Презентація "Два життя - дві долі"

Про матеріал
В презентації дається порівняльна характеристика Остапа і Андрія – головних героїв повісті М. Гоголя « Тарас Бульба», розкривається сила характеру Остапа і причини трагедії Андрія, узагальнюється вивчений матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Два життя – дві доліПорівняльна характеристика Остапа та Андрія (за повістю М. В. Гоголя "Тарас Бульба")

Номер слайду 2

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Темою повісті М. В. Гоголя "Тарас Бульба" є не просто зображення життя українського козацтва у давні часи, - письменник показав нам душу свого народу, формування його національної свідомості.

Номер слайду 3

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Гоголь показує нам саме молодих козаків, синів славного полковника Тараса Бульби, щоб у їхній особі ми побачили молоду Україну, її силу й прагнення. 

Номер слайду 4

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, ______________________________________________________________Остап і Андрій — сини головного героя повісті М. Гоголя «Тарас Бульба» . Вони майже однолітки, молоді, дужі хлопці.

Номер слайду 5

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Повернення додому«Ну,здорово, сынку, почеломкаемся!»

Номер слайду 6

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Наведіть цитати з тексту про зустріч Тараса з синами«А поворотись-ка, син!»«Ну, давай на кулаки!- говорит Тарас Бульба, засучив рукава,- посмотрю я, что за человек ты в кулаке».

Номер слайду 7

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Андрий. Остап

Номер слайду 8

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Остап-українська форма грецького імені Евстафій – «стійкий»Знайти і зачитати опис зовнішності братів після повернення з бурси. Це були два дужі молодці, що дивилися спідлоба,як недавно випущені семінаристи. Міцні, здорові обличчя їх були вкриті першим пухом волосся, якого ще не торкалася бритва

Номер слайду 9

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Анкета літературного героя. Що ти знаєш про синів Тараса Бульби?Де навчалися Остап і Андрій? В Київські й академії Скільки років їм було, коли їх туди віддали?______20 років. Кому з двох братів – Остапу чи Андрію легше давалося навчання?_________________Андрію____________

Номер слайду 10

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Скільки разів Остап закопував у землю свій Буквар?4 рази _Яку обіцянку дав Остапові Тарас, щоб заставити сина вчитися? Віддати на 20 років у монастир. Як давалася наука Андрію? Андрій вчився легко, був мрійником, цінував красу, не був байдужим до жінок.

Номер слайду 11

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Кому з братів належать слова: «За кривду не подивлюся і не поступлюся ні перед ким»? Остапу. Кого із своїх синів Тарас назвав «мазунчиком»? Андрія. Ким мріяв побачити своїх синів Тарас?Сам був козаком, тому вважав, що на Січі сини стануть справжніми чоловіками

Номер слайду 12

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Для яких почуттів, окрім жадоби подвигу, була ще відкрита душа Андрія? для кохання Які порівняння використовує автор для Остапа? яструб, лев, велетень, «борзий собака» Яке порівняння використовує автор для Андрія? голубка– один із символів кохання. І саме Андрію, на відміну від Остапа, було відоме це почуття.

Номер слайду 13

Темою М. В. козацтва у давні часи, Остап-українська форма грецького імені Евстафій – «стійкий»Ці порівняння вказують на окремі риси характеру: яструб – спритність, незалежна , вільна вдача; лев – « цар звірів»- якості лідера; велетень – надзвичайна фізична сила і сила духу; « борзий собака»- порода собак для полювання, які виконують накази господаря:мінливість долі, пристрасність…

Номер слайду 14

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, опис Чи змінилися хлопці після прибуття на Запорізьку Січ? «швидко обоє молодих козаків стали на добрім рахунку в козаків. …Жваво і влучно стріляли в ціль, перепливали Дніпро проти течії — справа, за яку новачок приймався урочисто в козацькі кола» .

Номер слайду 15

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Остап-українська форма грецького імені Евстафій – «стійкий»«За один місяць змужніли й зовсім переродилися пташенята, що тільки-но оперилися, і стали чоловіками. Риси обличчя їх, у котрих до цього часу була видна якась юнацька м’якість, стали тепер грізними і сильними. А старому Тарасу любо було бачити, як обоє синів його були одними з перших» .

Номер слайду 16

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Поместите здесь ваш текст. Андрій з грецької –»чоловік, мужній»

Номер слайду 17

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Остап-українська форма грецького імені Евстафій – «стійкий»

Номер слайду 18

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Остап-українська форма грецького імені Евстафій – «стійкий»Які риси характеру мали героїОстап. Відкритий. Наполегливий. Чесний. Вірний. Впертийпрямодушний. Андрій. Замкнений. Здатний. Винахідливий. Хитрий. Любить ризикувати. Вразливий

Номер слайду 19

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Остап-українська форма грецького імені Евстафій – «стійкий»Поведінка в бою. Остап Андрій. Хоробрий. Відважний«сила льва»Відмінний воїн. Хоробрий. Не обмірковує вчинки

Номер слайду 20

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Остап-українська форма грецького імені Евстафій – «стійкий»Як загинув Андрій?

Номер слайду 21

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Остап-українська форма грецького імені Евстафій – «стійкий»Як загинув Остап?

Номер слайду 22

Темою повісті М. В. козацтва у давні часи, Остап-українська форма грецького імені Евстафій – «стійкий»Як поводять себе брати під час загибелі?Остап Андрійголовне для нього –особисті бажаннязабуває про почуттяобовязкуіндивідуаліст сила волігідність при мукахлюбов до Батьківщини

Номер слайду 23

Дорога Остапа –дорогагероя

Номер слайду 24

Дорога Андрія – дорогазрадника

Номер слайду 25

Висновок: Тарас і Остап жили по суворим законам того часу. Вони мужні, чесні, відважні.і залишаться в пам'яті народній як справжні герої. Шлях Остапа - шлях героя, вірного захисника Батьківщини. А Анрій відмовився від тих моральних цінностей, які вселяв йому отеу. Він хоче особистого щастя , любові і обирає інший шлях - шлях, який призводить до зради. Були сини одного батька, та не одного характеру й не однакової долі. Тому й загинули — один патріотом, героєм на славу вітчизні, а другий — зрадником на власне безчестя й горе батька. Людина, що не має почуття Батьківщини, товаришів, перед смертю самотня. Ніхто не дасть їй сили вистояти перед карою, ніхто не стане поруч, щоб розділити останню муку, підтримати.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Александрова Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
12 лютого 2021
Переглядів
4747
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку