Презентація до заняття з української літератури: "Література рідного краю. Поетична подорож творчістю письменників-земляків".

Про матеріал

Презентація до заняття з української літератури за темою: "Література рідного краю. Поетична подорож творчістю письменників-земляків". Містить матеріал для випереджувальної лекції з літератури рідного краю у формі літературної авіаподорожі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема: «Література рідного краю. Поетична подорож творчістю письменників-земляків». Мета заняття: мати загальне уявлення про літературний процес на Донбасі; розширити знання студентів щодо літературних портретів письменників-земляків; проілюструвати красу донецького краю, використовуючи силу таланту поетів Слов’янщини.

Номер слайду 3

План лекції: 1. Загальний огляд літератури рідного краю. 2. Донецька тематика у творчості В.Сосюри і В.Стуса. 3. Творчість П.Бондарчука і І.Білого. 4. М.Петренко і Донбас. 5. Шахтарська тематика у творах С.Черкасенка, М.Чернявського, П.Байдебури та ін.

Номер слайду 4

Мої нескінченні дороги Сплелися, мов доля моя, Я знову вернув до порога, Де батьківська рідна земля. Федір Пантов

Номер слайду 5

ЛІТЕРАТУРНА АВІАПОДОРОЖ Чартерний рейс «Донбас літературний»

Номер слайду 6

За географічною конфігурацією Донецька область нагадує розкриту долоню, відкриту для зовнішнього світу, наче простягнуту для рукостискання.

Номер слайду 7

«Пінг-понг»

Номер слайду 8

Література рідного краю представники приїжджі письменники корінні донбасівці М.Петренко, М.Чернявський, Б.Гріненко, С.Черкасенко, В.Сосюра, М.Шаповал, Х.Алчевська, С.Васильченко. П.Чебалін, О.Горбатов, В.Торін, П.Байдебура, О.Авдєєнко, П.Сєверов, П.Безпощадний, Б.Котов, О.Іонов.

Номер слайду 9

Літературне життя на Донбасі: 1898 р. – вихід збірки віршів М. Чернявського “Донецькі сонети”. 1923 р. – утворення журналу “Забой”. Розвиток видавничої діяльності, збільшення кількості періодичних видань. 1924 р. – заснування письменницької організації “Забой”. 1946 р. – видання альманаху “Літературний Донбас”. 20-ті – початок 30-х років – пошук тем, жанрів та образів. 1958 р. – видання альманаху “Донбас”. ІІ пол. 90-х рр. – вихід альманахів “Євшан-зілля” (Слов’янськ), “Лад” і “Кальміус” (Донецьк) 1993 р. – заснування журналу “Бахмутський шлях”. 1968 р. – видання журналу “Донбас”. 1923 р. – утворення журналу “Забой”.

Номер слайду 10

Лірика Громадська Пейзажна Інтимна Філософська

Номер слайду 11

Літературна реєстрація

Номер слайду 12

В.Сосюра – поет нашого краю Я від Дінця, що сяйвом грає, В сади поезії прийшов. Піснями сповнений до краю, Дивлюсь на все я крізь любов …

Номер слайду 13

В.Стус: серце і слово, прошнуровані колючим дротом.

Номер слайду 14

Творчість Петра Бондарчука та Івана Білого

Номер слайду 15

Тематика творчості письменників-земляків: - любов до Батьківщини; - тема патріотизму, відданості рідній землі, Україні; - замилування краєвидами малої батьківщини, оспівування природи донецького краю; - давноминула історія рідного краю; - возвеличення людей фізичної праці (робітничого класу); - шахтарі та їхній труд; - відродження загальнолюдських та національних цінностей; - гармонія людини і природи; - тема кохання; - знелюднені війною селища; - роздуми над сенсом життя; - проблема взаємин поета з дійсністю, поета і читача; - роль літератури в суспільстві і значення поетичного слова в житті людини, своїх сучасників; - проблеми нашого складного сьогодення.

Номер слайду 16

Проміжний аеропорт «Місто біля солоних озер»

Номер слайду 17

«Слов’янський сокіл»

Номер слайду 18

Літературно-мистецька дозаправка літака. Творчий проект «Місто моєї любові». Поет – як той сокіл, Поет – як лелека: Злітає високо, Літає далеко. Не скарби коштовні, А пісню шукає, За це і шановний У рідному краї. Іван Приходько

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Літературно-пізнавальне авіапатрулювання. Студентський міні-проект «Слово про похід Ігорів»

Номер слайду 27

Проміжний аеропорт «Донецька Швейцарія»

Номер слайду 28

Студентський міні-проект «Зустріч із письменником»

Номер слайду 29

Складання сенкану Сенкан – це вірш, що складається з п’яти рядків. Слово «сенкан» походить від французького слова «п’ять» позначає вірш у п’ять рядків. Перший рядок має містити слово, яке позначає тему (звичайно, це іменник). Другий рядок – це опис теми, який складається з двох слів (два прикметника). Третій рядок називає дію, пов’язану з темою, і складається з трьох слів (звичайно це дієслова). Четвертий рядок є фразою, яка складається з чотирьох слів і висловлює ставлення до теми, почуття з приводу обговорюваного. Останній рядок складається з одного слова – синоніма до першого слова, в ньому висловлюється сутність теми, ніби робиться підсумок.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Домашнє завдання Підготуватися до семінарського заняття за темою: «Література рідного краю. Художній світ письменників-земляків». Скласти вірш із зазначеними нижче словами-римами. Велика країна – мала батьківщина, шанувати – сприймати, народу – свободу, любов – кров.

ppt
Додано
10 травня 2018
Переглядів
5142
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку