Презентація Донеччина в зображувальному мистецтві

Про матеріал

Савва Мамонтов, Віктор Васнецов та надра Донеччини. Кожна царівна на картині В.Васнецова "Три царівни підземного царства" уособлювала одне з багатств донецьких надр: золото, дорогоцінне каміння та кам'яне вугілля. Тому ця картина є дуже символічною для Донеччини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Маловідомі сторінки зображувального мистецтва, пов’язані з Донецьким краєм

Номер слайду 2

Які царівни зображені на картині Віктора Васнецова?

Номер слайду 3

Сюжет картини «Три царівни підземного царства» відповідає російській народній казці «Три царства – мідне, срібне і золоте». В ній Іван-царевич спускається у підземне царство, щоб врятувати вкрадену злодієм матір, і зустрічає там трьох полонянок – Мідну, Срібну і Золоту царівни, які допомагають герою у його мандрівці. Полотно Віктор Васнецов писав на замовлення промисловця Савви Мамонтова: воно, разом з іншими роботами художника, повинно було прикрасити кабінет правління Донецької кам'яновугільної залізної дороги, побудованої Мамонтовим. Тому кожна царівна на картині уособлювала одне з багатств донецьких надр: золото, дорогоцінне каміння та кам'яне вугілля.

Номер слайду 4

Савва  Мамонтов 15 жовтня 1841р. - 6 квітня 1918 р. Савва Мамонтов — не лише купець. І навіть не просто меценат. Він режисер, драматург, співак, скульптор. Власник Приватної опери, яка зробила Федора Шаляпіна великим артистом. В домашньому театрі Мамонтова грав молодий купець Костянтин Алексєєв, який пізніше взяв псевдонім Станіславський

Номер слайду 5

«Він не меценат, а друг художників»,- говорив про Савву Івановича знаменитий художник Віктор Васнецов, маєток Мамонтова в Абрамцево, - справжній центр російської художньої культури. Тут жили і працювали Рєпін, Полєнов, Левітан, Коровін, Антокольський. Сєров писав свою хрестоматійну «Дівчинку з персиками» теж тут – з дочки Мамонтова.

Номер слайду 6

Савва Іванович жив у світі мистецтва, але не забував і про бізнес. Особливо це стосувалося залізничного будівництва. У 1870-х роках він будує Донецьку залізну дорогу. В той час Донбас іще не був великим промисловим центром. Багато хто сумнівався у рентабельності заходу, називали мамонтова авантюристом. Але проект був успішно доведений до кінця.

Номер слайду 7

Мамонтов запропонував Віктору Васнецову написати три картини для інтер’єру управління Донецької залізної дороги. Так з’явилися полотна «Битва скіфів із слов’янами», «Килим-літак» та «Три царівни підземного царства». Але члени правління відмовилися від полотен із казковими сюжетами. І картини викупили Савва Мамонтов та його брат.

Номер слайду 8

Презентацію створила бібліотекар Курахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 МУНТЯН ТЕТЯНА контактна інформація muntyan.59@ukr.net

pptx
Додано
7 січня 2018
Переглядів
1545
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку