Презентація до вивчення теми " Вальтер Скотт. Роман "Айвенго"

Про матеріал
Презентація висвітлює основні теоретичні поняття, пов'язані з вивченням роману "Айвенго", його проблематику та художні особливості; слайди містять ілюстративний матеріал до твору, документальні довідки про історичних діячів, що зображені в романі, та контрольні питання до змісту презентації
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Враховуючи смаки публіки, яка, сподіваюсь, жадібно накинеться на цю книгу, я спробував так перекласти старі звичаї мовою сучасності і так докладно розвинути характери і почуття моїх героїв, щоб сучасний читач не відчував ніякої утоми від сухого зображення неприкрашеної старовини. В. Скотт

Номер слайду 2

Історичний роман – великий за обсягом та складний за побудовою епічний твір, присвячений подіям минулого, від яких нас відокремлює значний проміжок часу. Історичний роман будується на фактах, документах, на народній пам’яті про давні події та їх учасників. Героями історичного роману можуть бути як реальні особи, так і персонажі, створені уявою письменника. В історичному романі важливим є історичний і місцевий колорит, які передають загальну атмосферу подій та особливості життя людей у ті часи.

Номер слайду 3

СВОЄРІДНІСТЬ ІСТОРИЧНИХ РОМАНІВ В. СКОТТА Сюжет Поєднання історичних фактів з художнім вимислом. Широка панорама життя минулих віків. Показ історії через долі окремих людей. Герої Історичні особи і вигадані персонажі. Представники різних соціальних класів, вищих і нижчих верств суспільства. Немає поділу на позитивних і негативних героїв. Конфлікти Історичні конфлікти поєднуються з соціальними, національними, моральними. Історичний підхід Відображення дійсного ходу історичного процесу. Обумовленість подій і характерів соціально-історичними умовами. Історію показано в русі. Авторська позиція Автор об’єктивно відображає хід подій, але виражає свої думки через дещо ідеалізованих персонажів (поєднання реалізму та романтизму). Мова Стиль наближений до епохи, але мова сучасна, однак без “зворотів новітнього походження” (В. Скотт)

Номер слайду 4

ОСНОВНІ СЮЖЕТНІ ЛІНІЇ РОМАНУ Історія кохання Айвенго і Ровени Політична: зображення боротьби за трон між королем Річардом Левове Серце та його братом принцом Джоном Викриття жорстокості звичаїв та забобонів середньовічної доби – красуня Ребека, яка стала жертвою переслідувань лицаря де Буагільбера Життя лісових розбійників

Номер слайду 5

ІСТОРИЧНА ОСНОВА РОМАНУ “АЙВЕНГО” зображено епоху раннього Середньовіччя, події ХІІ ст.: в Англії утверджувалися феодальні відносини, завершувався процес закріпачення селян вторгненням норманів. Іноземні феодали, підкоривши країну, захопили кращі землі й почасти винищили, почасти змусили поступитися місцевих англосакських землевласників дія розпочинається з останніх років ХІІ ст. (приблизно 1194 р.) і пов’язана з поверненням короля Річарда І до Англії його боротьбою проти брата – принца Джона, який намагався захопити престол, - і свавільних феодалів.

Номер слайду 6

Нормандське завоювання Англії та повстання саксів

Номер слайду 7

Нормани в бою

Номер слайду 8

Життя простих людей

Номер слайду 9

ІСТОРИЧНІ ОСОБИ В РОМАНІ “АЙВЕНГО” Річард І Левине Серце (1157-1199) – англійський король (з 1189 р.) Учасник Третього Хрестового походу (1189-1192), який закінчився невдало. Повертаючись до Англії, потрапив у полон до австрійського герцога і звільнився лише тоді, коли сплатив викуп. Реальний король Річард був жорстоким і грубим. Він вчиняв блискучі, але непотрібні подвиги. Слава воїна була для нього вище за славу правителя. Однак у романі “Айвенго” письменник дещо ідеалізує Річарда, наслідуючи народні шотландські балади. У фольклорі Річард – втілення народної мрії про доступного, демократичного, справедливого і мудрого короля. В. Скотт теж звеличує свого героя, бо він сприяв об’єднанню англійської нації і виражав ідею визволення від засилля іноземних загарбників й утвердження сильної централізованої влади, мудрого правління.

Номер слайду 10

Річард І Левине Серце на чолі війська

Номер слайду 11

ІСТОРИЧНІ ОСОБИ В РОМАНІ “АЙВЕНГО” Принц Джон (1167-1216) – англійський король (з 1199 р.). Зайняв престол після смерті свого брата Річарда І. Втратив більшу частину англійських володінь у Франції, за що його прозвали Безземельним. Своєю жорстокістю і утисками викликав невдоволення народу, лицарства й навіть феодалів, які відкрито повстали проти нього і змусили підписати в 1215 р. Велику хартію вольностей. У романі “Айвенго” принц Джон показаний хитрим, підлим, жорстоким і підступним. Якщо Річард І – ідеал народного короля, то принц Джон – втілення правителя, який суперечить народним інтересам.

Номер слайду 12

ІСТОРИЧНІ ОСОБИ В РОМАНІ “АЙВЕНГО” Вільге́льм I Завойовник (Вільгельм Нормандський) — король Англії (з 1066 року), організатор і керівник нормандського завоювання Англії, один із видатних політичних діячів Європи XI століття. У 1066 р. Вільгельм заявив про свої права на англійську корону, хоча у нього не було кровних родичів серед англосаксонських королів. Проте у жовтні 1066 р. війська Вільгельма атакували англосаксів біля Гастінгса і у жорстокій битві розбили їх. Битва при Гастінгсі стала переломним моментом в нормандському завоюванні Англії. Влада нормандців опиралася на військову силу. Землі англосаксонської знаті конфіскувалися і передавалися у володіння північнофранцузьким лицарям і баронам.

Номер слайду 13

Лицарська кіннота у битві при Гастінгсі

Номер слайду 14

ІСТОРИЧНІ ОСОБИ В РОМАНІ “АЙВЕНГО” Вільгельм ІІ (1070-1100) – англійський король, другий син Вільгельма І. По волі батька успадкував престол замість старшого брата Роберта. Був деспотичним і жорстоким. Застрелений під час полювання. Едуард ІІІ (1312-1377) – англійський король (з 1327 р.). Його домагання французької корони стали причиною Столітньої війни.

Номер слайду 15

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ За мотивами роману В. Скотта «Айвенго» радянський режисер Сергій Тарасов у 1982 році зняв художній фільм «Баллада о доблестном рыцаре Айвенго». Перегляньте кадри з фільму, де зображені головні герої. Порівняйте їх образи з вашими уявленнями про цих персонажів

Номер слайду 16

Седрік Сакс

Номер слайду 17

Бріан де Буагільбер

Номер слайду 18

Паломник

Номер слайду 19

Повстання селян

Номер слайду 20

ФОЛЬКЛОРНІ ПЕРСОНАЖІ – ВТІЛЕННЯ ІДЕЇ БОРОТЬБИ З СВОБОДУ Робін Гуд та його військо – це втілення ідеї боротьби за свободу і незалежність.

Номер слайду 21

НАЦІОНАЛЬНІ ТА РЕЛІГІЙНІ СУПЕРЕЧНОСТІ У ТВОРІ Вальтер Скотт показав зневагу християн-європейців до єврейського народу, до юдейської віри, до мусульман. У висвітленні цих конфліктів автор виступає як гуманіст, утверджуючи право кожного народу і кожної людини на існування.

Номер слайду 22

ПРЕДСТАВЛЕННЯ РІЗНИХ СОЦІАЛЬНИХ КЛАСІВ У РОМАНІ У романі “Айвенго” широко представлені різні соціальні прошарки суспільства середньовічної Англії: вища королівська верхівка – Річард І, принц Джон; лицарі – Айвенго, Бріан де Буагільбер, Моріс де Брасі, Фрон де Беф та інші; духовенство – пріор Еймер, монахи з різних абатств; англосаксонські феодали – Седрік Сакс, Аттельстан, леді Ровена та інші; селяни – Гурт, Вамба та інші; городяни; вільні йомени Фактично тут представлена вся Англія ХІІ ст.

Номер слайду 23

ТРАДИЦІЇ ТА ЗВИЧАЇ ЕПОХИ В РОМАНІ “АЙВЕНГО” лицарські турніри; королівські прийоми; укладання шлюбів з політичних причин; союз між владою та церквою

Номер слайду 24

ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ РОМАНУ боротьба за незалежність; боротьба за владу; об’єднання країни; кохання; честь; віра

Номер слайду 25

ТЕМИ ТА ІДЕЇ РОМАНУ “АЙВЕНГО” Теми роману зображення історичного минулого Англії ХІІ ст.; боротьба англосаксів проти норманів; доля лицаря Айвенго, який є живим втіленням епохи Ідеї твору політичне об’єднання країни; свобода; людська гідність; честь; кохання; рівність всіх людей, незалежно від їх походження та віри тощо.

Номер слайду 26

Завдання. Перегляньте запропоновані ілюстрації до роману «Айвенго». Які епізоди твору на них зображено?

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Контрольні питання Які і скільки сюжетних ліній в романі? Що є історичною основою роману? Які історичні особи згадуються у творі? Хто втілює ідею боротьби за свободу в романі? Як відображено національні та релігійні суперечності? Які соціальні прошарки представлені в романі? Які традиції, звичаї зображено? Назвіть основні проблеми роману

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Копіна Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Shevchyk Tanya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Вакарь Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Карпук Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Горбенко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Онищенко Ольга Василівна
    Дякую, що поділилися з колегами. Наснаги!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Ірина Михайлівна
    Грунтовна презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Андрієнко Нателла Сергіївна
    Дуже сподобалась Ваша презентація, матеріал цікавий і багато наочності.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Черниш Наталія Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
31 липня 2019
Переглядів
38191
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку