Презентація "Фурункул, карбункул, абсцес, флегмона, гідраденіт"

Про матеріал
Інфекційні захворювання: - фурункул, - карбункул, - абсцес, - флегмона, - гідраденіт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯФурункул, карбункул, абсцес, флегмона, гідраденіт

Номер слайду 2

План⇨ Загальні відомості Ⅰ⇨ Причини виникнення Ⅱ⇨ Симптоми(причини) Ⅲ⇨ Лікування Ⅳ⇨ Профілактика Ⅴ

Номер слайду 3

Ⅰ⇨ Фурункул - гостре гнійне запалення волосяного фолікула, захоплююче навколишні його м'які тканини і прилеглу сальну залозу. Фурункул починається з утворення щільного інфільтрату, в центрі якого формується некротичний стрижень, який закінчується пустулою. Потім відбувається розтин пустули, відходження стрижня разом з гнійним вмістом і загоєння фурункула, після якого на шкірі залишається рубець. ⇨ Карбункул - гостре запалення декількох поруч розташованих волосяних фолікул з утворенням в шкірі великого вогнища некрозу. Після відходження некротичних мас на місці карбункула утворюється глибока виразка, в окремих випадках доходить до м'язів. У виснажених хворих, діабетиків і людей похилого віку протягом карбункула може бути злоякісним і ускладнюватися сепсисом або кровотечею. У лікуванні показана антибіотикотерапія, місцеве застосування антисептиків, деякі види фізіотерапії. При формуванні некротичного вогнища проводиться хірургічне лікування. ⇨ Абсцес шкіри - це локальне гнійне запалення шкірних покривів, що характеризується утворенням порожнини, обмеженою так званої пиогенної мембраною. Симптомами абсцесу служать почервоніння, набряк, іноді хворобливість, на місці яких потім формується скупчення гною. Все це може супроводжуватися загальними симптомами інтоксикації (підвищення температури, слабкість, головний біль). Діагностика абсцесу шкіри здійснюється на підставі огляду пацієнта, в деяких випадках додатково призначають базові дослідження (загальні аналізи крові та сечі).

Номер слайду 4

Ⅰ⇨ Флегмона - це гнійний процес в жировій клітковині, що не має чітких меж і схильний до поширення на навколишні тканини. Збудником найчастіше є золотистий стафілокок. Флегмона проявляється загальним нездужанням і інтоксикацією, значним підвищенням температури тіла, різким болем при рухах і пальпації ураженої області. Поверхнева флегмона характеризується промацуванням щільного інфільтрату, який, поступово розм'якшуючись, перетворюється в заповнену гноєм порожнину. ⇨ Гідраденіт - гнійний запальний процес, що відбувається в апокрінових потових залозах при проникненні в них стафілококової інфекції. У більшості випадків відбувається ураження апокрінових залоз пахвових западин. Але може зустрічатися гідраденіт навколопупкової області, пахових складок, ануса, мошонки, великих статевих губ.

Номер слайду 5

Ⅱ⇨ Основною причиною появи фурункула є стафілококова інфекція. В ході численних досліджень, які постійно проводить дерматологія, було доведено, що стафілококи в нормі присутні на поверхні шкіри людини. При цьому лише 10% від загального числа стафілококів є патогенними мікроорганізмами. У пацієнтів з фурункулами це співвідношення змінено і число патогенних стафілококів часто досягає 90%. Подібне порушення мікрофлори шкірного покриву може розвинутися в результаті забруднення шкіри, її додаткового інфікування або при зниженні реактивності імунної системи. ⇨ Карбункул отримав свою назву завдяки темному кольору, який утворюються при ньому гнійно-некротичних мас. Адже «carbo» в перекладі з грецького означає «вугілля». Карбункули зустрічаються в різному віці, але найчастіше у молодих людей. При цьому чоловіки хворіють приблизно на 1,5 рази частіше, ніж жінки. Близько 40% випадків карбункула доводиться на літню пору року. ⇨ Абсцес (гнійник) шкіри - гостре гнійне запалення, що вражає шкірні покриви на будь-якій області тіла. На відміну від флегмони, абсцес є обмеженим, являє собою порожнину, наповнену гноєм і оточену пиогенною мембраною. У більшості випадків дана оболонка надійно запобігає поширенню інфекції на навколишні тканини, проте іноді хвороботворні мікроорганізми з вогнища можуть потрапити в кров або лімфу. Це призводить до більш тяжких станів - лімфангітом, лімфаденіту, метастатичного абсцесу внутрішніх органів. На деяких ділянках тіла, багатих судинними анастомозами, поява гнійників особливо небезпечно - наприклад, абсцеси шкіри в області носогубного трикутника можуть приводити до запалень синуса, менінгіту, абсцесу головного мозку.

Номер слайду 6

Ⅱ⇨ Флегмона - розлите гнійне, рідше гнильне запалення в жировій клітковині. Його характерною особливістю є відсутність чітких меж. Флегмона може швидко поширюватися по клетчаточнів просторів, переходячи на м'язи, сухожилля, кістки та інші структури. Може бути як самостійним захворюванням, так і ускладненням інших гнійних процесів (сепсису, абсцесу, карбункула). Лікуванням флегмон в області особи займаються хірурги-стоматологи. Лікування флегмон в області тулуба і кінцівок знаходиться у веденні гнійних хірургів. Лікування вторинних флегмон, які розвинулися на тлі перелому або рани м'яких тканин, здійснюється травматологами.⇨ Гідраденіт ніколи не спостерігається у дітей і людей похилого віку. Це пов'язано з тим, що функціонування апокрінових потових залоз починається тільки до пубертатного періоду і згасає в літньому віці. Велика частина захворювань гідраденітом (близько 85%) припадає на жінок у віці від 16 до 55 років. Найбільш часто гідраденіт виникає в період статевого дозрівання, при виникненні гормонального дисбалансу і в клімактеричному періоді. В основі гідраденіта лежать різні чинники, що призводять до розвитку в апокринових потових залоз інфекційно-запального процесу.

Номер слайду 7

⇨ Поява фурункула можливо практично в будь-якому місці на шкірі людини. Найбільш часто він виникає там, де відбувається тертя, пітливість або забруднення шкіри. Це особа, шия, пахвові і пахові області, стегна, сідниці, поперек, груди. У своєму розвитку фурункул проходить 3 стадії: інфільтрацію, нагноєння і некроз, загоєння. Весь процес його розвитку зазвичай займає не більше 10 днів.⇨ Збудником карбункула в переважній більшості випадків є стафілокок, іноді змішана стафілококова і стрептококова інфекція. В окремих випадках карбункул може бути викликаний кишковою паличкою, анаеробами, протеєм або ентерококами. Сприятливі умови для інфікування волосяних фолікул створюються при підвищеному потовиділенні, збільшенні секреції сальних залоз, забрудненні шкіри пиловими частинками піску, цементу, вапна, вугілля та ін. Збудник може проникнути через мікротравми і потертості на шкірі. Сприяють виникненню карбункула зниження опірності організму, обмінні порушення при цукровому діабеті і ожирінні, виснаження організму і важкі захворювання.Ⅲ

Номер слайду 8

⇨ У переважній більшості випадків збудниками абсцесу шкіри є бактерії. Вони можуть проникати в шкірні покриви при їх пошкодженні, через мікротріщини, зрідка заносяться туди гематогенним шляхом з інших запальних вогнищ в організмі. Тип бактерій, що викликають появу абсцесу шкіри, може бути різним - золотистий стафілокок, синьогнійна і кишкова палички. Найчастіше розвиток такого стану обумовлено не одним видом збудника, а їх сукупністю. Велике значення в розвитку абсцесу шкіри має зниження активності місцевих захисних факторів - наприклад, при локальному переохолодженні, цукровому діабеті, наявності імунодефіциту, недотриманні правил особистої гігієни.Ⅲ⇨ Безпосередньою причиною гнійного процесу в переважній більшості випадків є патогенні мікроорганізми, які проникають в клетчаточний простір безпосередньо через рану або садно, або по лімфатичних або кровоносних судинах. Найчастіше флегмона розвивається під дією золотистого стафілокока, друге місце за поширеністю займає стрептокок.⇨ У більшості випадків гідраденіт буває одностороннім, але зустрічаються і двосторонні ураження. На початку розвитку гідраденіта (стадія інфільтрації) в шкірі з'являються окремі щільні вузлики невеликого розміру. Вони супроводжуються сверблячкою і легкої хворобливістю, що збільшується при натисканні на вузлик. Вузлики швидко збільшуються в розмірах і перетворюються в великі (до 1,5 см) щільні спаяні з шкірою вузли грушоподібної форми. Шкіра в місці утворення вузлів набуває червоно-синій колір, виникає набряклість, відзначається сильна хворобливість.

Номер слайду 9

Ⅳ⇨ У більшості випадків фурункули обмежуються місцевим лікуванням, яке здійснюється відповідно до стадій захворювання. В стадії дозрівання фурункула на нього накладають іхтіолові пов'язки, застосовують сухе тепло, УВЧ-терапію. Після його розкриття накладають пов'язки з гіпертонічним розчином натрію хлориду, турунди з маззю, яка містить хлорамфенікол в поєднанні з метилурацилом. При скрутному відходження некротичного стрижня показані протеолітичні ферменти: трипсин, хімотрипсин. Лікування в стадії загоєння фурункула проводять антибактеріальними і загоюючими засобами.⇨ Невеликі карбункули без вираженої інтоксикації і порушення загального самопочуття підлягають амбулаторному лікуванню. Якщо лікування розпочато в стадії дозрівання карбункула, то воно проводиться консервативними методами і може закінчитися його зворотним розвитком з розсмоктування запального інфільтрату. Пацієнту призначають антибіотики широкого спектру дії для прийому всередину: ампіцилін, гентаміцин, карбеніцилін та ін. Паралельно проводять обколювання карбункула антибіотиками. Для зняття хворобливості застосовують анальгетики. Поверхня карбункула обробляють 70% етиловим спиртом, потім накладають асептичну пов'язку. Можливе застосування синтомицинової або стрептомициновї емульсії.⇨ Лікування включає в себе як місцеві заходи, так і загальну антибактеріальну терапію. При зверненні пацієнта з початковими проявами формування абсцесу шкіри фахівці в області дерматології та хірургії найчастіше рекомендують почекати (дати йому «дозріти»). Після того як гнійник повністю сформується, хірург розкриває його, промиває порожнину антисептиком (наприклад, хлоргексидином), встановлює дренаж.

Номер слайду 10

Ⅳ⇨ Флегмона становить небезпеку для життя, вимагає екстреної госпіталізації. В процесі лікування діє суворе правило: при наявності гною необхідна його евакуація, тому основним лікувальним заходом є хірургічне втручання - розтин і дренування гнійного вогнища. Винятком із загального правила є початковим етапом флегмони (до формування інфільтрату). У цьому випадку операція не проводиться. Пацієнтам призначають теплові процедури (солюкс, грілки, зігрівальні компреси), УВЧ-терапію або компреси з жовтої ртутної маззю (пов'язка по Дубровину). Одночасне використання УВЧ і ртутної мазі протипоказано.⇨ Хворі гідраденітом повинні дотримуватися спеціальної дієти. Протягом 3-х місяців їм необхідно утримуватися від гострих страв, алкоголю, приправ, слід обмежити споживання солодощів. У той же час, харчування має бути спрямоване на підвищення захисних сил організму. Рекомендована вітамінізований, багата фосфором і залізом: яблука, морква, ягоди, капуста, цитрусові, мигдаль, волоські горіхи, шипшина і т.п. Зміцненню імунітету сприяє прийом всередину полівітамінних препаратів, соку подорожника або алое, настоянки женьшеню або елеутерококу.

Номер слайду 11

Ⅴ⇨ До профілактичних заходів, спрямованих на попередження появи фурункула, відносяться: дотримання гігієни шкіри, відповідний догляд за шкірою при гіпергідрозі і підвищеному саловиділенні, обробка пошкоджень шкіри антисептиками, своєчасне і адекватне лікування поверхневих форм піодермії, корекція обмінних порушень і терапія хронічних захворювань, здоровий спосіб життя, що дозволяє зберегти високий імунітет. Профілактика ускладнень полягає в першу чергу в попередженні травмування фурункула і поширення інфекції. Самолікування не рекомендується. Необхідне своєчасне звернення до лікаря-дерматолога і дотримання його призначень.⇨ Профілактика карбункула досить проста і включає дотримання гігієнічних правил, таких як часте миття тіла, зберігання одягу в чистоті, повноцінне харчування, відмова від шкідливих звичок, які руйнують імунітет.⇨ Прогноз абсцесу, як правило, сприятливий, але при зниженні імунітету або цукровому діабеті ускладнення абсцесу шкіри можуть створювати загрозу для здоров'я і навіть життя. Профілактикою розвитку абсцесу служить підтримання роботи імунної системи на належному рівні, правильна особиста гігієна, дотримання правил асептики при ін'єкціях, лікарських та косметологічних маніпуляціях.

Номер слайду 12

Ⅴ⇨ Прогноз флегмони визначається просторістю поразки, характером гнійного процесу, загальним станом здоров'я пацієнта і часом початку лікування. При пізньому зверненні, розвитку ускладнень можливий летальний результат. Після одужання часто спостерігається грубе рубцювання, можливі зовнішні дефекти, порушення функції ураженого сегмента. Профілактика флегмони полягає в попередженні травм, обробці ран і саден, своєчасному лікуванні вогнищ інфекції (каріозних зубів, фурункулів, піодермії та ін.). При виникненні перших ознак запалення і найменшій підозрі на флегмону слід негайно звертатися до лікаря.⇨ Кращий спосіб уникнути гідраденіт - дотримуватися гігієни, особливо якщо ви схильні до пітливості. Шкіру в місцях, де зазвичай розвивається гідраденіт, потрібно періодично обробляти антисептиками. Для зниження пітливості краще носити одяг з натуральних тканин. Вона не повинна натирати, і її важливо регулярно міняти на чисту. Постійне використання антиперспірантів також шкідливо, особливо тих, що обіцяють довгий ефект. Можна використовувати їх зрідка, спробувати замінити присипкою з антибактеріальним ефектом. Або просто кілька разів в день споліскувати пахви водою. Зниження зайвої ваги також допоможе скоротити пітливість.

pptx
Додано
27 червня 2022
Переглядів
3285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку