Презентація:"Дослідження традицій українського народу на прикладі весільних страв Полтавської області"

Про матеріал
Це презентація до виховного заходу, який можна провести у 5-11 класах. За допомогою неї здійснюється виховання патріотичної свідомості учнів, шанобливе ставлення до традицій наших пращурів, любов та повага до рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження традицій українського народу На прикладі весільних страв Полтавської області

Номер слайду 2

Гостей дорогих стрiчаєм Круглим пишним короваєм. З рушником берем тарiль, Коровай кладем i сiль. Шанобливо хлiб підносим І, вклонившись, щиро просим: — Любий гостю наш, приймай Хлiб гостинний — коровай. 

Номер слайду 3

Чинники впливу на формування кулінарних традицій Полтавщини

Номер слайду 4

Щойно з печі, рум`яні, повненькі, пухкенькі, з капусточкою, вишеньками, сливками, м ясцем, яблучками. маком пиріжки. Так, це дуже смачна традиційна страва українців. А щоб пиріжечки вдалися смашні та вдашні - і потрудитися біля них треба добряче.

Номер слайду 5

Актуальність роботи полягає у тому, що в сучасних умовах посилюється інтерес учнівської молоді до вивчення маловідомих сторінок культурного життя країни та її регіонів. Особлива увага приділяється вивченню духовних джерел і традиційної спадщини рідного Полтавського краю. Провівши дослідницьку роботу, знайшовши гарні експонати, ми відкрили для себе маловідомі традиції Полтавського краю.

Номер слайду 6

Олена Щербань, дослідниця українського весільного обряду. ( Опішня, Полтавщина)

Номер слайду 7

Об’єктом дослідження є вивчення традицій Полтавського краю на прикладі весільних страв. Предметом дослідження є весільні страви, як складова культурної спадщини мешканців Полтавщини. Метою дослідження є вивчення народних традицій (на прикладі весільних страв ) як відображення духовної спадщини.

Номер слайду 8

Для реалізації поставленої мети були визначені такі завдання:1. Зібрати матеріали для дослідження; 2. Дослідити весільні традиції Полтавського краю на прикладі весільних страв; 3. Проаналізувати порядок виготовлення весільних страв в Полтавській області.

Номер слайду 9

РОЗДІЛ 1 ВЕСІЛЬНІ ЗВИЧАЇ ТА ТРАДИЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

Номер слайду 10

Традиційне весілля на Потавщині XIX — початок XX ст. ПОЛТАВЩИНА ПІВНІЧНА. Кінець XIX — початок XX ст. ПОЛТАВЩИНА ПІВДЕННА. Кінець XIX — початок XX ст.

Номер слайду 11

Весільний лежень

Номер слайду 12

Весільний коравай

Номер слайду 13

Шишки – поширені весільні борошняні вироби, готують їх з того ж тіста, що і короваї. За формою вони нагадують і символізують небесні зірки. У поширених піснях урочисто наспівують: Та печи, мати, калачі, Та печи, матінко, на меду, Я ж тобі дружечок наведу. Та печи, матінко, з шишками, Не сама я йду – з дружками. Медяники Шишки

Номер слайду 14

Полюбляли наші предки і голубці. Однак у класичному рецепті не було рису, а замість нього використовували пшоно, кукурудзяну або гречану кашу. На Полтавщині під час святкування весілля, до цього часу не обходиться без голубців.

Номер слайду 15

Розділ 2 Дослідження тістотворчих традицій Полтавського краю. Послідовність випікання весільного печива.

Номер слайду 16

Хліб – основа української кухні. Хліб – основа української кухні.

Номер слайду 17

Короваї прямокутної форми

Номер слайду 18

ОПІШНЯНКА Катерина Миколаївна Порскало за роботою

Номер слайду 19

Розділ 3 Весільні страви Полтавської області

Номер слайду 20

Традиційна весільна випічка

Номер слайду 21

Капусняк. Коли капусняк подавали до весільного столу, дружки співали «Їжте, дружечки, капусту» Їжте, дружечки, капусту В нас капуста густа Сокирами рубана Сікачами січена У діжці квашена А в горшку варена Варена шатравами З дорогими приправами Через поле гуска летіла З перцем капуста кипіла, Хоч з перцем, не з перцем То з гусячим серцем а в свекрів додають Не я капусту садила не я поливала Не жаль мені буде як поїдять люди

Номер слайду 22

Полюбляли на весілля українці і ковбаси.

Номер слайду 23

Вергуни

Номер слайду 24

Жодне весілля не обходилось без традиційного борщу. У більшій частині України гарячим борщем розпочинали весілля. Старовинною стравою української кухні є бурачинка. У червоному борщі для закваски сьогодні використовують свіжі помідори, томатний сік, соус або пасту. Широко розповсюдившись, ці додатки витіснили буряковий квас у 1930-х роках. Тоді ж на півдні почали додавати до борщу солодкий перець, ротунду.

Номер слайду 25

Крупці (каша качана). Однією з улюблених весільних страв мешканців Диканьки, Великі Будища, Опішні є качана каша. У Диканці її називають «крупці». Більшості, кому доводилося її спробувати, вона не просто сподобалася, але ще й запам’яталася. Вигляд вона має незвичайний: маленькі жовті горишинки з тіста, «одна в одну», зварені на бульйоні з м’ясцем.

Номер слайду 26

Весільні коники

Номер слайду 27

с. Дрижина Гребля Артеменко Ганна Миколаівна (1923 р.н.) Євдокія Олександрівна Міщенко (1923 р.н.)

Номер слайду 28

ВИСНОВОК

Номер слайду 29

Музей весілля с. Великі Будища

Номер слайду 30

Коровай-рекордсмен, що занесений до Книги рекордів У країни (Тернопіль, листопад 2012)

Номер слайду 31

Дякую за увагу !

pptx
Додано
19 січня 2022
Переглядів
634
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку