Презентація Джордж Орвелл «Колгосп тварин» (Скотоферма)

Про матеріал
Зображення викриття сутності тоталітарної системи та її ієрархії в антиутопіях митця. Персонажі. "Колгосп тварин" Джорджа Оруелла - це його спостереження і застереження. Спостереження за політичними подіями початку XX ст. знайшли своє відображення в метафоричній історії життя суспільства в умовах тоталітаризму. Особливо яскраво й точно розкрито феномен того, як найблагородніші наміри та прогресивні ідеї людства можуть бути перекручені й використані йому на шкоду. Основна проблема, що постає у повісті-притчі, як відбувається перетворення вдумливої людини на істоту, яка здатна тільки виконувати вимоги режиму?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джордж Орвелл «Колгосп тварин»(«Скотоферма»)Творча робота Вчителя зарубіжної літератури Ірпінського ліцею №3 Данюк Лариси Костянтинівни

Номер слайду 2

Джордж Орвелл. «Колгосп тварин». Викриття сутності тоталітарної системи та її ієрархії в антиутопіях митця.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Не можна людину насильно заганяти в «щасливе майбутнє». Тільки в духовній свободі - єдиний порятунок від перемоги тоталітаризму

Номер слайду 5

Книга була видана в 1945 році в Мюнхені

Номер слайду 6

Чому ж цей сатиричний роман належить до антиутопії?

Номер слайду 7

У романі алегорично відобра- жено події під час становлення та існування епохи Сталінізму перед Другою світовою війною. Орвелл, будучи за переконаннями соціал-демократом та членом Незалежної лейбористської партії, критично ставився до Йосипа Сталіна та до керованої з Москви політики комуністичних партій після спостереження за роботою НКВС під час громадянської війни в Іспанії.

Номер слайду 8

Аналіз твору «Колгосп тварин»Твір написаний у 1943 – 1944 роках і вийшов друком 17 серпня 1945 року. Перший переклад був здійснений на українську мову професором Гарвард- ського університету Ігорем Шевченком під псевдонімом Іван Чернятинський.. Жанр: сатиричний роман, антиутопія Тема: зображення духовної деградації людини в умовах функціонування тоталітарної системи; розвиток тварин та їх життя на фермі після того, як вони прогнали господаря. Проблема: перетворення мислячої людини на істоту, здатну лише підкорятися вимогам режиму.Ідея: протест проти насильства, владної тиранії; захист прав людини.

Номер слайду 9

Герої творусвинілюдиінші звірівороноселвівціпси

Номер слайду 10

Герої твору. Наполеон – «виглядає доволі лютим, був мовчазним, але про таких говорять, що вони свого доб’ються»; Сніжок – жвавий, «він був красномовний і винахідливий, але вважалось, що у нього недостатньо твердий характер». Крикун – відданий помічник Наполеона «з кругленькими щічками, блиском в очах, швидкими рухами і пронизливим голоском». Блискучий оратор. Про нього говорили: «Він докаже, що чорне – це біле». Боксер –робоча сила колгоспу тварин. Моллі – біла кобила, полюбляє цукор і стрічки в гриві. Мойсей – ручний ворон. За твердженням свиней – улюбленець містера Джонса, шпіон і донощик, зате говорив так, що заслухаєшся. 

Номер слайду 11

СвиніНАПОЛЕОН - агресивний кабан, що отримав владу на Скотофермі після повстання. Відповідає образу Сталіна. СНІЖОК – лідер повстання. Відповідає образу Льва Троцького. СТАРИЙ МАЙОР – відповідає образу В.І. Леніна і частково Карла Маркса. КРИКУН – відповідальна за офіційні виступи свиня. Прообраз В. Молотова та газети «Правда».

Номер слайду 12

Люди. МІСТЕР ДЖОНС – хазяїн ферми, що символізує “старий порядок”, і, можливо, царя Миколу ІІ. МІСТЕР ФРЕДЕРІК – агресивний власник сусідньої ферми. Прообраз Гітлера. МІСТЕР КАЛМІНГТОН – добрий фермер . Натяк на Британську імперію та короля Георга V.

Номер слайду 13

КОНІ: БОКСЕР – образ ідейної частини пролетаріату Його праця = стаханівському руху. КЛОВЕР – ототожнення з освіченими прошарками суспільства. МОЛЛІ – символізує розкіш та образ буржуазії, що емігрувала з Росії після революції. ВОРОН МОЙСЕЙ – образ церкви та релігійного світогляду. ОСЕЛ БЕНДЖАМІН – скептик, який ні в що не вірить.Інші звірі

Номер слайду 14

ФЕРМА – образ СРСР, що захований від усього світу за “залізною завісою”ВІВЦІ- частина населення зі слабкими розумовими здібностями. ПСИ – сторожі революції.

Номер слайду 15

Сім Настанов, створених Сніжком і Наполеоном

Номер слайду 16

Цитати: “А ще за хвилю примчали пси. Ніхто не міг второпати, звідки взялися ці страховиська. Але невдовзі все з’ясувалося: то були ті цуценята, що їх Наполеон відібрав у матерів і сам виховував. Ще не зовсім дорослі, вони, проте, були вже як телята і з вигляду кровожерні, наче вовки. Тримаючись Наполеона, вони – це всі помітили – махали біля нього хвостами точнісінько так, як колись собаки махали ними біля ніг містера Джонса” “Упродовж усього того року тварини працювали, як каторжні”.

Номер слайду 17

Дисидент — людина, політичні погляди якої істотно розходяться з офіційно встановленими в країні, де вона живе; політичний інакодумець. Часто це призводить до гонінь, репресій і переслідувань його з боку влади.цитата: “Справи ніколи не були (та й не могли бути) набагато ліпше, чи набагато гірше — бо голод, невигоди і розчарування - це незмінний життєвий закон”.

Номер слайду 18

суспільство колгоспу продовжує розшаровуватися :

Номер слайду 19

Основна проблема, що постає у повісті-притчі: як відбувається перетворення мислячої людини на істоту, яка здатна тільки виконувати вимоги режиму? “Тварини, які стояли надворі, переводили погляди зі свині на людину і з людини на свиню, а тоді знову із свині на людину. Але тепер уже годі було розібрати, де людина, а де свиня”.

Номер слайду 20

Які ж закони змінилися?Усі тварини рівні, але деякі більш рівні за інших. Було/СТАЛОДвонога істота — ворог Чотири ноги добре, а дві ноги краще. Усяка чотиринога істота або крилата істота — друг. Жодна тварина не повинна носити одягу. Жодна тварина не повинна спати в ліжку на простирадлах. Жодна тварина не повинна вживати спиртного надміру. Жодна тварина не повинна вбивати іншу тварини без причини.

Номер слайду 21

Чому так важливо зрозуміти зміни, які відбулися?На прикладі цього твору та змін у Колгоспі ми можемо спостерігати розвиток усіх тоталітарних режимів, систем

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Над чим дає змогу задуматися сатирична повість-притча Дж. Оруелла «Колгосп тварин» ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чужинова Тетяна Петрівна
    Дякую, творчих успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 січня
Переглядів
2762
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку