Презентація "Джеймс Олдрідж "Останній дюйм"

Про матеріал

Презентація містить відомості про життєвий і творчий шлях британського письменника Джеймса Олдріджа, історію написання оповідання "Останній дюйм". Під час вивчення твору можна використовувати на першому уроці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джеймс Олдрідж«Останній дюйм»

Номер слайду 2

Мета уроку. Ознайомитися з біографією письменника Джеймса Олдріджа, історією написання оповідання «Останній дюйм».

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Джеймс Олдрідж

Номер слайду 5

Джеймс Олдрідж народився 10 липня 1918 року в м. Суон-Хіллі (Австралія), у провінції Вікторія. Люсьо Христини Джеймс Олдрідж. За традицією, майбутній письменник отримав одразу три імені – Гарольд, Едвард, Джеймс , і у родині його спочатку називали Гарольдом, але йому це ім'я не подобалося і вибрали – Джеймс.

Номер слайду 6

Народився в родині англійця - корінного лондонця, якого доля закинула в далекі краї. Сім’я Джеймс була інтелігентна. Його батько Уїльям Томас Олдрідж, скромний, невибагливий у побуті, освічений, працював у газеті. Родина Олдріджів любила життя, була закохана в природу, захоплювалася літературою та мистецтвом.

Номер слайду 7

Джеймс був п’ятою дитиною, наймолодшою в родині. Грошей було мало, тому жили скромно, одяг  ніколи не купували, а шили й перешивали, передавали від старших молодшим. Батько Олдріджа, який був редактором місцевої газети, вплинув на майбутнього письменника. У 14 років Джеймс працював розсильним та допомагав батькові редагувати статті у газеті.

Номер слайду 8

Джеймс дуже любив рибальство, весловий спорт, полювання. На все це потрібні були гроші, і він підробляв. Одного разу хлопець поставив собі мету: купити сідло для свого поні. Коли він з великими труднощами заробив потрібну суму, батько був змушений віддати поні молочнику, якому родина багато заборгувала. Для Джеймса, як він потім писав, “ це був день справжнього відчаю ".

Номер слайду 9

Джеймс навчався в Мельбурні в комерційному коледжі. Потім - у Лондонському економічному університеті, Оксфордському університеті, відвідує льотні курси і активно працює у лондонських газетах.

Номер слайду 10

Джеймс Олдрідж під час Другої світової війни працював журналістом і військовим кореспондентом на Близькому Сході. Його безпосередні спостереження дали матеріал для перших романів письменника. Джеймс Олдрідж

Номер слайду 11

Як військовий кореспондент Олдрідж побував у багатьох країнах: Греція, Фінляндія, Норвегія, Корея, Єгипет, Франція, Італія, Радянський Союз.

Номер слайду 12

У 1942 р. вийшов друком перший роман Олдріджа «Справа честі» («Signed with their Honour»). Його героєм є англійський військовий льотчик Джон Квейл, котрий служить в англійській ескадрильї, що базується в Греції. Джеймс Олдрідж

Номер слайду 13

Найкращі твори. Джеймс Олдрідж. Правдива історія плюваки Мак-ФіДж. Олдрідж. Мисливець. Джеймс Олдрідж

Номер слайду 14

1943 року Джеймс Олдрідж спробував зняти власний фільм за мотивами одного зі своїх романів, та під час зйомок літаки розбилися, і ідея була покинута назавжди. Джеймс Олдрідж

Номер слайду 15

Джеймс Олдрідж отримав у 1972 року золоту медаль із журналістики від Організації іноземних журналістів і золоту медаль Всесвітньої ради миру. Джеймс Олдрідж У 1951 році став одним із керівників міжнародної організації «Письменники за мир».

Номер слайду 16

Олдрідж довго жив у Каїрі, якому присвятив книгу «Каїр. Біографія міста». Джеймс Олдрідж

Номер слайду 17

Особливі почуття зв'язують Олдріджа з Україною, яку він теж відвідував, коли перебував в Радянському Союзі. «Вона близько нагадує мені країну мого дитинства Австралію», - казав письменник. На його думку, «будь – який український сільський хлопчик може впізнати себе» в героях його «дитячих» оповідань.

Номер слайду 18

23 лютого 2015 письменник помер у себе вдома в Лондоні у віці 96 років. Джеймс Олдрідж

Номер слайду 19

Тестові запитання. Прозаїк Джеймс Олдрідж народився в:  Австрії Франції  Австралії  АнгліїЗі скількох років Джеймс Олдрідж змушений був почати підробляти, щоб допомагати родині? 12 14  13  15 У родині Олдріджів було ... дітей 5  6  4  3

Номер слайду 20

Тестові запитання. Після коледжу Джеймс Олдрідж вступив до Мельбурнського коледжу  Технікуму  Лондонського університету  Оксфордського університету. Під час Другої світової війни постійно працював у горячих точках був удома перукарем  водієм

Номер слайду 21

Оповідання «Останній дюйм»

Номер слайду 22

В основу оповідання «Останній дюйм» Джеймс Олдрідж поклав власні враження від відвідування Акулячої бухти в Єгипті. Джеймс Олдрідж сам ще у молодості навчився керувати невеликими літаками. Пізніше письменник захопився підводним плаванням, навіть написав книгу для любителів «Підводне плавання для недосвідчених англійців». Пристрасним захопленням підводне плавання стало й для молодшого сина письменника. Одного разу вся родина Олдріджів поїхала в Акулячу бухту, і Джеймс знімав морських хижаків – акул, а дружина Діна та старший син Уільям напружено чекали на березі. Тому описи підводного царства такі достовірні та вражаючі. А от свої оповідання «Останній дюйм» та «Акуляча клітка» Олдрідж написав під час перебування на Чорноморському узбережжі Кавказу у 1957 році. Українською мовою оповідання було надруковано в збірці «Хлопчик з лісового берега» у Києві (1959).

Номер слайду 23

Підсумок уроку. Ознайомитися з біографією письменника Джеймса Олдріджа, історією написання оповідання «Останній дюйм».

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Прочитати оповідання Дж. Олдріджа «Останній дюйм».

Номер слайду 26

Джерелаhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D1%81_%D0%9 E%D0%BB%D0%B4%D1%80%D1%96%D0%B4%D0%B6https://dovidka.biz.ua/dzheyms-oldridzh-biografiya-skorocheno/

pptx
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
473
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку