Презентація "Екологічні проблеми енергозабезпечення"

Про матеріал
Матеріал презентації можна використати під час узагальнення "Фізика та екологія. Основи бережливого природокористування" в 9 класі. В презентації проаналізовано основні переваги та недоліки використання різних видів енергії .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

- основа розвитку людської цивілізації Енергія Сонця, вітру,гідро енергія рік ,припливів і відпливів, внутрішне тепло Землі Викопне мінеральне паливо, Ядерна енергія Не змінюють теплового балансу землі Використання спричинює додаткове нагрівання атмосфери і гідросфери

Номер слайду 3

Працюють: на мінеральному паливі Наслідки : Викиди вуглекислого газу Викиди сірки і азоту Викиди золи, шлаку, сажі Радіоактивне забруднення Кар'єри на поверхні землі Кислотні дощі Парниковий ефект

Номер слайду 4

Забруднення радіоактивним газом – радоном; При роботі реактора твели стають смертельними відходами; В реакторах накопичується – плутоній; на ядерній енергії Працюють : Наслідки: Відбувається теплове забруднення.

Номер слайду 5

(1986р.) Радіоактивним забрудненням уражено 5 га території України У водах річок концентрація радіонуклідів і через 6 років була в 100 разів вищою, ніж до аварії На дні річок накопичилася велика кількість радіоактивного бруду Велику небезпеку завдають 1000 тимчасових могильників навколо АЕС, де знаходиться 4 млн. м^3 радіоактивних відходів. Велику небезпеку становить саркофаг ЧАЕС

Номер слайду 6

Могильники протікають; “Саркофаг” став дуже радіоактивним, конструкції його просіли, деформувалися; Відбувається масовий гігантизм та спотворення рослин; Народження нежиттєздатних мутантів у тварин; Народження недоношених дітей і калік; Серйозні генетичні зміни здоров’я; Підвищення захворювань на рак; Ускладнився перебіг грипу, запалення легенів; Збільшилася смертність від звичайних захворювань.

Номер слайду 7

Не забруднюють атмосферу Затоплюючи водосховищами порожисті ділянки рік ГЕС поліпшують роботу річкового транспорту

Номер слайду 8

Водосховищами на Дніпрі затоплено величезні площі родючих земель, які становлять 7тис. Км^2 Постраждала економіка України, через переселення жителів сотень затоплених сіл. Піша піл воду значна кількість історичних і ландшафтних пам’ятників. Підняття рівня грунтових вод Заболочення територій поруч з водосховищами. Обвалюються береги на водосховищах, які відступили на 100м. Гребні перетворили Дніпро на низку застійних озер Цвітіння водосховищ влітку.

Номер слайду 9

Енергія вітру; Енергія морів і океанів; Енергія внутрішнього тепла Землі; Енергія Сонця; Біоенергія

Номер слайду 10

Загальний вітроенергетичний потенціал Землі в30 перевищує річне споживання енергії у світі - Не забруднюють навколишнє середовище! Низькочастотний шум працюючих ВЕС Загибель пташок, що потрапляють у лопасті вітродвигунів

Номер слайду 11

На узбережжі Чорного моря; В Карпатах; В Південно степових районах Де швидкість вітру становить 6-8 м/c

Номер слайду 12

Був піонером будівництва ВЕС - побудував Севастопольську ВЕС потужністю100 кВт , яка забезпечувала міську мережу понад 10 років!

Номер слайду 13

Світовий океан містить колосальні запаси енергії! Електростанції , що використовують енергію морів і океанів; Електростанції, що використовують енергію коливання морської води; Електростанції, що використовують енергію припливів і відпливів; Електростанції, що використовують різницю в температурі нагрітого поверхневого шару води й холодного придонного.

Номер слайду 14

Теоретично лише 1% цього тепла достатньо для забезпечення всього людства енергією на найближчі 4 тис. років! Такі електростанції вулканічної діяльності, де близько до поверхні залягають термальні води В районах активної В Карпатах; На Закарпатті; В Криму.

Номер слайду 15

Через свердловини гаряча водяна пара надходить у турбіни і виробляє енергію; Відпрацьована гаряча вода йде на обігрівання будівель. Відпрацьовані підземні води сильно мінералізовані, і їх не можна спускати у ріки. Їх можна використовувати повторно; З них можна добувати: йод, бром, літій.

Номер слайду 16

Найпотужніше джерело екологічно чистої енергії. Одержання електроенергії; Побутового тепла; Високотемпературного тепла в промисловості; На транспорті.

Номер слайду 17

За допомогою сонячних батарей Не забруднюють середовище! Займають великі площі землі; Потребують великий потік сонячної енергії. На Землі є близько 20 млн. Км^2 пустель, де потік сонячної енергії найвищий! Для задоволення енергетичних потреб людства достатньо зайняти батареями 5-15% цих земель.

ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 37. Екологічні проблеми атомної енергетики
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
2573
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку