Актуальність роботи полягає у тому, що в сучасних умовах посилюється інтерес учнівської молоді до вивчення маловідомих сторінок культурного життя країни та її регіонів. Особлива увага приділяється вивченню духовних джерел і традиційної спадщини рідного Полтавського краю. Провівши дослідницьку роботу, знайшовши гарні експонати, ми відкрили для себе маловідомі традиції Полтавського краю.
Об’єктом дослідження є вивчення традицій Полтавського краю на прикладі весільних страв. Предметом дослідження є весільні страви, як складова культурної спадщини мешканців Полтавщини. Метою дослідження є вивчення народних традицій (на прикладі весільних страв ) як відображення духовної спадщини.
Шишки – поширені весільні борошняні вироби, готують їх з того ж тіста, що і короваї. За формою вони нагадують і символізують небесні зірки. У поширених піснях урочисто наспівують: Та печи, мати, калачі, Та печи, матінко, на меду, Я ж тобі дружечок наведу. Та печи, матінко, з шишками, Не сама я йду – з дружками. Медяники Шишки
Капусняк. Коли капусняк подавали до весільного столу, дружки співали «Їжте, дружечки, капусту» Їжте, дружечки, капусту В нас капуста густа Сокирами рубана Сікачами січена У діжці квашена А в горшку варена Варена шатравами З дорогими приправами Через поле гуска летіла З перцем капуста кипіла, Хоч з перцем, не з перцем То з гусячим серцем а в свекрів додають Не я капусту садила не я поливала Не жаль мені буде як поїдять люди
Жодне весілля не обходилось без традиційного борщу. У більшій частині України гарячим борщем розпочинали весілля. Старовинною стравою української кухні є бурачинка. У червоному борщі для закваски сьогодні використовують свіжі помідори, томатний сік, соус або пасту. Широко розповсюдившись, ці додатки витіснили буряковий квас у 1930-х роках. Тоді ж на півдні почали додавати до борщу солодкий перець, ротунду.
Крупці (каша качана). Однією з улюблених весільних страв мешканців Диканьки, Великі Будища, Опішні є качана каша. У Диканці її називають «крупці». Більшості, кому доводилося її спробувати, вона не просто сподобалася, але ще й запам’яталася. Вигляд вона має незвичайний: маленькі жовті горишинки з тіста, «одна в одну», зварені на бульйоні з м’ясцем.