Презентація "ДРУГА СВІТОВА: УКРАЇНСЬКИЙ РАХУНОК"

Про матеріал
Презентація для проведення уроку-підсумку Другої світової війни. Використано матеріали з інтернету, які знаходяться у вільному доступі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДРУГА СВІТОВА: Український рахунок

Номер слайду 2

Мовою неспростовних фактів. Друга світова війна, за словами відомого американського історика Тімоті Снайдера, перетворилася на жахливу катастрофу для України. Адже саме на її території мали місце найзапекліші бої усієї війни. Багато хто на Заході, на думку вченого, досі не усвідомлює, що за своєю жорстокістю німецька окупація України не може порівнятися із окупацією Франції чи інших західноєвропейських держав.

Номер слайду 3

«Жодна інша Європейська країна не постраждала більше від глибоких ран, нанесених своїм містам і селам, своїй промисловості, сільському господарству, людській силі, як Україна – так вважає американський дослідник сучасної історії Едгар Сноу і додає: «Те, що дехто намагається зобразити як «російську славу», було в багатьох аспектах українською війною».

Номер слайду 4

Нині варто згадати й нагадати про масштаби трагедії і звитягу українського народу в роки найбільш катастрофічної в історії людства війни, скориставшись низкою неспростовних і вбивчих цифр і фактів.

Номер слайду 5

Війна для українців західних регіонів почалася 1 вересня 1939 року. Саме тоді був здійснений гітлерівцями в уніформі польських військовослужбовців провокаційний напад на німецьку радіостанцію в прикордонному містечку Гляйвіц. Німецька преса тут же повідомила про «нічим не спровокований» напад Польщі на Третій рейх.

Номер слайду 6

За вісім днів до цього, 22 серпня, на закритій конференції з керівниками своїх служб Гітлер сказав, що настав час розв’язати протиріччя з Польщею шляхом війни і випробувати нову військову машину рейху. Наступного дня в Москві у присутності Сталіна був підписаний пакт Молотова–Ріббентропа з таємним протоколом, яким визначалися сфери інтересів обох держав у Східній Європі.

Номер слайду 7

У польській армії було на той час понад сто тисяч українців із західноукраїнських земель. Після поляків це була друга за кількістю вояків національна група Війська Польського. Вони відважно воювали, захищаючи Варшаву, у Померанії, в котлі біля річки Бзура, на підступах до Львова. Більше восьми тисяч з них загинули в ті перші дні світової війни. Чимало з них потрапили в полон. Були українці і серед розстріляних у Катині, у тому числі капелан, душпастир солдатів греко-католиків, майор Микола Ільків.

Номер слайду 8

Найбільші битви Другої світової відбулися на території України. На території України відбулося десятки кровопролитних битв. Окремі з них належать до найбільших в Другій світовій.

Номер слайду 9

Та́нкова би́тва під Ду́бном. Найбільша танкова битва німецько-радянської війни та одна з найбільших танкових битв Другої світової війни, між 1-ю танковою групою групи армій «Південь» Вермахту і радянськими механізованими корпусами Південно-Західного фронту, що відбулася в червні 1941 року. У битві з обох сторін взяло участь до 4000 танків. Тривала 23 — 29 червня 1941 року.

Номер слайду 10

Битва за Київ. Тривала з 7 липня до 19 вересня, 71 добу, затримавши просування групи армії «Центр» на Москву. Війська Південно-Західного фронту під командуванням М. П. Кирпоноса стримували натиск групи армій «Південь» фельдмаршала Рундштедта. Тільки в ніч на 18 вересня Сталін дав наказ залишити Київ. Радянські частини потрапили в котел, понад 700 тисяч солдатів і офіцерів загинули або потрапили в полон. Загинув і Михайло Кирпонос.

Номер слайду 11

Оборона Одеси. Тривала 72 доби, починаючи з 5 серпня. Вона дала можливість Чорноморському флоту контролювати в той період всю акваторію Чорного моря і утримувати Крим. Близько 55 тисяч одеситів вступили до народного ополчення та до винищувальних батальйонів. Війська та населення міста героїчно відбивали наступ німецько-фашистських та румунських військ. Чорноморський флот забезпечував морське сполучення і прикривав Одесу з моря.

Номер слайду 12

Оборона Севастополя. Тривала 243 доби (30 жовтня 1941 року — 4 липня 1942 року) мала велике стратегічне значення, оскільки затримала просування німецьких і румунських військ на Кавказ. В грудні 1941-го була спроба радянського контрнаступу в Криму, відомого як «Керченський десант». Основні сили десанту були розгромлені. Загалом у ході оборони Севастополя загинули і пропали безвісти понад 200 тисяч радянських військових та мирних жителів.

Номер слайду 13

Битви за ХарківЇх було чотири: від першої у жовтні 1941 р., коли потрібно було виграти час для евакуації на схід обладнання і персоналу промислових підприємств і до четвертої, перемога в якій відкрила шлях на Київ. В ході боїв обидві сторони втратили більше людей, ніж у будь-яких інших битвах Другої світової війни. Як стверджують військові історики, Сталін не погодився з присвоєнням Харкову ім’я місто-герой, бо вважав ганьбою для Червоної армії звільнення міста лише з третьої спроби.

Номер слайду 14

Форсування Дніпра і визволення Києва. У цих безпрецедентних, найкривавіших в історії світових воєн битвах було залучено з обох сторін близько чотирьох мільйонів людей. Лінія фронту становила майже півтори тисячі кілометрів. Кількість загиблих, за різними джерелами, складає від 1,7 до 2,7 млн. На Дніпрі відбувся остаточний перелом у ході Другої світової війни. 6 листопада був визволений від гітлерівських загарбників Київ.

Номер слайду 15

Корсунь-Шевченківська операція Тривала 24 січня – 17 лютого 1944  року. Оточення німецьких частин і перемога в ній дісталися ціною великих втрат з обох сторін. З радянського боку загинули й отримали поранення понад 80 тисяч солдатів і офіцерів. Після цього німецькі війська відступили до західних кордонів України.

Номер слайду 16

Визволення Криму. Кримська операція (8 квітня — 12 травня 1944 року) розвивалася шляхом прориву оборони противника одночасно на Перекопському і Сиваському напрямках, з головним ударом в напрямку Сімферополя. Війська, залучені до участі в цій операції, нараховували близько 470 тисяч осіб, мали 5982 гармат і мінометів, 559 танків і САУ, 1250 літаків. Кримська наступальна операція тривала 35 днів і завершилася 12 травня 1944 року розгромом німецької армії.

Номер слайду 17

Львівсько-Сандомирська операція13 липня – 29 серпня 1944 р., Західна Україна (Галичина, південь Волині, територія сучасних Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Рівненської областей). Операція проводилася силами 1-го Українського фронту під командуванням маршала І. Конєва, у ході битви було створено 4-й Український фронт. За німецькими даними, загальні втрати вермахту та СС у битві становили до 137 тис. осіб, з них до 55 тис. убитими та полоненими. У результаті битви було звільнено всю територію УРСР у межах 1941 р., а також частину Польщі.

Номер слайду 18

Фронт на окупованих територіях. Партизанські загони і підпілля почали створюватися в Україні наприкінці 1941 року. З них особливо виділилися загони і з’єднання Сидора Ковпака, Миколи Попудренка, Олександра Сабурова, Олексія Федорова. Вони підпорядковувалися Українському штабу партизанського руху і отримували допомогу з Москви.

Номер слайду 19

Різні джерела дають різні відомості про їхню кількість. В офіційному звіті, підготовленому в березні 1943 року, йшлося про 1874 партизанські загони загальною чисельністю 29308 осіб. Радянські партизанські загони діяли в лісистій місцевості, переважно на півночі і заході України, здійснюючи операції проти тилових частин, адміністрацій і руйнуючи інфраструктуру німців. З наближенням фронту партизани виконували завдання з руйнувань комунікацій ворога.

Номер слайду 20

Армія без держави. У червні 1940 року Тарас Бульба-Боровець за дорученням президента УНР в екзилі Андрія Лівицького взявся за створення підпільної Січі. Вона діяла у районному центрі Олевськ на Житомирщині, причому ще в серпні 1941, коли тривали бої навколо Києва. Січ проіснувала кілька місяців, до середини листопада. У її рядах нараховувалося близько десяти тисяч бійців. Тарас Бульба-Боровець був заарештований німцями і відправлений у концтабір Заксенгаузен.

Номер слайду 21

У значно більших масштабах діяла Українська Повстанська Армія під керівництвом ОУН (Б). Передісторія її виникнення драматична. 30 червня 1941 року у Львові був проголошений Акт відновлення Української Держави, створення уряду – Українського державного правління під орудою Ярослава Стецька і почалась розбудова Української національно-революційної армії. Керівництво нацистської Німеччини поставило вимогу ці дії припинити. Українські націоналісти відмовилися. Як наслідок, сотні оунівців опинилися за ґратами або в концтаборах. 5 липня 1941-го в Кракові затримали Степана Бандеру. До кінця 1944 року він перебував у німецькому концтаборі Заксенгаузен.

Номер слайду 22

ОУНівці перейшли у підпілля і в 1942 році взялися за створення повстанських відділів і загонів, які переросли в Українську повстанську армію, керівником якої став Роман Шухевич. Утворилась розгалужена структура УПА – від роїв до округів і частин. Територіально УПА ділилося на чотири частини: УПА-Північ, Схід, Захід і Південь. Армія спиралася на широку підтримку населення. На думку істориків, без такої підтримки вона б не проіснувала й року.

Номер слайду 23

Історія УПА по-своєму унікальна. Вона проіснувала в підпіллі до 1954 року, в окремі періоди нараховувала більше ста тисяч вояків. Під час фашистської окупації вона воювала з німцями, а після їхнього розгрому вела антирадянську боротьбу. Стратегічною метою УПА було відновлення незалежної української держави.

Номер слайду 24

Жертви німецького окупаційного терору. Великих і болісних втрат зазнало в Другій світовій війні мирне населення України. Масові розстріли, концентраційні табори, руйнування міст, спалення сіл стали в окупаційний період моторошною, жахливою дійсністю. У цій війні Україна втратила близько 8 млн осіб, п’яту частину населення. Понад 10 млн мешканців залишилися без даху над головою. Було зруйновано близько 700 міст, 30 тис. сіл, понад 16 тис. промислових підприємств, матеріальні збитки становили 42 % від усіх збитків СРСР.

Номер слайду 25

Голокост. Весь світ потрясла трагедія Бабиного Яру. 27—28 вересня у Києві на стінах будинків, огорожах і стовпах з'явилися оголошення з текстом українською, російською і німецькою мовами: «Всі євреї міста Києва і його околиць повинні з'явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8 години ранку на ріг Мельникової і Дегтярівської вулиць (біля кладовища). Взяти з собою документи, гроші, цінні речі, а також теплий одяг, білизну тощо». Одночасно гітлерівці поширили чутки, що після санобробки всі євреї і їхні діти як елітна нація будуть переправлені в безпечні місця.

Номер слайду 26

Цим останнім місцем у їхньому житті стало урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні там було розстріляно понад 30 тисяч євреїв – найбільш масове знищення мирного населення в Другій світовій війні. Згодом на Сирці були розстріляні ще десятки тисяч людей. Не тільки євреїв, а й циган, українських націоналістів, військовополонених. Конвеєр смерті в Бабиному Яру діяв до визволення столиці України від фашистів. Жертвами його стали понад сто тисяч людей.

Номер слайду 27

Концтабори. Загалом на території України було 817 фашистських концтаборів примусового утримання цивільного населення та військовополонених і розправ над ними, у тому числі 68 гестапівських тюрем, 7 виправно-трудових таборів, 304 гетто, 78 таборів примусової праці для євреїв, 242 табори для військовополонених, 23 пересильні табори. У тюрмах, концтаборах місцях масових розстрілів нацисти знищили до 6 мільйонів осіб.

Номер слайду 28

Остарбайтери, депортації, вимушена еміграція Першими остарбайтерами стали жителі окупованого угорськими військами Закарпаття, а після окупації гітлерівцями Польщі – українці з Волині й Галичини. Та найбільша хвиля примусового вивезення з України робочої сили припала на зиму 1941 – 1942 років. «Бліцкріг» на той час зірвався, Німеччина потребувала робочих рук і розгорнула агітаційну кампанію, яка, втім, очікуваних результатів не дала. Добровольців не було. І тоді почалося «полювання» на людей, масові облави. За роки війни в Німеччину було примусово вивезено 2,8 мільйона остарбайтерів, серед них – 2,4 мільйона українців.

Номер слайду 29

Ще війна не закінчилася, а в Україні почалася інша депортаційна кампанія. На Тегеранській конференції 1943 року йшлося, зокрема, і про майбутній кордон між СРСР і Польщею. Його намічали без врахування етнічного розселення українців і поляків. 9 вересня 1944 року в Любліні СРСР і Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням».

Номер слайду 30

Наслідком цього стало вивезення понад півмільйона українців із земель, де вони складали більшу частину населення, на територію України, а понад 700 тисяч поляків – з УРСР у Польщу. Пізніше, в ході операції «Вісла», коли в Польщі було «остаточно вирішене українське питання», поляки переселили із східних воєводств близько 200 тисяч українців на свої західні землі, що межували з Німеччиною.

Номер слайду 31

Виселити в Сибір та інші віддалені краї радянської імперії всіх українців Сталіну та його опричникам було не під силу. Тому вони взялися за найбільш неблагонадійних. Ще «за перших совєтів», тобто перед війною, сумна доля спіткала десятки тисяч сімей борців за національну справу та заможних селян-«куркулів». Після війни додалося ще понад сто тисяч силоміць депортованих українців.

Номер слайду 32

18 травня 1944 року почалося примусове виселення кримських татарів з рідної землі – Кримського півострова у віддалені райони Передуралля і Середньої Азії. З Криму за злочинним наказом Сталіна було вивезено в непристосованих товарних вагонах 420 тисяч кримських татар, 42 відсотки з них загинули в ході виселення чи в перші після нього роки.

Номер слайду 33

Не можна не згадати і вимушену еміграційну хвилю на Захід. Вона була викликана політичними мотивами, страхом перед сталінським терором. Ця хвиля «винесла» на заокеанський берег, у США, Канаду, Південну Америку та в інші куточки планети. Політичну еміграцію склали десятки тисяч «переміщених осіб». Це були різні люди. Однак серед них виділялися дві групи: освічені, національно свідомі українці-патріоти і колишні остарбайтери, які боялися переслідувань в разі повернення на Батьківщину.

Номер слайду 34

Земля в руїнах. Україна зазнала більше руйнувань, ніж будь-яка країна світу. В особливо важкому стані була промисловість. У ході воєнних дій і під час окупації в руїнах лежали 17 тисяч підприємств. Ті з них, які були евакуйовані у східні райони СРСР, повертати не було сенсу, та й робити цього ніхто не дозволяв. Було зруйновано чи затоплено 882 шахти Донбасу, тобто практично всі. Потужність електростанцій впала до 0,4 відсотка довоєнного рівня.

Номер слайду 35

Село теж вийшло з війни виснаженим. У ньому знищили величезну кількість людей. З нього вивезли мільйони тон сільськогосподарської продукції і українських чорноземів. Але по війні про нього в СРСР думали в останню чергу. Як наслідок – голод 1946 – 1947 років, від якого в Україні померло вісімсот тисяч людей. У той же час СРСР відвантажив до Польщі, Болгарії, Чехословаччини, Франції понад два мільйони тон зерна.

Номер слайду 36

Україна втратила у війні, включаючи вбитих, померлих від голоду і хвороб, жертв концтаборів, депортованих, евакуйованих, вимушених емігрувати – до 14 мільйонів. Багато про що говорить, зокрема, таке порівняння: від січня 1941-го до січня 1945-го населення України зменшилося з 40, 9 мільйона до 27,3 мільйона осіб. Дослідниками підраховано, що матеріальні втрати України склали 285 млрд. крб. Це складає 42 відсотки від матеріальних втрат Радянського Союзу. Загалом Україна втратила в Другій світовій 40 відсотків свого економічного потенціалу.

Номер слайду 37

Отже, слова про те, що Друга світова війна стала для України жахливою катастрофою і що жодна інша європейська країна так не постраждала від завданих війною ран, як Україна – ніяке не перебільшення. Це констатація очевидного. Війни – це злочин, а ті, хто їх розв'язує – злочинці!

Номер слайду 38

Україна переможе! Знову!Слава Україні! ©Світлана МАЄВСЬКА

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевчун Олег Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
29 вересня 2021
Переглядів
1920
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку