Презентація "Дослідження Засуха"

Про матеріал
Поглибити уявлення учнів про несприятливі фізико-географічні процеси, які можуть відбуватися на території світу та України, систематизувати знання учнів про вплив людської діяльності на несприятливі природні процеси.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Система протидії засухам у своїй місцевості.

Номер слайду 2

Одними із найзагрозливіших, глобальних і швидкоплинних процесів сучасності є засухи, що ведуть до розширення опустелювання, повного знищення біологічного потенціалу Землі, що приводить до умов природної пустелі.

Номер слайду 3

Опустелювання або дезертіфікація - деградація земель в арідних, полуарідних (семіарідних) і посушливих (субгумідних) областях земної кулі, викликане як діяльністю людини (антропогенними причинами), так і природними факторами і процесами.

Номер слайду 4

Термін "кліматичне опустелювання" був запропонований в 1940-х роках французьким дослідником Обервілем. Поняття "земля" в даному випадку означає біопродуктивну систему, що складається з грунту, води, рослинності, іншої біомаси, а також екологічні і гідрологічні процеси всередині системи.

Номер слайду 5

Деградація земель - зниження або втрата біологічної та економічної продуктивності орних земель або пасовищ в результаті землекористування.

Номер слайду 6

Характеризується висушуванням землі, в'яненням рослинності, зниженням звязанності грунту, в результаті чого стає можливою швидка вітрова ерозія та утворення пилових бур.

Номер слайду 7

Опустелювання відноситься до наслідків кліматичних змін, що важко компенсуються, так як на відновлення одного умовного сантиметра родючого грунтового покриву сягає в аридної зоні в середньому від 70 до 150 років.

Номер слайду 8

Причини опустелювання земель. Водний дефіцит. Відсутність потрібної кількості грунтових вод для забезпечення норм водного балансу для різних видів рослинності і сільськогосподарських культур.

Номер слайду 9

Тривала посуха. Спровокована змінами в кліматі, засуха впливає на екосистему в цілому. Процес опустелювання в такому випадку прискорюється.

Номер слайду 10

Кліматична аридизация. Надмірне пониження вологості повітря через збільшення температури і низького рівня опадів.

Номер слайду 11

Збільшення поголів’я худоби. Це призводить до надмірного пророрідження рослинності пасовищ. Через це кількість вологи в грунті значно зменшується. Особливо до висушення грунту призводить вибір пасовища біля джерел води, наприклад, свердловин.

Номер слайду 12

Вирубка лісів. При різкій вирубці лісу може початися ерозія грунту, особливо на схилах гір. Утворюються яри. Через зменшення лісових насаджень змінюється баланс вологи, тому не відбувається поступового танення снігу і збереження вологи в грунті.

Номер слайду 13

Соленакопичення. Збільшення рівня солей в грунті. Також соленакопичення може бути викликано техногенною діяльністю.

Номер слайду 14

Вітряний клімат. Через вітер, який переносить породи, відкриваються більш глибокі шари грунту.

Номер слайду 15

Відходи шахт, фабрик і металургійних заводів зазвичай накопичуються в ярах і низинах. Звідти з грунтовими водами хімічні речовини потрапляють в грунт.

Номер слайду 16

Низький рівень грунтових вод. Основною причиною цього є природне осушення водойм. Повязаний цей процес зі зниженою кількістю опадів, які не можуть заповнити і нормалізувати потрібний водний баланс. Також рівень грунтових вод може знижуватися через штучно створених дренажів.

Номер слайду 17

Помилки у веденні сільського господарства. Надмірне осушення дрібних водойм для зрошення угідь і для підтримки рибних господарств призводить до опустелювання. Порушується водний баланс регіону, і це приводить або до осушенню грунту, або до підвищення рівня солей.

Номер слайду 18

Також сприяє висушенню грунту вирощування надмірно вологолюбних культур. На їх зрошення потрібно буде витратити куди більшу кількість води.

Номер слайду 19

Постійна експлуатація родючих грунтів призводить до виснаження грунту і ерозії.

Номер слайду 20

Способи ліквідації опустелювання1. Способи запобігання і впливу на фактори опустелювання різні. Оскільки однією з основних причин висушення грунту є соленакопление в грунті і рух грунтів, то дуже допомагає меліорація пасовищ. У зоні з сухим кліматом, при низькому рівні опадів, висаджують трави та чагарники. Попередньо грунт обробляється добривами. У випадку більш пустельного клімату застосовується ще й оазисне зрошення.

Номер слайду 21

2. Боротьба з опустелюванням також ведеться після гірничодобувних робіт. Після закінчення даних робіт проводиться т.зв. рекультурізація. Це відновлення рослинного покриву штучним шляхом.

Номер слайду 22

3. У сільському господарстві змінюють напрямок оранки. Великі території оставляются, а замість цього поля, що знаходяться близько пагорбів, піддаються т.зв. контурної обробки. Основну роль тут також грає агромеліорації. Цей процес полягає в степовому лесоразведении, освіті грунто - та лісозахисних порід рослин.

Номер слайду 23

Стан проблеми в Україні. Степовий регіон, будучи найбільш розораною частиною України, має дуже невелику частку територій, які ще зберігають залишки степових природних комплексів і є останніми місцями збереження генофонду всього степового біологічного різноманіття.

Номер слайду 24

Степова рослинність складає близько 1 % від загальної площі території України і є притулком для десятків видів рідкісних та зникаючих, ендемічних та реліктових видів тварин і рослин, що охороняються не тільки вітчизняним природоохоронним законодавством, але й міжнародним. Саме ці обєкти повинні стати мережею перспективних природно-заповідних обєктів та основою екологічної мережі регіону.

Номер слайду 25

Натомість саме ці території стають полігоном для заліснення, що є прямим знищенням всіх зникаючих степових видів тварин і рослин та призведе до остаточного знищення степів на території України.

Номер слайду 26

Південно-східній частині України наразі загрожує опустелювання, що тягне за собою деградацію значних площ сільськогосподарських угідь та втрату їх для економіки України. На жаль, причиною опустелювання є не лише зміна кліматичних умов, а і несвідома діяльність людини. Внаслідок неправильної агротехнічної практики на багатьох полях після збирання зернових хлібороби випалюють стерню

Номер слайду 27

Спалювання стерні на полях нерідко стає причиною вигоряння прилеглих до агроугідь лісосмуг. Зникнення лісосмуг, які на даному етапі вже значною мірою втрачені, призводить до вітрової ерозії, вивітрювання, пилових буранів та опустелювання родючих українських земель.

Номер слайду 28

Шляхи і способи розвязання проблем. Стан родючості грунтів значною мірою залежить від діяльності людини. Особливо це стосується посушливої зони з нестійкими екосистемами, які легко руйнуються при використанні нераціональних технологій і втрачають здатність до відновлення.

Номер слайду 29

зменшення змиву і розмиву ґрунтів, а також захисту населених пунктів, сільськогосподарських угідь та виробничих обєктів від підтоплення і затоплення шляхом будівництва нових та реконструкції існуючих протиерозійних, гідротехнічних, берегоукріплювальних, протизсувних та інших споруд, забезпечення їх надійності;

Номер слайду 30

впровадження ґрунтозахисної системи землеробства з меліоративною організацією території;

Номер слайду 31

впровадження науково обгрунтованих сівозмін, прогресивних технологій збереження та відтворення родючості грунтів і ведення землеробства;

Номер слайду 32

запобігання деградаційним процесам ґрунтового покриву на найбільш ерозійно небезпечних територіях, зокрема на землях сільськогосподарського призначення, консервація деградованих, малопродуктивних та техногенно забруднених земель;

Номер слайду 33

створення та відновлення полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень на землях сільськогосподарського призначення (у ярах, балках, на пісках, уздовж берегів річок, водойм та на деградованих і забруднених сільськогосподарських угіддях);

Номер слайду 34

розроблення схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель з метою визначення перспективи щодо використання та охорони земель.дно Каховського водоховища

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
2082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку