Презентація "Джордж Орвелл "1984"

Про матеріал
У презентації розміщено вправу на повторення ознак утопії, антиутопії, короткий сюжет роману Джорджа Орвелла "1984", аналіз твору (візитка, композиція, герої), тестові запитання на повторення теми уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Емоційне налаштування

Номер слайду 4

Дж. Орвелл«1984»

Номер слайду 5

Мета уроку Проаналізувати сюжет та композицію роману Дж. Орвелла «1984», визначити тему та ідею твору.

Номер слайду 6

Епіграф до уроку « За часів тоталітарної брехні говорити правду – це екстрим» Дж. Орвелл

Номер слайду 7

Проблемне питання. У романі «1984» Дж. Орвелл описує державу, яка змінює людей. Для чого вона це робить? Що потрібно робити, щоб цього уникнути?

Номер слайду 8

Розподільна робота. Утопія чи антиутопія?1 - опис ідеального світу;2 - створюється антисвіт; 3 - опис негативних явищ держави або суспільства; 4- ґрунтується на міфах;5 – розвінчує міфи;6 – змалювання в суспільстві загального блаженства; 7- романтичний пафос;8 – критичний настрій;9 – Д. Дефо «Робінзон Крузо»; 10 – Р. Бредбері «451 ֯ за Фаренгейтом».

Номер слайду 9

Розподільна робота{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Утопія. Антиутопія1,4,6,7,92,3,5,8,10

Номер слайду 10

Джордж Орвелл «1984»Найвідомішим у творчості Орвелла є роман «1984». Цей твір перекладено 62 мовами світу. У 2009р. газета «Таймс» назвала його найважливішим романом за останні 60 років. Книга «1984» Орвелла в Рейтингу «100 найкращих книг всіх часів та народів» за версією журналу NEWSWEEK (Newsweek’s. Top 100 Books) займає 2 місце.

Номер слайду 11

Джордж Орвелл «1984»Задум написання роману «1984» виник у 1943 р. А написано його було у 1948. Оруелл писав роман 1948 року і розповідав в ньому фактично про свій час, намагаючись розкрити очі світовій громадськості на ту правду, якої вона вперто не хотіла бачити.

Номер слайду 12

Поділ світу в романі «1984»

Номер слайду 13

Світ роману. На планеті Земля існує три супердержави Океанія, Євразія, Остазія. Автор розповідає про Океанію (має вихід до всіх 4 океанів). Керує цією державою Партія,  яка поділяється на внутрішню і зовнішню. Офіційною мовою Океанії є новомова. Більшість населення країни, описаної автором, складають проли.  Це неосвічені низи, які становлять 90 % населення, слугують для важкої праці й прирівнюються до тварин. Поліції думок найбільше бояться мешканці Океанії, а найжахливіший злочин думкозлочин. Особисте почуття, на яке в Океанії ніхто не мав права – кохання.

Номер слайду 14

Океанія

Номер слайду 15

Океанія. Океанією керують 4 міністерства: Міністерство Достатку (відповідає за нормування продуктів і контроль за ними)Міністерство Миру (веде вічну війну)У Міністерстві Любові злочинців не карають, а лікують та виправляють. Ця будівля не мала вікон. Міністерство Любові відповідає в романі за моніторинг, арешти, тортури дисидентів. На фасаді будівлі Міністерства Правди (контролює інформацію: літературу, телебачення, пропаганду) були три гасла партії:війна – це мир; свобода – це рабство; неуцтво – це сила

Номер слайду 16

Соціальна піраміда класів

Номер слайду 17

Найтяжчий злочин в ОкеаніїДумкозлочин (англ. Thoughtcrime) — айтяжчий злочин в тоталітарній державі Океанії. Під це поняття потрапляє будь-яка необережна думка, будь-який необережний жест або слово. Неправильний, з точки зору ідеології правлячої партії, вираз обличчя також є різновидом уявного злочина — обличчязлочином. Боротьбою з думкозлочинами займалася спеціальна репресивна організація — поліція думок. Допити обвинувачених проходили в Міністерстві Любові. Для виявлення підозрюваних використовувалося стеження, яке вели за громадянами агенти поліції думок і добровольці (у тому числі — найближчі родичі думкозлочинців), а також спеціальний технічний пристрій, встановлений у будинку кожного члена партії — телеекрани. Основна функція поліції думок — довести порушникові, що він був неправий. Думкозлочинець піддавався витонченим тортурам і допитам, метою яких була зміна свідомості обвинуваченого.

Номер слайду 18

Проблемне питання. У росії з 24 лютого 2022 року влада почала забороняти розповсюдження "1984" та прирівнювати благодійну роздачу до антивоєнної акції. Так, в квітні активіста Дмитра Силіна звинуватили в дискредитації російської армії за роздачу книги Джорджа Оруелла. Чому книжку «1984» забороняють у цій державі?

Номер слайду 19

Герої твору. Уїнстон Сміт – головний герой, 39-річний чоловік. Належить до зовнішньої партії. Працює у Міністерстві Правди. Джулія – ​​дівчина, закохана в головного героя. Їй 26 років, у неї пишне каштанове волосся і карі очі, тонка талія, перетягнута червоним поясом Молодіжного Антистатевого Союзу

Номер слайду 20

Герої твору. О’Брайен – високопосадовець Внутрішньої ПартіїМістер Чаррінгтон – власник антикварної лавки, співробітник поліції думок. Старший брат – лідер партії. Ця таємнича постать є центром влади Океанії, яку ніхто ніколи не бачив. “Найжахливіший з усіх жахів у світі”Сайм – освічений колега Вінстона, філолог. Том Парсонс – колега та сусід Вінстона

Номер слайду 21

Сюжет твору1984 рік – саме той час описує автор у своєму романі. У 1984 році відбуваються всі події, за винятком кількох спогадів про кар’єру Вінстона в міністерстві правди, про його невдалий шлюб, про його дитинство. Автор описує вигадане суспільство, лідер якого Великий Брат. Це репресивне суспільстві, яким керує партія. Будучи членом так званої зовнішньої партії, Уїнстон фактично знаходиться під невпинним наглядом і вдень і вночі. Камери спостереження є у нього вдома і на роботі, на вулицях.“Старший брат пильнує, за тобою” написано під величезним обличчям, яке дивилося зі стіни на кожного.

Номер слайду 22

Сюжет твору. Уінстон не поділяє партійні гасла та ідеологію і в глибині душі сильно сумнівається в партії, навколишньої дійсності і взагалі в усьому тому, в чому тільки можна сумніватися. Щоб «випустити пар» і не зробити нерозважливий вчинок, він веде щоденник, в якому намагається викладати всі свої сумніви. На людях же він намагається бути прихильником партійних ідей.“Хто контролює минуле, той контролює майбутнє. Хто контролює сучасне, той контролює минуле” – партійне гасло.

Номер слайду 23

Сюжет твору. Уїнстон підозрював, що Джулія стежить за ним і дивиться на неї з сумішшю бажання і параної. Але коли вона зізнається йому в любові, між ними починається роман, але Вінстона не покидає думка, що вони вже небіжчики (вільні любовні стосунки між чоловіком і жінкою, які є членами партії, заборонені партією). Вони знімають кімнатку у Чаррінгтона, яка стає місцем їх регулярних зустрічей. Уїнстон і Джулія вирішуються на божевільний вчинок і йдуть до О’брайена і просять, щоб він прийняв їх до підпільного Братство, хоча самі лише припускають, що він в ньому перебуває. О’Брайен їх приймає і дає їм книгу, написану ворогом держави Голдстейн. Уїнстон вважає, що партії потрібно чинити опір і скидати, але Джулія вважає, що краще ухилитися від своєї влади, прикидаючись, що погодиться з нею.

Номер слайду 24

Сюжет твору. Через деякий час їх заарештовують в кімнатці у містера Чаррінгтона, так як цей милий старий виявився співробітником поліції думок. У міністерстві любові Вінстона довго обробляють. Головним катом, на подив Вінстона, виявляється О’Брайен. Спочатку Уїнстон намагається боротися і не відрікатися від себе. Однак від постійних фізичних і психічних мук він поступово відрікається від себе, від своїх поглядів, сподіваючись відректися від них розумом, але не душею. Він відрікається від усього, крім своєї любові до Джулії. Однак і цю любов ламає О’Брайен.

Номер слайду 25

Сюжет твору. Кульмінація роману приходить, коли він повинен вибирати між Джулією і Великим братом, між індивідуальністю і відповідністю. У кімнаті 101 О’Брайен демонструє середньовічний пристрій тортур, клітку, повну щурів, прив’язану до лиця ув’язненого. У паніці Уїнстон відрікається від Джулії, благаючи О’Брайена мучити її замість нього, порушуючи обіцянку, яку він присягнувся ніколи не зламати: «Якби вони могли змусити мене перестати любити тебе, це було б справжньою зрадою». У кімнаті 101 партії вдається розбити Вінстона не тільки фізично і розумово, але і емоційно.

Номер слайду 26

Сюжет твору. Уїнстон знову повертається в суспільство як вірний і відданий член партії. Він знову зустрічає Джулію і розуміє, що вони обидва зрадили одне одного під тортурами, і він вже не може стояти поруч з нею. На останніх сторінках показано трагічну картину завершення духовної смерті героя.

Номер слайду 27

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 28

Композиція твору{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}Експозиція. Зав’язка. Розвиток подій. Кульмінація. Розв’язка{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}Зізнання в коханні та таємні зустрічі закоханих. Візит до О’Браєна. Перші записи в щоденнику та зустріч з Джулією на вулиціРозповідь про устрій ОкеаніїТрагічна картина духовної смерті героя. Уїнстон Сміт має вибрати між Джулією і Старшим Братом

Номер слайду 29

Композиція твору{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}Експозиція. Зав’язка. Розвиток подій. Кульмінація. Розв’язка{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}Зізнання в коханні та таємні зустрічі закоханих. Візит до О’Браєна. Перші записи в щоденнику та зустріч з Джулією на вулиціРозповідь про устрій ОкеаніїТрагічна картина духовної смерті героя. Уїнстон Сміт має вибрати між Джулією і Старшим Братом

Номер слайду 30

Паспорт роману «1984»1. Жанр – роман – антиутопія, соціальна фантастика.2. Рік написання – 1948.3. Рік видання – 1949.4. Тема – тема свободи думки і дії особистості, наслідків тоталітарного режиму.5.Ідея – можливість сказати, «що два помножити на два – чотири». 

Номер слайду 31

Явища, які стали пророчими. Тотальне стеження. Пропаганда через засоби масової інформації, Інтернет. Знецінення духовності. Залежність особистості від суспільної думки.

Номер слайду 32

Проблемне питання. У романі «1984» Дж. Орвелл описує державу, яка змінює людей. Для чого вона це робить? Що потрібно робити, щоб цього уникнути?

Номер слайду 33

У творі Орвелла «1984» на планеті Земля існує три супердержави... Євразія , Франція, Англія Океанія, Євразія, Остазія Америка, Азія , Європа Австралія, Африка, Євразія. Головний герой роману Дж. Орвелла "1984" Дік Сенд Сем Ліктор Джек Вінсон Вінстон Сміт. Тестові питання

Номер слайду 34

Більшість населення країни , описаної автором, складають …пікти греки перси проли. Центром влади Океанії є таємнича постать, яку ніхто ніколи не бачив - це …володар падишах Старший брат король. Тестові питання

Номер слайду 35

Який головний злочин в Океанії ?крадіжка думкозлочин вбивство викрадення думок. Особисте почуття, на яке в Океанії ніхто не мав права провини гордості кохання справедливостіТестові питання

Номер слайду 36

Що було написано під величезним обличчям, яке дивилося зі стіни на кожного ?Старший Брат дивиться за тобою Старший Брат пильнує за тобою Старший Брат спостерігає за тобою Старший Брат доповідає про тебе. Які три гасла були на фасаді будівлі Міністерства Правди? війна - це мир самотність - це свобода свобода - це рабство неуцтво - це сила. Тестові питання

Номер слайду 37

Підсумок уроку Проаналізувати сюжет та композицію роману Дж. Орвелла «1984», визначити тему та ідею твору.

Номер слайду 38

Рефлексія

Номер слайду 39

Домашнє завдання. Виконати вправу за покликанням.

Номер слайду 40

Джерелаhttps://vseosvita.ua/library/prezentacia-z-temi-dzorvell-1984-vikritta-sutnosti-totalitarnoi-sistemi-v-romani-537094.htmlhttps://dovidka.biz.ua/1984-dzhordzh-orvell-analiz/https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%BC%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 січня
Переглядів
3044
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку