомлений і змучений. Молода леді, вдягнена в усе чорне, не більше 30 років; змарніла, аж сіра; неспокійні очі злякано бігають. Пістрява стрічка (1883)

Номер слайду 10

«Як добре, що місіс Хадсон здогадалася затопити камін. Я бачу, ви дуже змерзли». «працюючи з любові до свого мистецтва, а не заради грошей, Холмс ніколи не брався за розслідування звичайних, буденних справ, його завжди притягувало до чогось надзвичайного або навіть фантастичного» Хто на фото? «Справа може бути цікавою» «Я не знав більшої втіхи, як спостерігати за Холмсом під час його професійних занять, милуючись його стрімкою думкою. Іноді здавалося, що він розв’язує пропоновані йому загадки не розумом, а якимсь натхненним чуттям, хоч насправді всі його висновки ґрунтувалися на точній і строгій логіці» Де і коли відбуваються події оповідання? Які висновки зробив детектив буквально через декілька хвилин спілкування з леді? Що привело Хелін Стоунер до Шерлока Холмса? Кому належать дані вислови? Як це характеризує героїв?

Номер слайду 11

«Вам не треба боятися, — сказав він, лагідно погладивши її по руці. Я переконаний, що нам удасться все владнати…» «А винагороди мені ніякої не потрібно, бо моя робота і є мені винагородою. Звичайно, у мене будуть деякі витрати і їх ви зможете відшкодувати, коли вам буде зручно. А тепер прошу повідомити нам подробиці, щоб можна було скласти думку про вашу справу». «Складна справа, — сказав він нарешті. — Мені хотілося б з’ясувати ще тисячу подробиць, перш ніж вирішити, як діяти. А тим часом не можна зволікати й хвилини». Яке рішення приймає Шерлок Холмс? Чому? Які риси характеру детектива розкриваються? Які подробиці повідомила Хелін Стоунер детективу? Що Холмс дізнався про поліцію? Що розповіла молода леді про свого вітчима? Як ви думаєте, чи здогадувався Холмс, хто є злочинцем? На основі яких деталей? Яким методом розслідування користувався Шерлок Холмс? У чому полягає особливість цього методу?

Номер слайду 12

«Перш ніж відповісти, я хотів би зібрати більш точні докази (…) я думаю, що причина її смерті була більш матеріальна… А тепер, міс Стоунер, ми змушені вас покинути, бо якщо містер Ройлотт повернеться і застане нас, уся поїздка виявиться зовсім даремною. До побачення! Будьте мужні, зробіть усе, що я сказав, і не сумнівайтеся, що ми швидко відвернемо небезпеку, яка загрожує вам».

Номер слайду 13

Непотрібний душник та шнурок від непрацюючого дзвінка; пригвинчене до підлоги ліжко; сейф у кімнаті Ройлотта; блюдце з молоком; собачий батіжок, зав’язаний петлею; переведення Хелін в кімнату померлої сестри; тихий свист і металевий брязкіт. Поза чиєю увагою залишилися ці деталі? Які асоціації виникають у вас на основі наступних фактів та подій? Змоделюйте ситуацію: чи звернули б ви увагу на такі деталі? Чи вмієте ви помічати навколо себе дрібні деталі? Чи здогадалися ви, що стало причиною смерті Джулії? А Шерлок Холмс?

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Які моральні цінності стверджує А.Конан Дойл в оповіданні «Пістрява стрічка?» Ключове питання Образ Шерлока Холмса у кінематографі З 1900 р. З 1979, СРСР - «Шерлок Холмс і доктор Ватсон» — радянський телесеріал (Василь Ліванов та Віталій Соломін) 2015, США, Великобританія (Іен Маккеллен, Николас Роу) 2011, «Шерлок Холмс. Гра тіней» (Роберт Дауні-молодший) «Пістрява стрічка» — британська екранізація розповіді 1923 року.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

«ПОСЛІДОВНИКИ ШЕРЛОКА ХОЛМСА» (2011, Угорщина: двоє школярів наслідують метод детектива) Едгар По, Вілкі Коллінз, Артур Конан Дойл, Агата Крісті, Ерл Стенлі Ґарднер, Жорж Сіменон та ін. Улюбленцями багатьох читачів стали Нат Пінкертон, Нік Картер, Перрі Мейсон, Місс Марпл, Еркюль Пуаро, Жюль Мегре і особливо Шерлок Холмс, чиї розслідування досить заплутаних справ не позбавлені інтелектуальної гри. Владислав Івченко, "Найкращий сищик імперії на службі приватного капіталу" (Темпора, 2013) Кейт Аткінсон, "Злочини минулого" (Азбука, 2014)

Номер слайду 18

Еркюль Пуаро Жюль Мегре Перрі Мейсон Нат Пінкертон Нік Картер Дар’я Донцова (Даша Васильєва Віола Тараканова, Євлампія Романова та ін.) Місс Марпл

Номер слайду 19

Написати власну детективну історію. Читати твори А. Конан Дойла та інших письменників. Підготувати проект «Мій улюблений детектив».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дубінкіна Маріна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
20 листопада 2018
Переглядів
18623
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку