Презентація "Джерело інфекції. Механізми, шляхи та фактори передачі інфекції"

Про матеріал
Найпоширенішим джерелом інфекції є хвора людина, так як в його організмі збудник інтенсивно розмножується, нагромаджується і виділяється в зовнішнє середовище з калом, сечею, мокротинням, слиною і т. д. Небезпека зараження від інфекційного хворого неоднакова у різні періоди хвороби при різних інфекційних захворюваннях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джерело інфекції. Механізми, шляхи та фактори передачі інфекції

Номер слайду 2

Найбільший радянський епідеміолог проф. Ст. Л. Громашевський, вперше основавши основні закони загальної епідеміології, дає наступну характеристику поняття «джерело інфекції»: «Під джерелом інфекції слід розуміти той об'єкт, який служить місцем природного перебування і розмноження збудників, в якому йде процес природного накопичення заразного початку, і з якого збудник може тим чи іншим шляхом заражати здорових людей». (Перший закон загальної епідеміології.)Таким чином, джерелом інфекційного захворювання може бути людина (хворий або заразний) і тварина.

Номер слайду 3

Іноді джерелом інфекції невірно вважають воду, грунт, повітря, продукти харчування, забруднені предмети. Всі ці об'єкти зовнішнього середовища не є джерелами інфекції, а факторами передачі інфекційних захворювань у тих випадках, коли вони самі зазнають зараження. Тільки після цього вони стають тими елементами, за допомогою яких відбувається передача збудника із зараженого організму в здоровий.

Номер слайду 4

Найпоширенішим джерелом інфекції є хвора людина, так як в його організмі збудник інтенсивно розмножується, нагромаджується і виділяється в зовнішнє середовище з калом, сечею, мокротинням, слиною і т. д. Небезпека зараження від інфекційного хворого неоднакова у різні періоди хвороби при різних інфекційних захворюваннях. Як відомо, всі перебіг інфекційного захворювання поділяється на три періоди: інкубаційний, коли збудник знаходиться в організмі, але його присутність ще не відбилося на стані зараженої людини; період клінічних проявів хвороби;період реконвалесценції (одужання).

Номер слайду 5

Передача інфекції: етапи і джерела. Механізм передачі інфекції - це спосіб, яким збудник захворювання потрапляє від зараженого джерела до сприйнятливому організму. Цей процес, зрозуміло, не відбувається одномоментно. Спочатку збудник повинен якимось чином виділитися з інфікованого джерела, потім деякий період часу він перебуває в навколишньому середовищі або в тваринному-посереднику і тільки після цього певним способом потрапляє в сприйнятливий організм. Все починається з джерела. В епідеміології прийнято вважати, що джерелами інфекції можуть бути тільки ті об'єкти, в яких можливо природне проживання, розмноження, а потім і виділення збудників захворювання за допомогою фізіологічних процесів. Заражені люди або тварини - ось джерела інфекції. Механізм передачі інфекції визначається тим, яким шляхом передається захворювання далі.

Номер слайду 6

Шляхи та механізми інфікування. Шляхами передачі інфекції називаються об'єкти неживої природи, які природним місцем існування даних мікробів не є, зате активно беруть участь в їх передачі. В основному це повітря і вода, предмети побуту, продукти харчування і грунт - іноді саме їх помилково вважають джерелами зараження.

Номер слайду 7

аерозольнийконтактнийаліментарнийтрансмісійний. У загальному випадку, в залежності від того, де спочатку зосереджений збудник і за допомогою чого відбувається його викид, виділяються основні механізми передачі інфекції:

Номер слайду 8

Фактори розвитку інфекціїВзаємодія між мікробами і людським організмом завжди відбувається не ізольовано, а в сукупності певних чинників. Мають значення не тільки механізми і шляхи передачі інфекції, а й стан на момент зараження імунної системи, доза збудника, параметри зовнішнього середовища і те, яким чином хвороботворний мікроб проник в організм. Кожен вид хвороботворних мікроорганізмів вибирає найбільш сприятливий для себе місце в організмі господаря - таке, яке забезпечить йому можливість успішної життєдіяльності, а також подальшого виходу в навколишнє середовище і поширення. Що стосується проникнення інфекції, то цікаво, що еволюційно за кожним збудником закріпилися власні, часто єдині, "вхідні двері". Це можуть бути слизові оболонки як дихальної, так і травної системи, пошкоджений шкірний покрив і сечостатева система. Захворювання не розвинеться, якщо його збудник потрапить в організм людини не через свої, а через "чужі", невластиві йому ворота.

Номер слайду 9

Аерозольний механізм. Це найпоширеніший механізм передачі інфекції. Іноді його ще називають респіраторним, аспіраційних або аерогенним, але найчастіше цей метод називається повітряно-крапельним. Ця назва добре характеризує те, яким чином передаються збудники інфекцій в цьому випадку. Спочатку віруси або бактерії зосереджуються в слизових оболонках дихального тракту, а при чханні, кашлі або розмові разом з крапельками слини і слизу виділяються в навколишнє повітря. Після перебування в ньому у вигляді аерозолю деякий час збудники разом з потоком вдихуваного повітря потрапляють в сприйнятливий організм. Причому якщо краплі щодо великого розміру швидко осідають, то дрібнодисперсні аерозолі здатні тривалий час зберігати активність і переміщатися на значні відстані. Треба уточнити, що збудники хвороб можуть перебувати не тільки в краплях, а й в частинках пилу. Це стосується тих збудників, які стійкі до висушування.

Номер слайду 10

Альментарний(харчовий) механізм. В даному випадку в зараженому організмі інфекція локалізована в кишечнику і виділяється в навколишнє середовище з продуктами життєдіяльності. Зараження ж здійснюється вже через рот, як правило, з інфікованими продуктами харчування і водою. Інфекція в них може потрапити з брудних рук, через вживання м'яса і молока заражених тварин, за допомогою комах. Цей шлях відомий більше як фекально-оральний механізм передачі збудника інфекції - теж досить "говорить" назва.

Номер слайду 11

Контактний шлях. Ще один досить поширений механізм передачі інфекції. Збудники захворювання при цьому можуть перебувати на шкірі, слизових, ранах. Цікаво, що ці збудники відрізняються підвищеною чутливістю до умов навколишнього середовища, тому для інфікування ними необхідний прямий контакт безпосередньо з зараженими тканинами. Втім, зараження може статися також за допомогою різних предметів. Це можуть бути бактеріальні, вірусні, грибкові інфекції, а також паразитарні захворювання.

Номер слайду 12

Трансмісійний механізм зараження. При цьому механізмі збудник знаходиться в крові джерела, а реалізується він за допомогою комах, а саме кровосисних: комарів і москітів, вошей, кліщів, бліх. В даному випадку комахи служать живими факторами передачі. Причому в організмі деяких з них відбувається просто накопичення збудників, в інших же - здійснюється цикл їх розвитку і розмноження. Логічно, що ступінь заражуваність прямо пропорційна розміру популяції комах. Зараження зазвичай відбувається безпосередньо в процесі укусу, але велика ймовірність проникнення збудників в пошкоджену шкіру, якщо розчавити комаха. Треба сказати, що викладена класифікація механізмів передачі збудників інфекцій в якійсь мірі є умовною. Так, деякі джерела не виділяють трансмісивний механізм в окрему групу, а вважають його варіантом гемоконтактних - кров'яного шляху. Передачу інфекції за допомогою шприців та інших нестерильних медичних інструментів часом теж цілком логічно відносять до трансмісивних механізму, як і внутрішньоутробний шлях.

Номер слайду 13

Профілактика. Дотримання простих правил особистої гігієни - одне з найпростіших і надійних засобів для захисту від інфекційних захворювань, особливо що передаються аліментарним шляхом. Не можна також нехтувати ретельним миттям і достатньої термічної обробкою продуктів харчування. Найлютіші вороги поширення захворювань, що передаються через повітря - це провітрювання приміщень, ізоляція хворих, використання медичних масок при необхідності контакту з ними. Щоб не допустити інфікування через кров, потрібно, наскільки це можливо, обдумано вибирати медичні установи, тату-салони та салони краси. Про профілактику інфікування статевим шляхом сказано вже багато. Ну, і наостанок, не можна не згадати про всякі зміцнення імунітету. Хворобу простіше не допустити, ніж потім її лікувати.

pptx
Додано
27 червня 2022
Переглядів
3235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку