Урок " Літературна казка , її відмінності від фольклорної казки . Видатні автори літературних казок"

Про матеріал
Урок вивчення нового матеріалу в 5 класі НУШ за модельною навчальною програмою Є.Волощук. Урок містить теоретичний матеріал, та практичне домашнє завдання.
Перегляд файлу

Тема : Літературна казка , її відмінності від фольклорної казки. Видатні автори літературних казок .

Мета : пояснити учням  значення терміну літературна казка, навчити розрізняти  літературну казку  та народну , ознайомити з національними  особливостями  казок зарубіжних письменників;  виразно читати, переказувати та аналізувати літературну казку, відповідати на питання за змістом казки ;  виховувати інтерес до художньої літератури , кращі людські якості.

Очікувані результати: порівнює персонажів одного казкового твору, героїв або сюжети кількох казок, сюжети народної та літературної казок, визначаючи спільні та різні риси; зіставляє  літературні казки з їхніми кіно та мультиплікаційними версіями; за мотивами прочитаних (фрагментів)  літературних казок створює власний медійний продукт, складає простий план опрацьованої казки (з допомогою вчителя) письмово доповнює / змінює або трансформує стислі діалоги та монологи казкових персонажів відповідно до теми й мети висловлення.

 

Хід уроку :

І . Організація класу.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Доброго дня,  шановні діти . Казки ,які ми вивчали на попередніх уроках були народними , тобто їх складав народ і передавав усно з вуст в уста .

Сьогодні ми розпочинаємо знайомство з не менш цікавим розділом казок . Це літературні казки .

ІІІ. Сприйняття та засвоєння нового матеріалу .

 Літерату́рна ка́зка — це авторський художній твір, прозовий або віршовий, заснований або на фольклорних джерелах, або цілком оригінальний; твір переважно фантастичний, чародійний, у якому змальовуються неймовірні пригоди вигаданих або традиційних казкових героїв. Літературна казка здебільшого орієнтована на дітей.

Народні та літературні казки відносяться до одного жанру, але мають суттєві відмінності. Це стосується і форми оповіді, і внутрішнього змісту творів. Основою всіх казок є історія про чудесні пригоди героїв, проте в фольклорних сюжетах вона будується за традиційною схемою, а в літературних може мати довільний багатоплановий варіант викладу.

Поняття літературної казки виникло набагато пізніше ніж народної . У другій половині XVIII століття з розвитком просвітницьких ідей в європейській літературі з’явилися авторські обробки фольклорних казок, а в XIX традиційні казкові сюжети стали використовувати Ш. Перро, брати Грімм, Г.Х. Андерсен, А. Гофман – письменники, яких весь світ визнав класиками цього жанру.

Спільні та відмінні риси народної та літературної казок

Народна казка

Літературна казка

Наявність антитези , висміювання людських вад і схвалення чеснот

Автор – народ

Автор – письменник

Форма створення – усна

Форма створення – писемна

Сюжет – мандрівний

Сюжет – унікальний

Мова – прозова

Мова – прозова і віршована

 

VІ. Закріплення вивченого матеріалу .

Інтерактивна вправа «Мікрофон»

Казка  вчить бути...

 ( обережним, добрим, попереджувати своїх друзів про небезпеку, чемним відвертим, щирим, любити прекрасне, бути вірним у почуттях)

 

V. Підсумок уроку.

 

VI.Домашнє завдання .

Зробити ілюстрації до улюбленої казки.

 

docx
Додано
15 березня 2023
Переглядів
3181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку