Презентація "Докладний переказ розповідного тексту з елементами опису пам’яток історії та культури України в публіцистичному стилі.

Про матеріал

Презентацію можна використовувати під час проведення уроку розвитку зв'язного мовлення, щоб удосконалити культуру писемного мовлення; розвивати логічне мислення, пам'ять, увагу; сприяти збагаченню мовлення учнів; розвивати в учнів мовленнєво-комунікативні вміння переказувати текст розповідного характеру, що містить опис пам'ятки історії та культури;засобами слова виховувати любов і повагу до культурної спадщини рідного міста.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Бережи своє рідне, вивчай, щоб не забути народу, з якого ти вийшов. Бережіть свою віру, звичай, свою мову, і тим збережете національну істоту своюІван Огієнко «Мої проповіді»

Номер слайду 3

Па́м'ятка культу́ри— визначна споруда, археологічний об'єкт або витвір мистецтва, що є частиною культурного надбання країни, людства загалом (пам'ятка історії, літератури, мистецтва, мови, права тощо) і охороняється законом. На державному обліку в Україні перебуває 152 тис. пам'яток культурно-історичної спадщини

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

публіцистичний стиль

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}У плані будівля складається з підковоподібної зали глядачів, охопленої галереями, фойє та прямокутною сценою з підсобними приміщеннями. За повздовжньою віссю будівлі — двох'ярусний з високим аттиком портал головного входу, за поперечною — трьохаркадні галереї бокових входів. Планування радіальне — з центру по радіусах у різних напрямах прокладено проходи до виходу. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Екскурсоводи (а екскурсії тут проходять постійно) розкажуть подробиці про те, що будівля Театру була побудована в стилі «бароко», що вхід прикрашає скульптурна група, яка зображає музу Мельпомену, а з боків її Трагедія і Комедія. Архітектурна обробка будівлі чудова, сам театр неймовірно гармонійно вписується в рамку з південного неба і зелених дерев.(Стиль науковий)(Стиль — публіцистичний)

Номер слайду 8

Гра «Словник онлайн»

Номер слайду 9

Партер -  нижній поверх звичайно театрального залу з місцями для глядачів. Ярус - поверх у внутрішньому приміщенні театру. Ложа -  відділені перегородками місця для кількох глядачів у театральному залі. Бенуар - нижній ярус лож за партером у театрі. Бельетаж - у театрі — нижній ярус лож над партером. Акустика - чутність звуків у якому-небудь приміщенні Підмостки - спеціальна площадка, підвищена над підлогою, землею, на якій відбувається показ театральних вистав, виступи артистів, самодіяльності і т. ін.; сцена. Балетне па – танцювальний рух.

Номер слайду 10

Аналіз структури тексту 1. Визначити, що виражає заголовок: тему чи основну думку.2. З’ясувати тип і стиль мовлення тексту.3. Які типи мовлення наявні в тексті?4. На які частини можна поділити висловлювання? Виділити мікротеми. Проаналізувати, як вони взаємопов’язані. Скласти план, виписавши ключові (тематичні) речення з кожної частини тексту.

Номер слайду 11

Стиль «бароко», муза Мельпомена, Трагедія і Комедія, партер, бенуар, бельетаж, яруси лож, звукопідсилююча техніка. Скульптурна група; архітектурна обробка; велике чудо музики; п’янким ароматом таланту; запалюють лампаду прекрасного; дух опери, втілений у каменіЛексична робота

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Дібрати ілюстрацію (фото) пам’ятки історії Одещини .1*. Скласти твір-опис пам’ятки культури за ілюстрацією (письмово) в публіцистичному стилі.2*. Скласти твір-опис пам’ятки культури за ілюстрацією (письмово) в художньому стилі.3*. Скласти сенкан про Одеський театр опери та балету.

pptx
Додано
26 березня 2018
Переглядів
3836
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку