Презентація "Центральна Рада і Тимчасовий уряд: від протистояння до компромісу"

Про матеріал
Мультимедійна презентація "Центральна Рада і Тимчасовий уряд: від протистояння до компромісу" містить завдання на повторення (самостійна робота за QR-кодом), основну інформацію за темою, історичні джерела (фотографії, документи та історичні карикатури" та завдання для закріплення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК 9

Номер слайду 2

Пригадайте!

Номер слайду 3

«Україна гула, гомоніла, хвилювалась і ждала рішучого, останнього, завершального слова, - писав про події тих днів Володимир Винниченко. - Таким завершальним словом, синтезом та імпульсом до творчого “дальшого” був Перший Універсал Української Центральної Ради. З яким нетерпінням ждало українство того синтетичного слова, можна судити по тій побожній, урочистій тиші, яка обхопила ввесь величезний театр, переповнений делегатами й публікою, коли президією З’’їзду було оповіщено, що Центральна Рада має оголосити свій Універсал. Увесь З’їзд підвівся й стоячи завмер у чеканні. Засмажені, загартовані в боях... у стражданнях обличчя кривились від солодкого болю надзвичайних переживань, від високої, ніколи не знаної радості. Деякі голосно ридали, припавши головами до спинок крісел; багато хто кулаками, рукавами “гімнастьорок” витирав сльози; деякі суворо зціплювали зуби, щоб не закричати в екстазі...»Як українська політична спільноста сприйняла проголошення І Універсалу?

Номер слайду 4

Проголошення Універсалу означало перехід в опозицію до Тимчасового уряду.

Номер слайду 5

Центральна Рада і Тимчасовий уряд: від протистояння до компромісу

Номер слайду 6

План. Перші наслідки проголошення Першого Універсалу УЦРКомпромісний характер Другого універсалу УЦРЧому загострився конфлікт між УЦР та Тимчасовим урядом

Номер слайду 7

1. Перші наслідки проголошення Першого Універсалу УЦРукраїнська громадськість почала звертатися до УЦР з різними питаннями як до органу владизаснування виконавчого органу ще не визнаної центральним урядом влади28 (15) червня створено Генеральний секретаріат

Номер слайду 8

Володимир Винниченко. Голова першого українського уряду - Генерального секретаріату. Перебував у опозиції до гетьманського режиму, був організатором і керівником антигетьманського повстання, очолював Директорію УНР (листопад 1918 - лютий 1919 рр.). Після відставки залишив Україну, продовжував політичну діяльність в Австрії. 1920 р. мав невдалу спробу співпраці з радянською Україною, після чого емігрував остаточно.(1880-1951)Постать в історіїОдин із лідерів УСДРП. Належав до проводу Української революції, керівництва Центральної Ради, автор її універсалів.

Номер слайду 9

2. У чому полягав компромісний характер Другого універсалу УЦРПісля проголошення Першого Універсалу до Києва прибула делегація авд Тимчасового уряду в складі трьох авторитетних міністрів - Олександра Керенського, Михайла Терещенка та Іраклія Церетелі. Зміст угоди оформлявся двома майже ідентичними за змістом документами: постановою Тимчасового уряду «Про національно-політичне становище України» і Другим Універсалом Центральної Ради. Після дводенних переговорів був досягнутий компроміс: Тимчасовий уряд визнав Центральну Раду державним органом. Центральна Рада зобов’язалася не проголошувати самочинно автономії України.

Номер слайду 10

ІІ Універсал Основні положення: Центральна рада невдовзі має поповнитися представниками інших національностей, що живуть в Україні. Склад Генерального секретаріату буде оновлено та подано на затвердження Тимчасового уряду як вищий краєвий орган місцевої влади в Україні. Оновлений Генеральний секретаріат діятиме як представник демократії народу України та виконуватиме владні функції за згодою з революційною Росією. Центральна рада підготує та подасть на затвердження майбутнім Установчим зборам законопроекти про автономний устрій України. УЦР призначить своїх представників до кабінету Військового Міністра, Генерального штабу Росії та Верховного Головнокомандувача. З метою комплектувати окремі військові частини українським населенням.16 липня (3 липня) 1917 року.

Номер слайду 11

Проти Другого Універсалу в Україні рішуче виступили самостійники. В травні у Чернігові почали стихійно гуртуватися в окрему українізовану частину Другий український полк ім. гетьмана П. Полуботка. У ніч на 5 липня 5 тис. солдатів-полуботківців здійснили спробу встановити контроль над Києвом і примусити Раду проголосити самостійність України. Однак УЦР відмежувалася від полуботківців. Перший український полк ім. Б. Хмельницького та військові частини, підпорядковані Тимчасовому уряду, придушили виступ.

Номер слайду 12

Робота х історичним джерелом «Отже, з цього моменту Центральна Рада й Генеральний Секретаріат мали стати правно-державними вищими інституціями на Україні. І виходило так, що Російський Тимчасовий Уряд, не згодившись висловити своє принципіальне ставлення до ідеї автономії України, не згодившись на обмежені, помірковані домагання українства у сфері адміністративного управління на Вкраїні, тепер примушений був не то що згодитися на ідею автономії, а на фактичне її здійснення» (В. Винниченко). Схарактеризуйте настрої різних політичних угруповань після ухвалення Другого Універсалу УЦР

Номер слайду 13

3. Чому загострився конфлікт між УЦР та Тимчасовим урядом. Після досягнення компромісу з Тимчасовим урядом : У липні відбулося перше засідання Малої Ради у доповненому складі: 40 членів - від українських організацій, 18 - від національних меншин. Повний склад УЦР збільшився тоді до 822 осіб (перший склад - 150 осіб). Центральна Рада об’єднала більшість громадських організацій, які виникли в післяреволюційній Україні.

Номер слайду 14

29 (16) липня 1917 р. Центральна Рада ухвалила «Статут вищого управління України», що мав стати підґрунтям діяльності адміністрації краю й регулювати відносини з Тимчасовим урядом. Статут вищого управління України»Українська Центральна Рада, що має підготувати Україну до остаточного здійснення автономного ладу й довести її до Українських Установчих всенародних Зборів і російського Установчого Зібрання, утворює Генеральний секретаріат, який є найвищим органом управи на Україні. Найвищим крайовим органом управи на Україні є Генеральний секретаріат Української Центральної Ради, який формується Центральною Радою, відповідає перед нею і затверджується Тимчасовим урядом. У склад Генерального секретаріату входять 14 генеральних секретарів, а саме секретарі: у справах внутрішніх, фінансових, військових, харчових, земельних, юстиції, освіти, національних, торгу-промисловості, пошти й телеграфу, праці, доріг, генеральний контролер і генеральний писар. Генеральний секретаріат передає на санкцію Тимчасового уряду ті законопроекти, які розглянула й ухвалила Центральна Рада. Усі урядові органи на Україні підлягають владі Генерального секретаріату. Для затвердження Статуту до Петрограда відбула делегація в складі В. Винниченка, X. Барановського і Ф. Рафеса. Виснажливі переговори нічого на дали.

Номер слайду 15

Дочекавшись, коли українська делегація повернулася до Києва, 17 (4) серпня уряд затвердив для Генерального секретаріату «Тимчасову інструкцію». Тим часом у Петрограді…Урядова криза в Петрограді через вихід кадетів з уряду князя Г. Львова поглибилася внаслідок масових заворушень, спричинених провалом літнього наступу російської армії і погіршенням економічного становища країни. Князь Г. Львов пішов у відставку, а уряд очолив військовий міністр О. Керенський. На посаду Верховного головнокомандувача був призначений генерал Л. Корнілов, який вимагав від глави уряду навести лад у тилу й на фронті. Українська делегація у марному очікуванні затвердження Тимчасовим урядом «Статуту вищого управління України». Художник І. Буруля. Сатиричний часопис «Ґедз» (Київ). 1917 р.

Номер слайду 16

«Тимчасова інструкція Генеральному секретаріатові Тимчасового уряду на Україні», 17 (4) серпня 1917 р. На час до вирішення питання про місцеве врядування Установчими Зборами у справах місцевого врядування Україною вищим органом Тимчасового уряду є Генеральний секретаріат, которого призначає Тимчасовий уряд за пропозиціями Центральної Ради. Генеральний секретаріат складається з генеральних секретарів по відомствах: а) внутрішніх справ, г) освіти, б) фінансів, д) торгу й промисловості, в) хліборобства, є) праці, а також секретаря у національних справах і генерального писаря. Уповноваження Генерального секретаріату поширюються на губернії: Київську, Волинську, Подільську, Полтавську і Чернігівську, з виключенням Мглинського, Суразького, Стародубського і Новозибківського повітів. У жовтні 1917 р. Центральна Рада почала готувати скликання Всеукраїнських установчих зборів.

Номер слайду 17

23 (10) жовтня 1917 р. з цього приводу на Малій Раді спалахнула гостра дискусія з представниками російської демократії. На початку листопада 1917 р. в справу втрутився Тимчасовий уряд - телеграфне розпорядження «безвідкладно виїхати до Петрограда для особистих пояснень щодо повідомлень про агітацію на Україні на користь скликання суверенних Установчих зборів». Тим часом у Петрограді…7 листопада (25 жовтня) 1917 р. більшовики скинули Тимчасовий уряд. Другий Всеросійський з’їзд рад робітничих і солдатських депутатів утворив новий російський уряд - Раду народних комісарів на чолі з Володимиром Леніним. Винниченко приїхав до Петрограда 7 листопада (25 жовтня)

Номер слайду 18

Установіть хронологічну послідовність подій: Збройний виступ самостійників у Києві Проголошення Другого Універсалу Центральної Ради Створення Генерального секретаріату.

Номер слайду 19

Доберіть до імен історичних постатей факти їхньої біографії: Автор багатьох ґрунтовних наукових праць, зокрема 10-томної «Історії України-Руси», 5-томної «Історії української літератури»Автор оповідань, романів і повістей, двох десятків п’єс, які ставили на сценах Берліна, Москви, Праги, Рима. Автор праці «Відродження нації» про події Української революції. Голова та незмінний лідер Української Центральної Ради. Лідер та ідеолог Української революції, неформальний лідер УПСР. Лідер УСДРП, перший голова Генерального секретаріату.{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}М. Грушевський. В. Винниченко

Номер слайду 20

Укажіть, у яких твердженнях сформульовано значення Другого Універсалу Української Центральної Ради. Уперше в історії України 20 ст. виникло державне утворення під назвою УНР. За українською мовою закріплено статус державної, ухвалено державну символіку. Задекларовано компроміс у стосунках між УЦР і Тимчасовим урядом на перехідний період. Уряд Росії визнав легітимність влади УЦР та автономний статус України. Чітко окреслено територію Української держави, консолідовано український народ.

Номер слайду 21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Свентозельська Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шевченко Богдан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Герасика Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
3 жовтня 2021
Переглядів
11495
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку