Презентація "Е.Портер "Полліанна". Ідея радості життя й відкриття світу"

Про матеріал

Презентація до вивчення роману Елеонор Портер "Полліанна". Допоможе учням ознайомитися з радісною дівчинкою та її незвичною грою. ( за 1-10 розділами роману).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дайте відповіді на питання – і з перших літер відповідей отримаєте ключове слово до нашої теми. - - - - - - Вікторина 1 Особа, яка керує постановкою кінофільму. 2 Той, кому належить художній твір. 3 Те, що повинен мати кожен, те, що буде затишним тільки з допомогою “руки і серця жінки й присутності дитини”. 4 Картинка, яка показує події, допомагає розкрити зміст твору. 5 Дитина, яка залишилась без батьків. 6 Те, за відсутності чого в письменника не буде хорошого твору. 7 Буква, яка НІКОЛИ не стоїть на початку слова.

Номер слайду 3

Радість – всесвіту пружина, Радість – творчості душа, Дивна космосу машина Нею живиться й руша. Радість квіти розвиває І розгін дає сонцям, Їх в простори пориває, Невідомі мудрецям. ф. Шиллер

Номер слайду 4

*   ( запис у зошити)

Номер слайду 5

Хмаринка слів

Номер слайду 6

Істинна радість - це радість розділена

Номер слайду 7

Хмаринка слів

Номер слайду 8

Радість - це коли душа перестає просити те, чого у неї немає, і починає радіти тому, що у неї є

Номер слайду 9

Літературна гра Сюжет твору за 1-10 розділами Вставте пропущені слова У ( 1 ) _____“Полліанна”, автором якого є (2) _______письменниця (3) ________ ________, розповідається про незвичайну дитину. Міс Поллі (4) _________ Гаррінгтон, яка проживала у містечку (5)__________, отримала телеграму, що до неї їде дочка старшої сестри (6) ______, бо її батьки (7)______. Дівчинку звуть Полліанна, на честь (8)______ _____, їй (9) _____ років. Батько дитини був (10) ________. Тітка погодилася прихистити дівчинку з почуття (11)_________. На вокзалі її зустріли (12) __________. Тітка наказала приготувати кімнату на горищі для племінниці.

Номер слайду 10

Літературна гра “Вставте пропущені слова” Сюжет твору за 1-10 розділами У ( 1 ) романі “Полліанна”, автором якого є (2) американська письменниця (3) Елеонор Портер, розповідається про незвичайну дитину. Міс Поллі (4) Гаррінгтон, яка проживала у містечку (5) Белдінгсвіль, отримала телеграму, що до неї їде дочка старшої сестри (6) Дженні, бо її батьки (7) померли. Дівчинку звуть Полліанна, на честь (8) сестер матері, їй (9) 11 років. Батько дитини був (10) пастором. Тітка погодилася прихистити дівчинку з почуття (11) обов'язку. На вокзалі її зустріли (12) Ненсі і Тімоті. Тітка наказала приготувати кімнату на горищі для племінниці.

Номер слайду 11

Розділ 1. Міс Поллі Що ви дізналися про Полліанну та її родину з розділу 1? Розкажіть життєві історії сестер Поллі та Дженні. Скільки часу минуло з того моменту, як сестри розлучилися? Чому міс Поллі довго не спілкувалася з Дженні та її чоловіком? Доведіть, що міс Поллі не сподобалася звістка про приїзд Полліанни. Робота з текстом

Номер слайду 12

Робота з текстом “Обов’язок” тітоньки Поллі. Душа тітоньки скам’яніла без любові, як земля без вологи. “Як надалі від себе…” “Де вона б не могла зіпсувати коштовні речі і меблі”.

Номер слайду 13

Розділ 2-4 Робота з текстом Хто зустрічав Полліанну? Чому, на вашу думку, саме ці особи мусили зустріти дівчинку? Знайдіть у тексті портрет героїні й виразно прочитайте його. На яких деталях її вбрання акцентує автор? З якими почуттями ввійшла Полліанна в будинок тітки? Що ви ще дізналися про життєву долю міс Поллі (з розмови Ненсі та Тома)? Чому міс Поллі вирішила поселити дівчинку саме на горищі? Яке горе сталося в житті Полліанни та як вона його переживає? Чи позначився її внутрішній стан на ставленні до інших? Як поставилася дівчинка до своєї кімнати на горищі?

Номер слайду 14

Родина Полліанни Батько Джон Вітьєр молодий священник місіонер Мати Дженні Гаррінгтон старша сестра міс Поллі, вийшла заміж без згоди батьків ПОЛЛІАННА, дівчинка 11 років

Номер слайду 15

Будинок міс Полі очима Полліанни Кімната, яку уявляла Кімнатчина, у яку поселили Перед очима Полліанни шурхотіла розкішна чорна шовкова спідниця міс Полі. … найбільше вона прагнула вгадати, за якими з цих чарівних дверей чекає на неї її власна кімната. … не було нічого цікавого; Крізь відчинені двері позаду вона встигла помітити килими у м'яких тонах… . мила, … голі стіни обабіч; … гола підлога; …голі вікна; … меблі, обшиті атласом. прекрасна кімната, … кінці сходів - сутінки до найдальших закутків; Ноги Полліанни потопали в чудовому килимі, схожому на зелений мох. повна фіранок, килимків та картин... … дах спускався майже до підлоги; Обабіч сходів на стінах золочені рами картин або зблиски сонячних променів, що пробивалися крізь прозористе мереживо фіранок, засліплювали очі. громадилося безліч ящиків та скринь; … під дахом не було чим дихати; … прекрасний будинок! …було спекотно й душно. Порівняльна таблиця .

Номер слайду 16

РЕЖИМ ДНЯ ПОЛЛІАННИ 1. О восьмій прибирала свою кімнату. 2. Щоранку о дев’ятій півгодини читала вголос для тітоньки. 3. Щодня після обіду – година заняття музикою. 4. У середу та суботу - навчання з Ненсі на кухні у приготуванні страв. 5. У понеділок, вівторок і четвер – шиття з тітонькою Полі. 6. Щодня з 14 по 16 годину займалася тим, що подобалося.

Номер слайду 17

Про що зізналася Полліанна служниці Ненсі? Чому Ненсі порадила їй не розповідати про цей випадок тітці? Розкажіть історію виникнення «гри в радість», про яку розповіла Полліанна. Хто навчив її цієї гри? Чому Ненсі назвала Полліанну «дивною дитиною»? Чи захопилася Ненсі «грою в радість»? Робота з текстом Розділ 5. Гра

Номер слайду 18

  Робота в групах Знайдіть у тексті, як Полліанна  намагається радіти  навіть за неприємних ситуацій (зачитати  цитати) І група    Втрата батька 2 група   Хотіла ляльку, прислали милиці 3 група   Тітка поселила Полліанну на горищі 4 група    Дівчинку залишили без вечері Творче завдання Розкажіть від імені Полліанни про сутність «гри в радість»

Номер слайду 19

  І група    Втрата батька «Радіти, що тато пішов на небо, щоб бути там із мамою та іншими дітьми. Він казав, що я маю «радіти за них»  (с. 186) 2 група    Хотіла ляльку, прислали милиці « Треба радіти з того, що милиці виявились непотрібними»  (с.193) 3 група    Тітка поселила Полліанну на горищі « та раптом я згадала, що терпіти не можу свого ластовіння, і зраділа, що не маю люстра. А потім побачила цей чудовий краєвид з вікна і зрозуміла. Що мені є  з чого радіти.»  (с. 192) 4 група    Дівчинку залишили без вечері « я люблю хліб з молоком. І буду рада розділити, Ненсі, з тобою вечерю» ( с. 192) Як «гра в радість» робить світ кращим?

Номер слайду 20

Правила «гри в радість»: Кожна людина може грати в цю гру. Щиро радій життю. Будь вдячний за все, що дає життя. У будь-якій ситуації знаходь щось таке, з чого можна було б порадіти. Перетвори кожен день на маленьке свято. Подаруй собі і людям щастя.

Номер слайду 21

“Радість” у розумінні Полліанни Допомога іншим спостережливість доброта чесність співчуття милосердність здатність радіти чужим успіхам Активна життєва позиція Радість Полліанни

Номер слайду 22

Висновок Поллінна не просто радіє, вона займає активну життєву позицію. Її радість – це величезна робота, турбота про людей. Саме спілкування з іншими людьми, допомога тим, хто її потребує, і є для Полліанни «справжнім життям». Дівчинка не намагається подобатися всім, не пристосовується до обставин, вона відверто каже людям правду. Природна доброта Полліанни не дає їй бути при цьому неактивною і грубою. Гра в радість рятує мешканців міста від егоїзму, нудьги й метушні. У багатьох людей з’являється мета в житті.

Номер слайду 23

Підписати ілюстрації до роману

Номер слайду 24

Підписати ілюстрації до роману

Номер слайду 25

  Полліанна  має надзвичайний дар – жити  «своєю грою  в радість». Добротою, щирістю думок вона змінює життя всього міста, навчивши багатьох людей простого шляху до щастя:  «завжди радіти»

Номер слайду 26

Мікрофон Сьогодні я дізнався … Мені було… Мені сподобалося… Я навчився …

Номер слайду 27

1. Прочитати оповідки «Сюрприз для місіс Сноу», «Знайомство з Джиммі», «Перед жіночою допомогою», «Лікар Чилтон». 2. Розповідати про одного друга Полліанни. 3. Записати героїв твору. Домашнє завдання

Номер слайду 28

Знайди героїв твору

ppt
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
2151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку