Презентація. "Другорядні члени речення. Означення"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови у 5 класі з теми "Другорядні члени речення. Означення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітальня - Добрий день! У добрий час!Рада, діти, бачить вас!Ви почули всі дзвінок?Він покликав на урок. Один одному всміхніться,До роботи вмить беріться. Завдання: Визначте види речень за метою висловлювання та емоційним забарвленням

Номер слайду 2

Кімната страху. Вправа 415, параграф 52. Завдання: Запишіть домашнє завдання. Що треба знати, щоб його виконати?

Номер слайду 3

Задзеркалля. Завдання: запишіть тему уроку.аме. Т: індярогур. Д инелч яннечер. яннечанз. ОМета: знати другорядні члени речення, зокрема означення, розрізняти їх у реченні, поширювати ними речення, пояснювати значення означень у мовленні.

Номер слайду 4

Орфограма. Завдання: спишіть слова з пропущеними літерами, вставивши потрібну з переліку: Г, И, Е, И, Е, Е. Яка буква зайва? Чому?М..нула тепла в..сняна ніч. Сонце зійшло. На сході ле..ким багрянцем зайнялося небо… Над оз..ром плавали довгі коси туманів, а на траві, на квітах і на л..сточках лози виблискували рясні й чисті краплинки роси.

Номер слайду 5

Третє зайве. Завдання: прочитайте речення, назвіть їх граматичні основи. Укажіть зайве. Минула тепла весняна ніч. Сонце зійшло. На сході легким багрянцем зайнялося небо… Над озером плавали довгі коси туманів, а на траві, на квітах і на листочках лози виблискували рясні й чисті краплинки роси.

Номер слайду 6

Роздільна Завдання: випишіть словосполучення з їх порядковим номером. Позначте головне і залежне слово, поставте питання.1. Над озером; 2 довгі коси; 3 коси туманів; 4 виблискували на траві, на квітах і на листочках;5 на листочках лози; 6 коси плавали; 7 рясні й чисті; 8 краплинки роси.

Номер слайду 7

Код перевірки: 2, 3, 4, 5, 8.

Номер слайду 8

Кімната пам’яті

Номер слайду 9

Знайди розбіжностіЗавдання: знайди розбіжності з правилом. Означення – це головний член речення. Означення підкреслюємо хвилястою лінією. Означення відповідає на запитання який? чий? Означення вказує на предмет. Означення найчастіше виражається іменником.

Номер слайду 10

Відновив, відшукав – відчинив. Завдання: Спишіть речення свого варіанту. Підкресліть у ньому означення. Відновіть порядок речень, щоб утворився текст. І варіант. Погоже блакитне небо дивиться зверху яскравою блакиттю. ІІ варіант. Річка ожила та привільно розкинулася широкими водами.ІІІ варіант. Прийшла справжня весна. ІV варіант. Земля вбирає і п’є цілющу вологу.

Номер слайду 11

Головоломка Завдання: визначте, яким членом речення є виділене слово у кожному? Випишіть епітети.1. Як же я люблю красу п’янких весняних ранків! 2. Тих ранків травневих, духмяних ніколи мені не забути.

Номер слайду 12

Майстерня. Завдання: Складіть твір-опис за картиною. Використайте означення, підкресліть їх.

Номер слайду 13

Пан або пропав. Завдання: Виконайте тестові завдання.1. У реченні Бабуся пригостила всіх варенням із малини. виділені слова є: А) Означенням. Б) Підметом В) Обставиною Г) Додатком2. У якому реченні правильно виділене означення? А) Соловейко в темнім гаї сонце зустрічає. Б) А ми тую червону калину підіймемо. В) Задумалось глибоко поле.

Номер слайду 14

Загадка Відповіддю на тестові запитання є буква, з якої починається термін, що вживається для позначення протилежних за значенням слів.

Номер слайду 15

Фініш. Завдання: закінчіть речення. Сьогодні на уроці я Навчи(в/ла)ся …Зрозумі(в/ла)…

pptx
Додано
21 березня 2021
Переглядів
4649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку