Презентація досвіду роботи

Про матеріал
В даній презентації розповідається про хімічний експеримент, як метод підвищення ефективності уроку хімії. Описується крапельний метод та інші методи проведення хімічних дослідів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Досвід роботи з проблеми: “Хімічний експеримент як метод підвищення ефективності уроку хімії” Учитель-методист ЗНЗ №7 Шевела О.К.

Номер слайду 2

“Вихователь не повинен забувати, що навчання, позбавлене всякого інтересу, і взяте тільки силою примушування вбиває в учневі бажання вчитись, без чого він далеко не піде, а навчання, основане тільки на інтересі, не дає можливості зміцнити самовладанню і волі учня, так як не все в навчанні цікаво і приходить багато що, що треба буде взяти силою волі. К.Д.Ушинський

Номер слайду 3

Хіміє є точною наукою і експериментальною наукою. Дітям потрібно здобувати знання, осмислювати побачене і прочитане, розвивати вміння вчитися.

Номер слайду 4

Систематичне використання хімічного експерименту у поєднанні з теорією є не тільки ефективним засобом формування експериментальних умінь, без яких неможливе вивчення хімії, а й підсилення виховної функції. Експеримент дає змогу формувати цінні якості особистості: організованість, зібраність, впевненість, відповідальність кожного перед всіма.

Номер слайду 5

Використання хімічних дослідів самими учнями дає можливість впливати на емоційність дітей, викликає у них великий інтерес до вивчаючого предмету. Виконання дослідів мікрометодом (треба відмінити економічну перевагу цієї роботи – зменшення витрат дорогих і дефіцитних реактивів) вчить школярів бережно їх витрачати.

Номер слайду 6

Вирішується екологічна проблема, охорона праці учня і природи від шкідливого впливу хімічних речовин, зменшується забруднення повітря в хімічному кабінеті.

Номер слайду 7

Цей метод дає можливість паралельно виконувати декілька дослідів, учить дітей мпостерігати за протіканням реакцій і порівнювати результати. У майбутньому ці уміння одночасно сприймати ознаки декількох процесів формують швидкість реакції на зміни, які відбуваються, а такі якості особистості необхідні людям багатьох професій, особливо при роботі на хімічному виробництві, - диспетчеру, оператору, апаратчику та ін.

Номер слайду 8

М.В.Ломоносов: “Хімії, - писав він, - ніяким чином навчитися неможливо, не бачити самої практики і не беручись за хімічні операції.” “Сама практика” і “хімічні операції” – це перш за все учнівські досліди з хімії.

Номер слайду 9

Значення хімічного експерименту В прийнятій в наш час системі методів навчання важлиже місце належить методам , серед яких в навчанні хімії найбільше значення має навчальний хімічний експеримент. Найважливіша його особливість як засобу пізнання полягає в тому, що в процесі спостереження і при самостійному виконанні дослідів учні не тільки спілкуватися з конкретними об’єктами хімічної науки, але й можуть бачити і здійснювати процеси якісної зміни речовини. Через спостереження і досвід учні пізнають багатогранну природу речовини, накопичують факти для порівняння, узагальнення, висновків. Виступаючи з одного боку, як метод пізнання явищ, експеримент в той же час служить незаперечним доказом об’єктивності наукових знань про природу, свідчення доступності світу пізнанню людини, основою можливості ціленаправленого перетворення природи. Експеримент – найважливіший шлях здійснення зв’язку теорії з практикою при навчанні хімії, шлях перетворення знань в переконання. Експериментальна робота з хімії, що виконується на уроках і позакласних заняттях, сприяє виконанню тих важливих навчально-виховних завдань, які стоять перед школою на сучасному етапі. Виконання учнями лабораторних дослідів і практичних робіт є джерелом нових знань і засобом формування в учнів практичних умінь і навичок.

Номер слайду 10

При цьому активізується розумова діяльність учнів, підвищується інтерес до матеріалу, що вивчається, розвиваються пізнавальні здібності, спостережливість, вміння роботи узагальнюючи висновки, що сприяє формуванню науково-матеріалістичного світогляду учнів. Під час проведення лабораторних дослідів і практичних робіт слід більше давати експериментальних задач, які сприяють розвитку творчої ініціативи учнів, засвоєнню ними елементів дослідницької роботи. При цьому треба формувати в учнів прагнення до трудової діяльності, прищеплювати їм навички економного використання хімічних реактивів і бережливого ставлення до лаболаторного обладнання.

Номер слайду 11

Експериментальні задачі – це задачі, розв’язання яких супроводжується проведенням дослідів. Задачі можуть бути таких типів: 1) ознайомлення з властивостями речовини; 2) визначення якісного складу речовини; 3) розпізнання речовин за їхніми характерними властивостями ( фізичними і хімічними); 4) добування речовин; 5) ступінчасте перетворення речовин; 6) розділення сумішей; 7) визначення кількісного складу речовин, сумішей; 8) виділення речовин з суміші в чистому вигляді; 9) кількісні задачі на закони збереження маси речовин; 10) приготування розчинів заданої концентрації. Велику увагу треба приділяти теоретичній підготовці учнів до проведення мини самостійного експерименту , щоб вони працювали з інтересом, не допускали помилок. Спочатку учням слід давати прості експериментальні задачі, а після набуття певних навичок – ускладнені. Задачі, на виконання яких потрібно багато часу, слід розв’язувати на заняттях гуртка та факультативних заняттях.

Номер слайду 12

Хімічний експеримент і естетичне виховання учнів. Формування всебічно розвинутої особистості визначає також розвиток її естетичної культури. Хімія – наука про перетворення речовин, про індивідуальну гру, форм і барв матерії. Перше знайомство з явищами хімізму відкриває спостерігачу новий світ прекрасного. Щоб хімічний експеримент володів естетичним значенням, він повинен, задовольняти потребам логічності і ясності, бути поставленим строго і точно. Розв’язуючи наукову проблему, дослід повинен підтверджувати або спростовувати теорію. “ Гарно збіг експерименту з теорією,” – письменник Данило Гранін.

Номер слайду 13

Якщо проведення хімічного експерименту організувати так, щоб він максимально активізував активність школярів, то вони одержують велике естетичне задоволення від вияву творчої активності, тому, що в процесі любої творчості, як показує сучасна естетика, міститься естетичний початок. У нас стало традицією виготовляти наочні посібники для кабінету учнями. Ці посібники обережно зберігаються і я зачитую прізвища учнів, які виготовляли дану модель чи обладнання для дослідів. Характерно, що самі діти є перші судді в оцінці робіт своїх товаришів. Під час практичних робіт реактиви виставляються на емальований металевий лоток, який швидко можна поставити на стіл і так же швидко прибрати. Багато лабораторних дослідів ми виконуємо крапельним методом, використовуючи планшетки з комірками виготовлені з органічного скла. Спеціальне обладнання для одержання газів цим методом робили учнів 10-х класів. Є набори реактивів в хімічних крапельницях, які дуже естетичні і завжди викликають в учнів зацікавленість і прагнення з ними працювати. Звертаємо увагу на те, щоб все обладнання для досліду виставлялось на столі в чистому вигляді і розміщено в строгому порядку.

Номер слайду 14

Використання естетичних можливостей хімічного експерименту сприяє естетичному розвитку школярів, підвищує ефективність засвоєння ними навчального матеріалу. Учні стараються правильно набирати рідини, брати ложечками речовини, робити точні рухи, слідкувати за своїм робочим місцем.

Номер слайду 15

Використання ТЗН для демонстраційних дослідів Навчальний кінофільм називають самим наочним серед усіх засобів навчання. Навчальний фільм можна розглядати як підсилювач уваги, як модель процесу пізнання. Як відомо кіно має можливість пропускати в одиницю часу значно більше інформації, ніж це буде досягнуто словесною розповіддю вчителя. Особливості хімічних процесів полягають у тому, що безпосереднє спостереження внутрішньої структури речовини, сутності явища неможливе. За допомогою кіно можна моделювати взаємодію атомів і молекул, показ промислових процесів, знаходження в природі і добування різних речовин, показ процесу з малою і великою швидкістю.

Номер слайду 16

Демонстрацію розчинення різних солей у воді супроводжую легкою мелодійною музикою( заздалегідь готую диск). Коли тільки починає проходити процес розчинення, звучить музика. Демонстрація хімічних дослідів за допомогою ТЗН дає хороший ефект при вивченні хімії.

Номер слайду 17

Хімічний експеримент як первинне джерело пізнання, засіб формування інтересу до хімії Щоб формувати у дітей інтерес до навчання хімії, розвивати у них спостережливість, ініціативу, дотепність, прагнення до самостійного пошуку і удосконалення знань, застосування їх на практиці використовую 8 видів хімічного експерименту: Демонстраційні досліди; Лабораторні досліди; Практичні заняття; Тематичні практикуми; Дослідницькі досліди; Домашні досліди; Ефектні досліди у позакласній роботі; Цікаві досліди для учнів, які є учасниками хімічних олімпіад.

Номер слайду 18

Хімічний експеримент як метод перевірки знань і умінь учнів Після вивчення теми, на наступному уроці пропоную учневі виконати досліди, записати молекулярні, йонні рівняння в повній, скороченій формі. При повторенні матеріалу по курсу неорганічної хімії, а саме повторення якісних реакцій на катіони і аніони пропоную учням ( по черзі) продемонструвати характерні реакції, добути гази та довести їх наявність. При проведенні дослідів завжди звертаю увагу на правила техніки безпеки, прийоми роботи з приладами, уміння учнів чітко, правильно тримати пробірки, користуватися нагрівальними приладами. Акцентую увагу учнів на те, щоб вони самі уміли пояснювати хід виконання досліду, що саме проходить під час реакції, робити висновки, задавати питання учням класу. Така форма роботи дітям дуже подобається і вони завжди бажають виконувати технічну частину уроку під час перевірки знань.

Номер слайду 19

Техніка виконання експерименту Щоб хімічний експеримент приніс користь у вивченні теоретичних питань хімії, його треба ретельно готувати. Якщо ви не впевнені у його позитивному результаті, або чіткості, акуратності проведення, краще його не проводити. Розглянути малюнок, таблицю, або ж продемонструвати фільм. Іноді я готую демонстраційний дослід протягом кількох днів, звертаю увагу на естетичний вид приладу, переконуюсь у його чіткому проведенні, перевіряю концентрацію речовин, якість реагування, з якою силою іде виділення газу, або ж швидкість перебігу даної реакції. Обов’язково дотримуюсь правил техніки безпеки.

Номер слайду 20

Досліди з малими кількостями речовин виконую як у планшетках з комірками, так і у малих пробірках. Для взяття певної кількості реактиву використовую піпетки різних видів, які власноручно виготовляю з медичних систем, або різних скляних трубочок, гумових пробок. Два роки поспіль застосувала для набору реактивів медичні шприци. Це дає можливість провести хімічну реакцію як у пробірці, так і у комірці планшетки.

Номер слайду 21

Переваги мікрометоду: 1. Збільшується працездатність учителя і учнів: за один і той же час можна виконати в два рази більше дослідів, ніж макрометодом. 2. Економія реактивів ( у середньому в 20 разів), а також різних матеріалів, електроенергії. 3. Звільняється площа для роботи, тому що у 10 разів скорочується об’єм хімічного посуду. Обладнання портативне, просте, дешеве, частину його можуть виготовити учні на позакласних заняттях. 4. Учні навчаються акуратності, більш швидкій і точній роботі, чіткому дозуванню речовин. Чистота робочого місця. Учні менше втомлюються. 5. Робота може проводитись без витяжної шафи. 6. Учні здобувають навички роботи, яким можуть знайти застосування у виробничих умовах. 7. Підвищується зацікавленість до предмету, проявляється бережне відношення до малогабаритного обладнання. 8. Успішно вирішуються питання техніки безпеки при роботі у хімічному кабінеті. 9. Впровадження мікрометоду у навчання хімії – це значний резерв покращення навчального процесу.

ppt
Додав(-ла)
Шевела Ольга
До підручника
Хімія 9 клас (Березан О.В.)
Додано
6 листопада 2019
Переглядів
2121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку