Презентація "Еволюція гідросфери Світовий океан та його складові"

Про матеріал
Продовження формування поняття «гідросфера» та її складові; загальна характеристика складових Світового океану; розвивати логічне мислення на прикладі взаємозв'язку географічних оболонок Землі; формувати практичні навички роботи з географічним атласом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл проф гео Ур 60 Еволюція гідросфери Світовий океан його складові 21 11 2023 Рослини й тварини на 95% складаються з води, яка є транспортним середовищем всередині клітин живих істот. 1. ЕВОЛЮЦІЯ ГІДРОСФЕРИ. ЗАПАСИ ВОДИ НА ЗЕМЛІ.

Номер слайду 2

Про наявність води на інших планетах Сонячної системи немає достовірної інформації. Розжарена до +400 °С поверхня Венери не має океанів і морів, у складі її атмосфери лише 0,2% водяної пари. Зрозуміло, що без гідросфери немає умов для виникнення життя.

Номер слайду 3

Існує кілька гіпотез та етапів формування гідросфери Землі. За однією з них:близько 5 млрд років тому вся гідросфера була у складі атмосфери у вигляді пари;4—3 млрд років тому — стадія гарячих океанів (дно розігріте до +90°С);3—1 млрд років тому — стадія теплих океанів — до +20 °С;1 млрд років тому й до сьогодні — стадія холодних океанів (середньорічна температура +5...+10°С. Середньорічна температура води Світового океану.

Номер слайду 4

Території Світового океану пляжного туризму протягом року.

Номер слайду 5

 Поняття «Світовий океан» на початку XX ст. ввів російський і радянський географ, океанограф і картограф Ю. Шокальський. Відповідно до концепції вченого, у країнах пострадянського простору поширений поділ Світового океану на чотири частини. 2. СВІТОВИЙ ОКЕАН ТА ЙОГО СКЛАДОВІ.

Номер слайду 6

У 2000 р. Міжнародна гідрографічна організація вирішила розділити Світовий океан на п’ять частин, виділивши Південний, або Антарктичний океан, зі складу Атлантичного, Індійського й Тихого (мал. 2).

Номер слайду 7

8 червня 2021 року телеканал National Geographic повідомив, що Національне географічне товариство (англ. National Geographic Society) визнало існування п'ятого, Південного, океану як окремого. Площа океану 20 327 тис. км². (якщо прийняти північною межею океану 60-й градус південної широти).

Номер слайду 8

Мал. 2. Світовий океан, складові гідросфери.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Класифікація каналів за їх призначенням.канали меліоративніканали транспортні

Номер слайду 17

Максимальні глибини океанів.

Номер слайду 18

Вода Світового океану зберігає приблизно однаковий сольовий склад, 99,2% якого — це іони Na, Mg, К, Са, Cl, S. Середня концентрація соляного розчину — 35 %о (Червоне море — 41,8 %о).

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Першими дослідниками Світового океану були мореплавці, а пізніше — корсари та військові, що відкрили й нанесли на карту його складові та суходіл у різних його частинах.

Номер слайду 21

Мал. 3. Суходіл в океані.

Номер слайду 22

Великі ділянки суші, оточені з усіх боків водою, називають материками.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Архіпела́г — група островів, що лежать на невеликій віддалі один від одного й об'єднуються в одне ціле. 

Номер слайду 26

Алювіальні наноси річок також утворюють острови. Найбільший із них, Маражо (штат Пара, дельта Амазонки), — одне з небагатьох місць, де розводять індійських буйволів. Поголів'я цих тварин на острові більше, ніж кількість населення.

Номер слайду 27

Це найбільший острів Бразилії площею 40,1 тис. км2 (майже дорівнює території Волинської та Рівненської областей України або Швейцарії).

Номер слайду 28

Північний схід острова омиває Атлантичний океан, який тут абсолютно прісний через значний потік води з Амазонки.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
312
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку