Презентація " Екологічні проблеми"

Про матеріал
Екологічна проблема — це зміна природного середовища в результаті антропогенних дій, що веде до порушення структури і функціонування природних систем (ландшафтів) і призводить до негативних соціальних, економічних та інших наслідків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Глобальні проблеми людства. Екологічні проблеми

Номер слайду 2

Екологічна проблема — це зміна природного середовища в результаті антропогенних дій, що веде до порушення структури і функціонування природних систем (ландшафтів) і призводить до негативних соціальних, економічних та інших наслідків. Поняття екологічної проблеми є антропоцентричним, оскільки негативна зміна в природі оцінюються щодо умов існування людини.

Номер слайду 3

Класифікація екологічних проблем. Виділяють шість груп екологічних проблем:атмосферні (забруднення атмосфери: радіологічне, хімічне, механічне, теплове);водні (виснаження і забруднення поверхневих і підземних вод, забруднення морів і океанів);геолого-геоморфологічні (інтенсифікація несприятливих геолого-геоморфологічних процесів, порушення рельєфу і геологічної будови);ґрунтові (забруднення ґрунтів, ерозія, дефляція, вторинне засолення, заболочування і ін.);біотичні (зменшення рослинності, деградація лісів, пасовищна дигресія, скорочення видової різноманітності і ін.);комплексні (ландшафтні) — запустинювання, зниження біорізноманітності, порушення режиму природоохоронних територій.

Номер слайду 4

Забруднення атмосфери. Одна з найгостріших екологічних проблем, зумовлених посиленням техногенного впливу на природне середовище, пов'язана зі станом атмосферного повітря. Вона включає ряд аспектів. По-перше, охорона озонового шару необхідна у зв'язку із зростанням забруднення атмосфери фреонами, оксидами азоту і ін. По-друге, зростання концентрації СО2, що відбувається в основному за рахунок згоряння викопного палива, зменшення площ лісів, виснаження гумусового шару і деградації ґрунтів. У результаті «тепличного ефекту» до 30-х рр. XXI ст. може статися підвищення середньої температури приземного шару повітря на 3 ± 1,5о. С. По-третє, кислотні опади стали істотними компонентами атмосфери.

Номер слайду 5

Склад атмосфери

Номер слайду 6

Екологічний демпінг. Екологічний демпінг — один із проявів недобросовісної конкуренції, пов’язаний із необґрунтованим зниженням експортних цін шляхом скорочення витрат на природозберігаючі та екологічно безпечні технології.

Номер слайду 7

Екологічний неоколоніалізм. Екологічний неоколоніалізм — екологічна експансія розвинених країн, їх спроби розв’язати власні екологічні проблеми за рахунок переміщення природонебезпечних виробництв, токсичних та радіоактивних відходів у менш розвинуті країни, інтенсивного використання світових природних багатств при консервації власних природних ресурсів, нарощування збуту за межами країни екологічно шкідливих товарів тощо.

Номер слайду 8

Екологічний (“зелений”) протекціонізм. Екологічний (“зелений”) протекціонізм — політика держави, спрямована на заборону та обмеження виробництва, продажу і використання екологонебезпечної продукції та ввезення в країну технологій і товарів, які завдають шкоди навколишньому середовищу і становлять загрозу здоров’ю населення.

Номер слайду 9

Презентацію підготувала вчитель біології Лебідь В. Ю. СЗШ 39 м. Дніпра

pptx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
5855
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку