Презентація "Експресивно-творчі методики артерапевтичної роботи з жертвами насильства""

Про матеріал
Експресивно-творчі методики артерапевтичної роботи з жертвами насильства Проблема насильства стає все більш актуальною і може виникати у кого завгодно і в будь-якому віці. Ми живемо в такому світі, де з усіх боків відбувається тиск. Практично всі стикалися з різними видами насильства, навіть не підозрюючи про те, що так не повинно бути. Але наслідки жорстокого ставлення можуть мати вплив не тільки на психічний характер розвитку особистості, але й фізичний, соматичний, особистісний та соціальний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Експресивно-творчі методики артерапевтичної роботи з жертвами насильства. Галецька А. 11 пп/з

Номер слайду 2

Проблема насильства стає все більш актуальною і може виникати у кого завгодно і в будь-якому віці. Ми живемо в такому світі, де з усіх боків відбувається тиск. Практично всі стикалися з різними видами насильства, навіть не підозрюючи про те, що так не повинно бути. Але наслідки жорстокого ставлення можуть мати вплив не тільки на психічний характер розвитку особистості, але й фізичний, соматичний, особистісний та соціальний.

Номер слайду 3

Основні психологічні характеристики жертв насильства. Взагалі що таке насильство?Насильством називають примус і порушення свободи й волі людини за допомогою різних дій (загроз, економічних мотивів, сексуального використання, вербальної та фізичної агресії тощо). Це примус людини робити те, що вона не хоче, маніпуляція якими-небудь її цінностями

Номер слайду 4

Види насильства та їх ознакиІснують безліч форм насильства: домашнє насильство, терористичні акти, війна, полон, захоплення в заручники тощо. У наш час найчастіше зустрічається домашнє насильство. Це ситуація, де один намагається контролювати або контролює почуття й поведінку іншого члена своєї сім'ї. Це словесна, фізична, економічна, духовна образа, яка повторюється зі збільшенням частоти, з метою залякування, навіювання почуття страху, контролю. Домашнім насильством є випадки, спрямовані на жорстоке поводження з чоловіком, з дітьми, з батьками.

Номер слайду 5

Види домашнього насильства: психологічне, сексуальне, фізичне та економічне.

Номер слайду 6

Ознаки психологічного насильствапартнер або член сім'ї загрожує тим, що завдає шкоди жертві, її дітям, близьким людям, домашнім тваринам або ж псує майно;стежить за тим, куди ходить жертва і як довго проводить час з оточенням;контролює те, як одягається жертва і часто звинувачує в тому, що вона привертає до себе багато уваги;краде або псує речі;робить свою жертву винуватою, тим, що вона це заслуговує або ж провокує те, що відбувається;каже те, що змушує жертву сумніватися в собі.

Номер слайду 7

Ознаки сексуального насильствапартнер або член сім'ї маніпулює або застосовує силу з метою здійснити сексуальні дії;вимагає фізичної близькості, коли інший партнер не хоче або не може;під час фізичної близькості заподіює шкоду, затискає, душить, б'є;примушує дивитися непристойності;ображає діями або словами, які пов'язані з інтимною темою.

Номер слайду 8

Ознаки фізичного насильствапартнер або член сім'ї б'є, штовхає, ударяє ногами або кулаком, шльопає, душить, чи дає ляпас;використовує зброю або загрожує з метою завдати шкоди;вирішує, чим жертва буде харчуватися, коли буде спати;примушує працювати наперекір волі;змушує вживати алкоголь або наркотики;не дає право викликати поліцію або звертатися за медичною допомогою.

Номер слайду 9

Ознаки економічного насильствапартнер або член сім'ї закриває доступ до банківських рахунків з грошима жертви;видає періодично певну суму грошей і дозволяє витрачати тільки це;стежить за витратами жертви й вирішує, що поїсти можна, а що не можна;використовує заощадження жертви або краде їх без дозволу;відмовляється вкладатися в загальні витрати (спільна іпотека, харчування, оренда житла, турбота про дітей тощо).

Номер слайду 10

Характеристики людей, які зазнають насильства:

Номер слайду 11

низька самооцінка;нездорове уявлення про сімейні стосунки й про становище жінки в суспільстві;вони виправдовують дії кривдника;вони заперечують негативні почуття, які відчувають щодо до кривдника (почуття гніву, провини);вони впевнені в тому, що такі відносини в родині є нормою для партнерів;впевненість в тому, що їм ніхто не допоможе у розв’язанні проблем різного роду насильства.

Номер слайду 12

Основні завдання, форми та методи арттерапії у роботі із жертвами насилля

Номер слайду 13

Арт-терапія. Арт-терапія є органічною частиною такої системи, яка спрямована на підтримку місцевих громад шляхом вирішення трьох основних завдань:- Допомога сім'ям, групам і організаціям в розкритті їх потенціалу, в тому числі потенціалу взаємної психологічної та соціальної підтримки,- Створення рівних можливостей для представників різних соціальних груп, в тому числі які мали раніше деяких послуг,- Розширення спектру послуг для населення

Номер слайду 14

Прикладом використання психодинамического підходу в арт-терапевтичній роботі з жінкою-жертвою сексуального насильства, може бути стаття американського арт-терапевта Гуд (Good, 2007).

Номер слайду 15

Робота з уявою і використання імажінативні технік арт-терапії описується також таким австралійським автором, як Б. Стоун (Стоун, 2006). Її стаття являє собою опис роботи арт-терапевтичної групи з використанням діалогів з візуальними образами.

Номер слайду 16

Інший автор, Хеуш (2006), також описує роботу з жертвами організованого насильства, біженцями з Близького Сходу. Багато учасників групи - як жінки, так і чоловіки - опинившись в заручниках, перенесли сексуальне насильство і тортури. Цим автором був використаний тематичний підхід до групової арт-терапії.

Номер слайду 17

Використанню феміністського підходу до роботи з жертвами насильства присвячені, зокрема, публікації таких авторів, як Мак. Гі (Mc. Gee, 2007), Фабр-Левін (2002).

Номер слайду 18

Терапевтичнацінність малюнків на задану та вільну теми у роботі з жертвами насильства

Номер слайду 19

Багато авторів підкреслюють велику цінність використання арт-терапії в роботі з людьми, які постраждали від насильства, зокрема, сексуального насильства. Це пов’язано з невербальним характером експресії під час сеансів арт-терапії, що дозволяє відреагувати досить складні почуття, і разом з тим деструктивні та самодеструктивні тенденції.

Номер слайду 20

Дуже цінним при роботі з жертвами насильства є те, що у своїх відносинах з фахівцем людина може встановити оптимальну для себе дистанцію, оскільки художні матеріали та образи є своєрідними посередниками в її транзакціях з фахівцем.

Номер слайду 21

Підставою для використання арт-терапевтичних технологій у роботі з людьми, які постраждали від жорстокого поводження чи насилля, є наступні психологічні проблеми: депресія або підвищена тривожність; імпульсивність і підвищена емоційна збудливість; переживання відчуження і почуття самотності; конфліктні міжособистісні ситуації; незадоволеність сімейною ситуацією; фобійні реакції, інші невротичні симптоми; негативна «Я – концепція», неадекватна самооцінка, низька ступінь самоприйняття. До групи арт-терапевтичних методів, заснованих на використанні різних образотворчих засобів належать малювання, ліплення, створення колажів.

Номер слайду 22

Маскотерапія як спосіб відновлення опори. Маскотерапія – це напрямок в арт-терапії, що базується на проекції внутрішнього глибинного стану людини назовні за допомогою маски.

Номер слайду 23

Методи маскотерапіїУ сучасній культурі особистість перестала бути об'єктом уваги, тенденція до знеособлення, порушень внутрішнього діалогу, психологічних проблем і психічних розладів. Маскотерапія є розвиваючим і коригуючим методом. У клініці цей метод використовується для лікування депресій, неврозів, різних форм хімічних залежностей та ін. Таким чином, поліпшення емоційного фону при депресії досягається вже після 3-4 сеансів маскотерапії.

Номер слайду 24

Техніки з роботи з фольгою у роботі із жінками,які зазнали домашнього насильства(робота з агресією, тривожністю)Мета: актуалізація, усвідомлення і вираження ліні, почуття агресії, тривожності. Завдання:• вчитися слухати і чути внутрішнє «Я»;• опрацювати думки і почуття, які клієнт звик придушувати;• дати вихід негативним почуттям, станам;• трансформувати негативний стан в позитивний.

Номер слайду 25

1. Учасникам групи пропонується за допомогою шматка фольги уявити і висловити свій стан (почуття) агресії, тривожності або ліні (на вибір). Потім зроблений об'єкт, потрібно розташувати на аркуші А-4. Рекомендується фіксувати відчуття і переживання, які, можливо, виникнуть в процесі роботи.2. Далі кожному учаснику пропонується взяти невеликі аркуші паперу, ручку і уважно розглянути створені роботи. Те, як вони «відгукнуться», які асоціації будуть викликати, записати на окремому аркуші і залишити поряд з роботою.3. Потім кожен може подивитися, що йому написали. Слід вибрати 3 аркуша з написами, які найменше асоціюються з обраним почуттям, станом. Найчастіше це саме той аспект, який ще не усвідомлюється і не дозволяє клієнту поглянути на почуття агресії, тривоги і лінь по-новому

Номер слайду 26

. Клієнтам пропонується відповісти на питання:- З яким почуттям ви працювали?- Який відгук у вас знайшла робота?- Як часто ви ведете себе в таких станах (агресії, тривожності, ліні) так, як описано на аркушах, які заповнювали інші учасники?- Які 3 аркуша ви виділили? Про що це вам каже?

Номер слайду 27

Арт-терапевтичні техніки, на думку дослідників, дають можливість безболісного доступу до глибинного психологічного матеріалу, стимулюють опрацювання позасвідомих переживань, забезпечуючи додаткову захищеність, знижуючи при цьому опір нового досвіду. Спектр проблем, за вирішення яких можуть бути використані техніки арт-терапії, доволі широкий: внутрішньо та міжособистісні конфлікти, кризові стани, зокрема екзистенційні та вікові кризи, травми, втрати, невротичні та психосоматичні розлади, в консультуванні і терапії

Номер слайду 28

Література. Вознесенська О. Л., Сидоркіна М. Ю. Арт-терапія у подоланні психічної травми: Практичний посібник / Олена Вознесенська, Марина Сидоркіна. – К.: Золоті ворота, 2015. Власюк М. Арт-терапія : лікування мистецтвом. Відкритий урок : розробки, технології, досвід. 2008. № 7 (8).

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
28 травня
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку