Презентація "Другорядні члени речення: обставина"

Про матеріал
Презентація "Другорядні члени речення: обставина" - це матеріал до уроку у 5 класі на закріплення вивченого про обставину, лінгвістичний матеріал - вірші Т.Шевченка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обставина 5 клас

Номер слайду 2

Обставина Вказує на ознаку дії (місце, час, причину, мету, спосіб)Відповідає на питання де? Куди? Звідки? Коли? (час) чому? (причина) як? З якою метою?Пов’язується з присудком, з додатком. Виражається прислівником, іменником з прийменником, інфінітивом. Підкреслюється Наприклад: Шевченко вперше побував на Косаралі наприкінці липня тисяча вісімсот сорок восьмого року у складі Аральської описової експедиції.

Номер слайду 3

Перепішіть речення і підкресліть обставини. Породила мене мати. В високих палатах. Та й понесла серед ночіУ Дніпрі скупати. («Русалка»)

Номер слайду 4

Перепішіть речення і підкресліть обставини. Ледве встала, поклонилась,Вийшла мовчки з хати…Пішла в садок у вишневий,Богу помолилась… («Катерина»)

Номер слайду 5

Перепішіть речення і підкресліть обставини.Із-за Дністра пішли циганеІ на Волинь, і на Украйну. («Відьма»)

Номер слайду 6

Перепішіть речення і підкресліть обставини. А весною процвіла я. Цвітом при долині. («Лілея»)

Номер слайду 7

Перепішіть речення і підкресліть обставини. На ниву в жито уночі,На полі, на роздоллі,Злітались поволіСичіПожартувать,Поміркувати… («Сичі»)

Номер слайду 8

«Шифрувальник» Розшифруйте запис. Запишіть. Зробіть синтаксичний розбір. ЯНЕСУВМАЙБУТНЄНЕВГАСИМУМОВУСЛОВОНЕЗАБУТНЄ(Розповідне/питальне/спонукальне, окличне/неокличне, просте, односкладне/двоскладне, поширене/непоширене)

pptx
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку