Презентація до заняття на тему: "Металічні руди. Загальні методи добування металів. Метали і сплави в сучасній техніці".

Про матеріал

Тема заняття: Металічні руди. Загальні методи добування металів. Метали і сплави в сучасній техніці

Мета заняття:

методична: продемонструвати методику проведення лекційного заняття з використанням інноваційних методів навчання та мультимедійного супроводу;

дидактична:

узагальнити та систематизувати знання, вміння та навички студентів про фізичні та хімічні властивості металів;

ознайомити студентів з поширенням металів у природі;

охарактеризувати основні способи одержання металів, реакції, покладені в основу одержання металів;

визначити значення металів та сплавів в сучасній техніці;

вдосконалювати навички написання рівнянь реакцій різних типів,

розвивати увагу, пам'ять, хімічне мовлення, логічне мислення, уміння сприймати інформацію, аналізувати, порівнювати, встановлювати причинно-наслідкові зв`язки, робити висновки;

вдосконалювати вміння студентів працювати з підручником, довідковою літературою;

виховна:

виховувати вміння самостійно здобувати знання, користуватися науковою та довідковою літературою; розвивати пам'ять, уміння працювати з текстом, таблицями.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Металічні руди. Загальні методи добування металів. Метали і сплави в сучасній техніці Тема заняття:

Номер слайду 2

План заняття Поширення металів у природі. Металічні руди. Загальні способи одержання металів. Метали і сплави в сучасній техніці.

Номер слайду 3

«Метали надають міцності й краси найважливішим речам, потрібним у суспільстві…І якщо сказати потрібно, то жодне ремесло, жодне мистецтво не може обминути просте використання металів… » «Слово про користь хімії» М.В.Ломоносов Як можна пов’язати слова М.В. Ломоносова із темою заняття?

Номер слайду 4

Метали і небесні тіла Золото – Сонце Срібло – Місяць Мідь - Венера Ртуть – Меркурій Залізо – Марс Олово – Юпітер Свинець - Сатурн Алхіміки вважали: під впливом променів небесних тіл у надрах землі народжувались метали

Номер слайду 5

1 Поширення металів у природі Відновна здатність металів є причиною того, що в природі вони зустрічаються переважно у вигляді сполук. У вільному стані в природі є лише малоактивні метали: золото, платина і платинові метали (рутеній, родій, паладій, осмій, іридій). Іноді срібло,ртуть і мідь.

Номер слайду 6

Сполуки металічних елементів (їх ще називають мінералами) є основною складовою частиною металічних руд. Металічна руда – це суміш металу або його сполуки (рудного мінералу) з гірською породою.

Номер слайду 7

Лабораторний дослід Заповніть таблицю: Ознайомлення зі зразками металічних руд Назва руди Хімічна формула Зовнішній вигляд Який колір мають руди? Однорідні чи неоднорідні зразки руд? Яка можлива причина неоднорідності руд? Дайте відповіді на запитання:

Номер слайду 8

Магнетит Магнетит (магнітний залізняк) – мінерал заліза класу оксидів та гідрооксидів. Формула: FeFe2O4. Містить (%): FeO – 31,0; Fe2O3 – 69,0. Колір чорний. Блиск напівметалічний. Непрозорий. Родовища магнетиту є в Україні (Криворізький залізорудний басейн)

Номер слайду 9

Гемати́т Гемати́т (червоний залізняк) — староукраїнська назва желізовець — чорний мінерал класу оксидів та гідроксидів Fe2O3. Колір кристалічних відмін — залізо-чорний, землистих — яскраво-червоний. Блиск напівметалічний. В Україні є в Криворізькому залізорудному басейні.

Номер слайду 10

Лімоніт Лімоні́т — від грец. λειμων — «лука», оскільки лимоніт найчастіше знаходять у вологих місцях. Стара українська назва вохристого лімоніту — жовтильниця. Формула: FeO(OH)·nH2O. Колір цього мінералу жовтуватий, червонувато-бурий, темно-бурий до чорного. Лімоніт є головною складовою частиною бурих залізняків і так званих «болотних руд». Найбільше з відомих родовищ цього мінералу знаходиться на Керченському півострові.

Номер слайду 11

Піри́т Піри́т (грец. πυρίτης λίθος — камінь, що висікає вогонь) — мінерал, сульфід заліза хімічного складу FeS2 (46,6 % Fe, 53,4 % S). Часто у піриті наявні домішки Co, Ni, As, Cu, Au, Se і інших хімічних елементів. Колір світлий, латунно-жовтий. Блиск металевий. В Україні є в Карпатах, на Донбасі та в межах Українського щита.

Номер слайду 12

Боксити Бокси́ти — осадова гірська порода, що складається в основному з оксидів і гідрооксидів алюмінію, а також оксиду заліза та різних домішок (глинистих частинок). За зовнішнім виглядом боксити дуже різноманітні. Колір їх звичайно червоний, бурувато-коричневий, рідше сірий, білий, жовтий, чорний. В Україні є на Закарпатті, в Приазов'ї та на Українському щиті.

Номер слайду 13

Алуні́т Алуні́т (від лат. alun — галун, галунний камінь) — мінерал з групи сульфатів, основний сульфат алюмінію та калію острівної будови. Склад: KAl3 [SO4]2(OH)6. Колір з сіруватим, жовтуватим або червонуватим забарвленням. Родовища відомі в Україні (на Закарпатті).

Номер слайду 14

Нефелін Нефелін (від грец. νεφέλη — хмара) — породоутворювальний мінерал класу силікатів. Безбарвний або сірий з відтінками. Є в межах Українського щита, у Приазов'ї, на Волині. Перспективна алюмінієва руда.

Номер слайду 15

Галеніт Галеніт — походить від лат. слова галена, що означає свинцева руда. Синонім — свинцевий блиск. Хімічна формула PbS. Хімічний склад: Pb — 86,1%, S — 13,4%. Сірий, крихкий з металевим блиском важкий мінерал, з класу сульфідів і сульфосолей. Основна руда для отримання свинцю. В Україні галеніт зустрічається у Закарпатті в районах Берегового і Вишкова, в Нагольному кряжі у Донбасі, на Українському щиті.

Номер слайду 16

Халькопірит Халькопірит (від грец. χαλκуς «мідь» + пірит), також вживають назву мідний колчедан — мінерал з формулою CuFeS2 (Cu – 34,6; Fe - 30,4%, S – 35,0). Латунно-жовтого кольору з металічним блиском. Часто веселкова гра кольорів. Крихкий. В Україні є на Донбасі, в Придніпров'ї, на Закарпатті, Волині, Поділлі, у Кривбасі.

Номер слайду 17

Молібдені́т Молібдені́т – мінерал класу сульфідів, сульфід молібдену шаруватої будови. Інша назва – молібденовий блиск, молібденовий колчедан. Формула: MoS2. Жирний на дотик. Блиск металевий. Колір свинцово-сірий. Непрозорий. В Україні є в межах Українського щита, на Донбасі, на Волині.

Номер слайду 18

Антимоні́т Антимоні́т, стибніт — мінерал, трисульфід стибію ланцюжкової будови. Головна руда стибію. Склад: Sb2S3. Кристали стовпчасті, голчасті. Густина 4,51-4,66. Колір і риса свинцево-сірі. Блиск металічний. В Україні є на Донбасі та на Закарпатті.

Номер слайду 19

Лабораторний дослід Заповніть таблицю: Ознайомлення зі зразками металічних руд Назва руди Хімічна формула Зовнішній вигляд Який колір мають руди? Однорідні чи неоднорідні зразки руд? Яка можлива причина неоднорідності руд? Дайте відповіді на запитання:

Номер слайду 20

Чорна металургія

Номер слайду 21

Кольорова металургія

Номер слайду 22

Залежно від того, які сполуки металів містяться в руді, розрізняють: а) оксидні: Fe3O4, Al2O3; б) сульфідні: FeS2, МоS2; в) хлоридні: NaCl, MgCl2; г) карбонатні: CaCO3, FeCO3.

Номер слайду 23

+n 0 Ме + ne- → Me Суть методу добування металів – відновлення 2 Загальні способи одержання металів Пірометалургія − відновлення металів із руд при високій температурі за участю сильних відновників. Електрометалургія (електроліз) − відновлення активних металів електричним струмом із розплавів оксидів, хлоридів і гідроксидів. Гідрометалургія − відновлення металу більш активним металом чи електричним струмом у водному розчині його сполуки. Металотермія − це різновид пірометалургії, заснований на процесах відновлення металів з їх сполук активнішими металами або кремнієм.

Номер слайду 24

Металотермія: відновники: кокс, активні метали - Ca, Mg, Al t = 500-1200°С Порошкова металургія: відновники: СО і Н2 V2O5 + 5Ca →2V + 5CaO WO3 + 3H2 →W + 3H2O Cr2O3 + 2Al → CuO + CO 2Cr + Al2O3 Cu + CO2 → 1) ПІРОМЕТАЛУРГІЯ − алюмінотермія

Номер слайду 25

Відновники: більш активні метали Zn, Fe, Al 2Al + 3ZnSO4 → 3Zn + Al2(SO4)3 Zn + CuSO4 → Cu + ZnSO4 2) ГІДРОМЕТАЛУРГІЯ t < 300°С

Номер слайду 26

Постійний електричний струм Лужні, лужноземельні метали та Алюміній добувають електролізом їх хлоридів BaCl2 (розплав) ел. струм Ba + Cl2 ↑ 3) ЕЛЕКТРОМЕТАЛУРГІЯ

Номер слайду 27

І етап - випалювання ІІ етап - відновлення металічного елемента 2PbS + 3O2 = PbO + С = 2PbO + 2SO2 ↑ Pb + СО ↑ Суть методу добування металів із сульфідних руд

Номер слайду 28

Золото і платину добувають механічним відділенням їх від гірських порід

Номер слайду 29

3 Метали і сплави в сучасній техніці. Метали в розплавленому стані розчиняються один в одному і при охолодженні утворюється твердий розчин – або сплав. Сплави – це системи із двох або більше металів, а також металів і неметалів. Сплави за фізичними властивостями відрізняються від вихідних металів: вони тверді, гірше проводять електричний струм і теплоту.

Номер слайду 30

Дюралюміни

Номер слайду 31

Магналій

Номер слайду 32

Силумін

Номер слайду 33

САП (спечені алюмінієві порошки)

Номер слайду 34

Бронза

Номер слайду 35

Чавун сірий

Номер слайду 36

Чавун білий

Номер слайду 37

Сталь

Номер слайду 38

Кутубова колона А це цікаво ...

Номер слайду 39

Тестовий контроль знань Перевірте свої знання

Номер слайду 40

Дописати рівняння реакцій: 1) MnO2 + C → 2) MnO2 + CO → 3) MoO3 + H2 → 4) Cr2 O3 + Al → 4) Cr2 O3 + Al → 6) ZnO + С → 7) ZnO + CO →

Номер слайду 41

Дописати рівняння реакцій (відповідь)

Номер слайду 42

Домашнє завдання Опрацювати §24 (впр. 4 – письмово), § 25

Номер слайду 43

Інформаційні джерела: http://uk.wikipedia.org/wiki/Метали Металознавство: Підручник / О. М. Бялік - К.: ІВЦ "Видавництво Політехніка»",2008 - 384 с Хімія: підручник для 10 кл. Попель П.П., Крикля Л.С.,- ВЦ «Академія» 2010. - 208с.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кузьменко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Переверзева Інна Євгенівна
    Дякую колезі за допомогу .
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Загурська Надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 січня 2019
Переглядів
5479
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку