Презентація досвіду роботи "Розвиток креативного мислення на уроках української мови "

Про матеріал
У презентації представлено модель творчої особистості учня, умови розвитку здібностей дітей, формування креативного мислення, інноваційні технологій для розвитку креативного мислення та творчих здібностей учнів у роботі вчителя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток креативного мислення на уроках української мови та літератури Підготувала. Сторожева Вікторія Вікторівна Вчитель початкових класів КЗЗСО І-ІІІ ступенів № 1 “Ватутінський ліцей №1 Ватутінської міської ради. Черкаської області

Номер слайду 2

За словами американського педагога-психолога А. Маслоу перед нами, педагогами, висунуті такі важливі завдання:- ми повинні навчити дітей бути креативними в тому сенсі, щоб вони були готові сприймати нове, вміли імпровізувати, не боялися змін, уміли зберігати спокій;- ми маємо виростити новий тип особистості – людей-імпровізаторів, здатних миттєво приймати творчі рішення.

Номер слайду 3

Креативність творчого учня (і вчителя), а саме креативне мислення дає змогу постійно шукати і знаходити вихід із наявної ситуації, долати її, будувати для себе нову з опорою на знання, способи дій, що містить індивідуальний досвід.

Номер слайду 4

Креативне мислення - це здібність людини нестандартно розв’язувати завдання та знаходити нові, більш ефективні шляхи досягнення своєї мети; це спроба поєднати почуття, асоціації, символи, музику, колір та схеми; дає можливість здійснювати «свій вибір», знайти себе у світі та світ у собі; сприяє розвитку самостійності та підвищенню самооцінки особистості.

Номер слайду 5

Креативне мислення - дозволяє повною мірою розкрити природні здібності дитини: неординарність думок, спроможність до висловлення різноманітних ідей, здатність до широких узагальнень, розвиток уяви; допомагає швидко реагувати й аналізувати проблеми у будь-якій галузі знань, знаходити оптимальні рішення для розв’язання завдання.

Номер слайду 6

Саме урокам української мови та літератури належать особлива роль у розвитку креативного мислення учнів. Засобами мистецтва слова література і мова допомагає впливати на учнів, формувати й збагачувати їх внутрішній світ, розвивати інтелект та природні здібності. Дитина на уроці

Номер слайду 7

Модель творчої особистості учняприйнятною для себе вважаю

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Формування креативного мислення Дитино центризм Проектні технологіїКомунікативна спрямованість. Розвивальне навчання Особистісно-орієнтований підхід. Креативність. Творчаособистість. КреативністьІнтерактивні технології Технологія групової діяльностіІгрові технологіїКритичне мисленняІнноваціїСтворення ситуації успіху У своїй педагогічній практиці використовую такі сучасні технології:

Номер слайду 10

Прийоми технології „Створення ситуації успіху ” Створення ситуації успіху, сприятливих умов для повноцінної діяльності кожної дитини, — головна мета, що покладена в основу інноваційних технологій навчання, спрямованих на розвиток творчої особистості. Прийом „Даю шанс”(допустив учень словникових словах чи не вивчив вірш –« Я тебе завтра обов’язково запитаю, я впевнена, що ти вдома краще підготуєшся». Прийом „Емоційне прогладжування” – констатація будь-якого факту успіху, прищеплювання дитині віри в себе: «От бачиш, постарався і написав гарно, без помилок»). Прийом „Загальна радість” – це емоційний відгук навколишніх на успіх члена свого колективу (плескаємо в долоні, дякуючи учневі за найкращу відповідь, розказаний вірш) .

Номер слайду 11

Шлях до розвитку креативного мислення можна поділити на кілька етапів: 3. Уява2. Асоціативне мислення Розвиток креативного(творчого) мислення 1. Спостереження за словом4. Уміння говорити нове

Номер слайду 12

У своїй роботі важливого значення надаю спостереженню за словом у тексті. Пильна увага учнів до образного слова активізує художнє сприйняття, сприяє кращому розумінню індивідуального стилю письменника, допомагає швидко реагувати й аналізувати проблеми у творі, імпровізувати, не боятися нового; виховує любов до рідного слова.

Номер слайду 13

Урок української мови. 3 клас. Тема. Загальне поняття про прикметник. Сенкан (під час роботи над помилками, словникова робота)1. Слово (хто? що?) автомобіль 2. Ознаки (Який?Чий?) Новий, легковий, синій, батьків, сучасний.3. Дії ( Що робить?) Їздить, мчить, ламається.4. Речення. Я їжджу на новому автомобілі 5. Синонім. Транспорт

Номер слайду 14

Стратегія «Кубування»Мета: розгляньте тварину різнобічно (із позицій шести граней куба) - опишіть, порівняйте, встановіть асоціації, проаналізуйте, знайдіть застосування.

Номер слайду 15

Стратегія «Кубування» Твір за опорними словами. Опис зовнішності тварини ( Зв’язне мовлення. 4 кл) Ведмідь – дика, лісова кошлата тварина, зимує у барлозі, любить мед. До витоків слова . Ведмідь – означає «поїдавший мед», медоїд. Спільнокореневі слова. Ведмідь, ведмежа, ведмедик, ведмежатник, ведмежий. Прикметники. Великий, всеїдний, клишоногий, вайлуватий, старий, голодний, чорний, бурий, гімалайський, білий. Діслова. Реве, ричить, смокче (лапу), залягає (в сплячку). Синоніми. Клишоногий, велетень, господар лісу, звір, сонько. Фразеологізм. Ведмідь на вухо наступив (немає музичного слуху). Ведмежа послуга. Дивитися ведмедем. Прислів’я. Два ведмеді в одному барлозі не живуть. Для ведмедя зима – одна ніч. Загадка. Клишоногий, вайлуватий, Смокче у барлозу лапу, Вміє голосно ревіть, Називається … (ведмідь).

Номер слайду 16

Для розвитку асоціативного мислення, уяви використовую методику “Асоціативний кущ”

Номер слайду 17

Для розвитку асоціативного мислення,уяви використовую

Номер слайду 18

Для розвитку асоціативного мислення, уяви використовую методику «Школа Ейдетики» За методикою ейдетики потрібно уявити образ кожного слова і намалювати його. Цей прийом використовую на уроці української мови під час роботи зі словниковими словами: правопис ненанолошених звуків [е-и] в кореннях слова. Малюю дерево, на гілках - листочки- спільнокореневі слова (весна, весняний, весняночка, веснонька, або малюнок-фартух з кишенею.

Номер слайду 19

«А» – драбина розсувна. Познайомтесь, ось вона! Хто цю літеру не знає ? «А» абетку починає.

Номер слайду 20

Відшукай А, а А а

Номер слайду 21

. Пальчикова гімнастика «Мишка» Середній і безіменні пальці впираються у великий. Вказівний і мізинець зігнуті, притиснуті до середнього та безіменного. Мишка маленька сиділа, з’їсти хліба захотіла.

Номер слайду 22

Мікрофон. Українська мова. 2клас. Тема. Частини основи: префікс,корінь, суфікс. Розбір слів за будовою. Підсумок уроку.- Що називається закінченням? - Основа слова - це….- З яких частин складається основа?- Що дізналися про префікс (суфікс)?- Яка найголовніша частина в слові?- Що потрібно зробити, щоб виділити корінь ?- Підберіть спільнокореневі слова до слова “рибак”.

Номер слайду 23

На уроках української мови та літератури використовую різні види творчих робіт. Розумію, що деякі учні мають неординарні думки, а інші - неспроможні висловитись креативно, але прагнення щось сказати «своє» я ціную у своїх дітях, бо творчий процес не такий вже й легкий. Але якщо систематично розвивати креативне мислення учнів, то з часом вони порадують нас маленькими шедеврами своїх творчих поривань.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Розвиваємо креативне мислення учнів на уроці літератури (4 кл.) під час складання акровіршів. Діти виконують це завдання із задоволенням, самі знаходять ефективні шляхи для досягнення поставленої мети. Зразки акровіршів-загадок: Маленька, червона квітка в полі цвіте, А листя зеленіє, вабить і росте. Коли квітка осипається, тоді її з’їсте. (Мак) Чай у неї наливаєм, А вона всіх пригощає. Шкода, що сама не п’є. Каву також вона має, А напої різні в неї ще є. (Чашка)

Номер слайду 26

Форми роботи Поєдную фронтальну, групову, парну та індивідуальну форми роботи.

Номер слайду 27

Групова робота Лист по колу Учні по черзі (по колу) записують речення (слова) на задану тему. Отримавши листок у сусіда, кожен виконує завдання, а потім передає іншому.

Номер слайду 28

Робота в парах Зразки завдань:1. Опишіть одного героя твору очима іншого.2. Опишіть одну і ту саму подію з погляду різних героїв твору.3. Діалог “Розмова по телефону з незнайомцем (героєм твору)”. 4. Підбери риму до слів.5. Спробуйте із окремих рядків, написаних на частинах листівки, скласти вірш.

Номер слайду 29

Діалоги в ігровій формі “ Жива розмова” Переказ тексту. Спочатку я задаю перше питання –перший учень відповідає, друге питання – другий учень повторює відповідь першого і дає відповідь на своє питання і т.д. Учень (виконує роль головного персонажу твору) переказує від 1особи) , а інший учень – повинен впізнати казку, героя та задати кілька запитань «головному герою» ( увійти у діалог). Розмова письменника(казкаря) з героєм твору, з метою дізнатися причини певних вчинків або що хотів би змінити, або пораду дати.

Номер слайду 30

Учні самі обирають свою роль у грі, висуваючи припущення про ймовірний розвиток подій, створюють проблемну ситуацію, шукають шляхи її вирішення. Ігрова діяльність (сюжетно-рольові, театралізовані, дидактичні, ігри фантазування)

Номер слайду 31

Прийоми складання казок Прийом Міркування від протилежного Завдання. Визначити назву казки, узявши протилежне значення поняття. Наприклад: Чорна кепочка, Мишка в босоніжках ( Кіт у чоботях), Гулліверочка (Дюймовочка), Навчальний рік у Блиновці (Канікули в Простоквашині). Прийоми Дроблення на частини Завдання(Кожній групі дітей дається уривок твору). Заміни героїв казки на інші персонажі, придумай сюжет своєї історії.

Номер слайду 32

Прийом – «Показ» вірша використовую для кращого запам’ятовування віршів . Разом з дітьми придумуємо рухи. По-перше, так веселіше, а значить, слова і зміст запам'ятаються краще. По-друге, така маленька гра допоможе дитині краще орієнтуватися в просторі і користуватися руками. По-третє, рухова діяльність на уроці – ще нова фізхвилинка.

Номер слайду 33

Інформаційно-комунікативні технології Необхідним атрибутом та доречним доповненням уроку з розвитку дитячої креативності є мультимедійні презентації, які використовую і як дидактичний матеріал, і як ілюстрації до зорового чи слухового сприймання певного завдання, і як узагальнені схеми теоретичного матеріалу, і як аудіо- та відеодоповнення до слова учителя.

Номер слайду 34

Розвиток креативного мислення та творчих здібностей учнів у позакласній роботі Процес розвитку творчих можливостей не може обмежуватися лише уроками. Важливу роль у цьому відіграє позакласна робота. А це і конкурс на кращий твір (прозу, поезію), на кращого читця віршів, обласні літературні конкурси, випуск газет, малюнки до прочитаних художніх творів, вечорниці, зустрічі з письменниками-земляками, декада «Шевченківські березини», Всеукраїнська Українознавча гра-конкурс «Соняшник», Міжнародний конкурс на кращого знавця мови імені П. Яцика , олімпіади.

Номер слайду 35

Отже, проблема розвитку креативного мислення має право на існування як умова формування життєвих компетентностей учнів. Вирішення її – одне з головних завдань сучасної мовознавчої науки, тому що безпосередньо від неї залежить формування світогляду дитини, можливість реалізації її творчого потенціалу. Треба кожному вчителеві запам’ятати слова А. Дістервега: "Учитель мусить бути творцем". Тоді і учні будуть творчими послідовниками свого наставника. Сподіваюсь, що учні пронесуть у своїх серцях любов до рідного слова, до рідної української мови, і передадуть цю любов у спадок своїм дітям та онукам, бо тільки так можна зберегти і примножити любов до того, що тебе тримає на світі – це спілкування рідною мовою.

Номер слайду 36

Дякую за увагу!

Номер слайду 37

Интернет – ресурсы: 1.http://elenaranko.ucoz.ru/2. http://osvita.ua/school/lessons_summary/edu_technology/25632/ 3. Полякова Г. Педагогічна творчість учителя, // Завуч, - 2006, - № 35, - с. 9-124. Сологуб А. Технологія креативного навчання, // Завуч, - 2005, - № 28, - с. 19-245. Череповська Н. Розвиток креативності людини, // Психолог, - 2006, -№4, - с 8-13.6.http://library.udpu.org.ua/library_files/stud_konferenzia/2012_2/visnuk_58.pdf7. http://journal.osnova.com.ua/download/4-308-28693.pdf

pptx
Додано
3 березня 2021
Переглядів
4577
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку