Презентація "Другорядні члени речення. Додаток. Означення. Обставина

Про матеріал
Презентація до уроку в 5 класі з теми "Другорядні члени речення. Додаток.Означення. Обставина"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ДРУГОРЯДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ. ДОДАТОК. ОЗНАЧЕННЯ. ОБСТАВИНА

Номер слайду 3

Другорядними називаються члени речення, що пояснюють головні або інші другорядні члени й синтаксично залежать від пояснювальних слів. Другорядні члени речення поділяються на означення, додатки та обставини. Другорядні теж важливі члени речення,Тут вони не для прикраси, не для клечання…Думку можуть (помічав це, безумовно, ти)Пояснити, уточнити і доповнити. Поділяються, напевне, неспроста вони. На означення, додатки, і обставини. ( Д. Білоус.)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Додаток- другорядний член речення, який означає предмет, на який спрямована дія або по відношенню до якого ця дія відбувається і відповідає на питання усіх відмінків, крім називного

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Означення- другорядний член речення, що вказує на ознаку предмета. Воно відповідає на питання чий? (чия, чиє, чиї) який? (яка, яке, які) котрий?. Підкреслюється хвилястою лінією. Означення буває поширене або непоширене.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Обставина. Обставина — другорядний член речення, що характеризує дію або ознаку з погляду їхньої якості, кількості, інтенсивності, місця, часу, мети, причини. Обставини поділяються на такі групи:- ступеня і способу дії (як? у який спосіб?): Іван заговорив достойно та урочисто.- місця (де? куди? звідки?): Здалеку повіяло вогкістю, недалеко була мета.- часу (коли? відколи? доки?): Другого дня рано небо було синє надзвичайно, садок був веселий, барвінок усміхався.- причини (чому? через що? з якої причини?): Тарас аж крякнув з досади, спересердя.- мети (для чого? з якою метою?): Роман наготувався стрибнути на допомогу.- умови (за якої умови?): Отак жив Чіпка, виростав у голоді та холоді, у злиднях та недостачах;- допусту (не зважаючи на що?): Незважаючи на малесенький вітерець, парило і робилося душно. 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

СПОДІВАЮСЬ, ЩО ВСЕ ЗРОЗУМІЛИ!

pptx
Додано
16 березня 2020
Переглядів
53619
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку