Номер слайду 8
Характеристика основних груп інфекційних захворювань. В залежності від механізму передачі розрізняють такі групи інфекційних хвороб:кишкові інфекції – дизентерія, холера, черевний тиф, хвороба Боткіна тощо. При них уражається шлунково-кишковий тракт. Збудники інфекції виділяються з калом, сечею і при забрудненні ними води, молока, харчових продуктів можуть викликати захворювання людей, які їх вживають. Поширенню інфекції сприяють мухи. Профілактика: рання госпіталізація, дезинфекція в осередку, дотримання вимог особистої гігієни, санітарний нагляд за водопостачанням і каналізацією, боротьба з мухами; інфекції дихальних шляхів – грип, кір, коклюш, дифтерія, скарлатина, паротит, вітряна віспа тощо. Збудники цих інфекцій паразитують, в основному, на слизових оболонках дихальних шляхів, звідки при кашлі, чханні і навіть при розмові виділяються в повітря, заражаючи здорових людей. Профілактика цих інфекцій включає ізоляцію хворих, носіння масок, вакцинацію і ревакцинацію;кров'яні інфекції – малярія, висипний тиф, кліщовий енцефаліт тощо. Збудники хвороб проникають у кров людини при укусі її зараженими вошами, блохами, комарами, кліщами, після чого вони паразитують в еритроцитах крові (малярія), ендотелії капілярів (висипний тиф), в головному мозкові (кліщовий енцефаліт) і т.д. Для багатьох з цих інфекцій характерна природна вогнищевість. Профілактика: ізоляція, госпіталізація хворих, знищення кровососних паразитів;інфекції зовнішніх покривів – сибірська виразка, правець, бешиха, сап, тощо. Виникають при попаданні збудника на шкіру або слизові оболонки здорової людини. Профілактика: ізоляція і лікування хворих, вакцинація.