Презентація "Друкар книг, перед тим не бачених" О.Єфімов 3 клас нуш

Про матеріал
Презентація "Друкар книг, перед тим не бачених" О.Єфімов. 3 клас НУШ за підручником О.Савченко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

« Друкар книг, перед тим не бачених»Олександр Єфімов(3 клас нуш за підручником О. Савченко)

Номер слайду 2

Пам’ятник Іванові Федорову у Львові; книги, виготовлені в друкарні Івана Федорова

Номер слайду 3

«Апостол» — церковна книга, що містить розповіді продіяння апостолів та їхні «Послання»; апостоли — учніІсуса Христа, які поширювали його вчення.

Номер слайду 4

У 1563 році книгодрукар і винахідник Іван Федоров і його вірний друг і учень Петро Мстиславець приступили до надрукування унікальної книги, яка не мала аналогів, яка називалася «Апостол». Над першим виданням книгодрукарі корпіли цілих 12 місяців. Друкар Іван Федоров вклав у своє дітище всі знання та вміння, які він набув протягом усього життя. Перший нерукописний екземпляр вийшов справді шедевром. Важкий том був в окладі з дерева, яке творці обтягли тонкою шкірою з дивовижним золотим тисненням. Великі літери прикрашали небачені трави та квіти.

Номер слайду 5

Буквар Івана Федорова. Одночасно з “Апостолом” того ж 1574-го видається видання — “Буквар”. Це був перший буквар у східних слов’ян. Із видрукованих Федоровичем 2 тис. примірників до нашого часу збереглися два неповних екземпляри — у Королівській бібліотеці Копенгагена та у Гарвардському університеті, що у США.

Номер слайду 6

Пам’ятник Івану Федорову в місті ЛьвовіПам’ятник Петру Мстиславцю в Мстиславі

Номер слайду 7

Народився друкар Іван Федоров між цими роками – 1510-1530. Де саме, точно невідомо. Найпоширеніша версія — у Москві.1553 року будучи дияконом однієї з московських церков, опановував друкарську справу. Взявся облаштовувати друкарню. За 10 років почав друкувати першу в Росії точно датовану книжку — “Апостол”. Видав 1 березня 1564-го. Наступного року видав “Часовник”. Переписувачі книжок із заздрості підпалили друкарню Федорова. Переслідували його також бояри та вищі чини церкви.1575 — князь Костянтин Острозький призначає диякона Івана Федоровича управителем Дерманського монастиря недалеко від Острога. За два роки в Острозькому замку, поряд із заснованою там академією, почав друк першого повного видання Біблії церковнослов’янською мовою. 20 грудня 1583 Іван Федорович помер у Львові. Його син Іван Переплетник отримав у спадок батькові борги. Похований у львівському монастирі Святого Онуфрія. Наприкінці ХІХ ст.

Номер слайду 8

На могилі першодрукаря у Львові було викàрбувано напис: «Друкар книг, перед тим не бачених».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богаченко Вероніка Аркадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 жовтня 2022
Переглядів
1357
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку