Презентація Джон Роналд Руен Толкін (1892-1973). «Гобіт, або Туди і звідти».

Про матеріал
Поглиблення знань, навичок і вмінь учнів. Розкриття образів головних героїв. Презентація ознайомить учнів із деякими фактами твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джон Роналд Руен Толкін (1892-1973). «Гобіт, або Туди і звідти». Підготувала: Богатирьова Олена Сергіївна, вчитель зарубіжної літератури.

Номер слайду 2

Однією із найвідоміших та найпопулярніших книг 20 століття називають трилогію Джона Рональда Руела Толкієна «Володар кілець». Але небагато хто знає, що у цього письменника є повість «Гобіт, або Туди й звідти», з якої все і починалося. І опублікована вперше ця казкова повість 21 вересня 1937 року.

Номер слайду 3

Джон Толкієн – англійський письменник, лінгвіст, професор Оксфордського університету, один із найкращих філологів світу.«Хобіт..» народився із казки, яку придумав Толкієн для своїх дітей. Він настільки захопився нею, що записав казкову історію вигаданої країни – Середземномор’я. Історія залишилася недописаною, Толкієн лише передрукував рукописний текст в одному екземплярі та давав його іноді читати своїм друзям. Одна із учениць Толкієна в розмові з редактором видавництва Allen & Unwin із захопленням розповіла про книгу. Редактор прочитала повість та звернулася з листом до Толкієна, де просила його закінчити сюжет. Так, майже випадково потрапивши в друк, історія про пригоди хобіта Більбо Бегінса несподівано завоювала широку популярність серед читачів різного віку. Книга мала такий великий успіх, що читачі почали вимагати «ще книг про хобітів». Після цього письменник взявся писати продовження, яке виросло в майже епічну оповідь про боротьбу добра і зла – трилогію «Володар Кілець». Казкову повість переклали багатьма мовами. В 1977 році вийшов повнометражний мультфільм «Хобіт» Артура Ренкіна та Жуля Бесса. Після екранізації трилогії «Володар кілець» її режисер і сценарист Пітер Джексон став продюсером, а згодом і режисером дилогії «Хобіт». Спочатку планувалось, що перший фільм дилогії буде знятий за повістю Толкієна, а в другому буде розповідатися про десятиріччя між подіями «Хобіта» та «Володаря кілець». Однак кінокомпанія не мала прав на чернетки Толкієна, тому від цієї ідей довелось відмовитися. Зйомки обох частин «Хобіта» розпочалися 21 березня 2011 року в Новій Зеландії, а закінчилися 6 липня 2012 року. Вихід в прокат першого фільму «Хобіт: Несподівана мандрівка» призначено на 14 грудня 2012 року, прем’єра другої частини, «Хобіт: Туди та звідти», відбудеться 13 грудня 2013 року.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Аналіз твору:

Номер слайду 6

Головні герої твору: Більбо з Ґандальфом. Більбо Торбин (англ. Bilbo Baggins) — поважний гобіт, на початках цілком задоволений своїм тихим і розміреним життям. Ґандальф обирає його на роль викрадача, хоча Більбо й сам не підозрює про свої вправність та кмітливість. Після року подорожей він повертається додому і продовжує колишнє життя, але з багатствами і досвідом. Однак, інші гобіти після цього вважають його диваком за такі «негідні» для гобіта заняття як подорожі.

Номер слайду 7

Ґандальф (англ. Gandalf) — дивакуватий чарівник в образі старого. Саме він домовляється з Торіном та іншими гномами організувати похід до гори Еребор і повернути відібрані драконом Смоґом скарби. Впродовж подорожі Ґандальф неодноразово допомагає мандрівникам, рятує їх і просто дає поради. Чарівник чудово знає місцевість і її жителів, однак зайнятий і іншими справами, тому час від часу покидає Більбо з гномами.

Номер слайду 8

Торін Дубощит (англ. Thorin Oakenshield) — очільник гномів, що разом з іншими гномами був вигнаний з батьківщини — підземель під Еребором — драконом Смоґом. За порадою Ґандальфа він зібрав невеликий загін однодумців, який і вирушив до Еребору.

Номер слайду 9

Балін, Двалін, Філі, Кілі, Дорі, Норі, Орі, Оїн, Глоїн, Біфур, Бофур, Бомбур — гноми, набрані Торіном у похід.

Номер слайду 10

Елронд (англ. Elrond) — ельф, правитель Рівенделлу, в якого мандрівники зупиняються перепочити і отримують хороший прийом.

Номер слайду 11

Трандуїл (англ. Thranduil) — високомірний король лісових ельфів, котрі беруть у полон гномів у Морок-лісі. Трандуїл полюбляє влаштовувати бенкети, а з жителями Озерного міста веде торгівлю, сплавляючи їм по річці дерево.

Номер слайду 12

Бард (англ. Bard) — влучний і прозорливий лучник з Озерного міста. Саме він убив дракона Смоґа, влучивши в його єдине вразливе місце. Після цього був щедро винагороджений, а отримане багатство витратив на відбудову міста та став його правителем.

Номер слайду 13

Беорн (англ. Beorn) — добрий, проте відлюдькуватий перевертень. В образі людини є високим дужим чоловіком, але здатний перетворюватися на ведмедя. В його оселі мандрівники гостюють перед подорожжю крізь Морок-ліс.

Номер слайду 14

Ґолум (англ. Gollum) — в цій казці — істота, що живе в підземеллі та дуже дорожить своїм Перснем. Більбо знаходить Перстень і відбирає його хитрощами, давши Ґолуму нерозв'язну загадку.

Номер слайду 15

Смоґ (англ. Smaug) — жадібний до золота дракон, що захопив підземелля гори Еребор, приманений накопиченим там багатством. Прогнавши звідти гномів, Смоґ оселився в підземеллях, прагнучи володіти золотом і знищувати кожного, хто насмілиться його відібрати. Розгніваний мовою Більбо, вирішив, що жителі Озерного міста задумали обікрасти його і був убитий Бардом при нападі на місто.

Номер слайду 16

Екранізація : Екранізації«Гобіт!» (1966) — чеський мультфільм, що вирізнявся малою кількістю анімації та значними розходженнями з першоджерелом.«Гобіт» (1977) — мультфільм А. Ренкіна та Ж. Бесса, який отримав премію Пібоді та був номінований на премію Г'юго за найкращу постановку.«Казкова подорож містера Більбо Беггінса, гобіта» (1985) — радянська телевистава.«Гобіт» (1991) — незакінчений радянський мультфільм компанії «Аргус», де Ґандальфа озвучував Микола Караченцов. Кінотрилогія «Хоббіт» Пітера Джексона:«Хоббіт: Несподівана подорож» (2012)«Хоббіт: Пустка Смога» (2013)«Хоббіт: Битва п'яти воїнств» (2014)

Номер слайду 17

Перевірка і закріплення пройденого матеріалуhttps://naurok.com.ua/test/start/2128308 - пройдіть тестування за посиланням, вкажіть своє ім’я.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дякую за увагу

pptx
Додано
13 березня 2023
Переглядів
971
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку